Boszorkánykonyha

Ha valaki úgy gondolná, hogy Angliát Franciaországgal kizárólag a Csatorna-alagút köti össze – nagyon téved. Ugyanis a francia gasztronómia és a brit kreativitás legfőbb összekötő kapcsa egy londoni étterem, Claude Bosi birodalma, a Hibiscus, ahol különös harmóniát teremtett a francia sztárszakács szülőhazája kulináriája és a brit alapanyagok, valamint fűszerezési eljárások között.

Bosi, aki a Bocuse d’Or fellegvárának is számító Lyon szülötte, ott nőtt fel, ott is nevelkedett, és ott jegyezte el magát egy életre a semmihez sem hasonlítható, csak egyre-másra másolt francia, azon belül is a híres lyoni konyhával.

 

Álomkezdet, topdiploma és kemény meló

Nagy volt az izgalom a Bosi családban: a 14 éves Claude-ot sikerült felvetetni tanoncnak a város egyik leghíresebb – ha nem a leghíresebb – éttermébe, a Leon de Lyonba, Jean-Paul Lacombe mellé, akit a gasztronómiában sokan Paul Bocuse-zal emlegetnek egy szinten. Innen egyenes út vezetett a neves iskolába, az École de Cuisine-be, ahol az ifjú Bosi a diplomáját szerezte, majd frissen végzettként egyből La Pyramide Vienne konyhájára került, onnan pedig egy időre a karibi térségbe tette át otthonát, és csiszolgatta tovább akkor már vitathatatlan szakácstudását.

Sous-chef Ducasse mellett

A karibi évek után Franciaországba, azon belül is szülőhazájának fővárosába tért viszsza, ahol egy két Michelin-csillagos étteremben, Michel Rostang mellett kapott munkát. Utána következett ugyanitt a L’Aperge Alain Passard irányításával, majd a Le Chiberta, ahol már sous-chefként dolgozhatott a Plaza Athenee-ben, nem kisebb sztár mellett, mint a három Michelin-csillagot magáénak tudó Alain Ducasse jobbkezeként. Bosi ekkor töltötte be a 25. életévét – és más ilyen csúcshelyet csak akkor hagyna ott, ha bolond lenne, a törekvő francia azonban ismét vette a vándorbotját, és Franciahonból a brit szigetekre költözött.

Tophelyről a semmi közepébe

Az angoloknál nem a fővárosba, nem is a topgasztronómia egyik vagy másik ismert fellegvárába, hanem a semmi közepére, a nagy angol síkságra – ahol a legközelebbi város is vagy egyórányi autóútra volt –, Ludlow Shropshire-ba költözött. Ahol megismerkedett a brit konyha ízeivel, és itt jött rá, mi lesz az ő védjegye ezentúl: egy különös fúzió az angol konyha és szülőhazájának kifinomult gasztronómiája között.

Rés a csúcshoz vezető út felé

Bosi itt, az angliai síkság kellős közepén azonban már olyan tökélyre vitte tudását, hogy gazdái egy év után rábízták az előkelő hely konyhájának vezetését. Közben szezonális menüi egyre keresettebbek és ismertebbek lettek, amelyben már a brit és a francia konyha legjobb ízeit egyesítette, harmonikus egységbe olvasztva. Miután tehát megtalálta azt a kis rést, ahol tudásával, kreativitásával betörhet a topgasztronómia világába, döntött: a biztos megélhetést sutba dobva ismét beadta felmondólevelét, és feleségével, Claire-rel együtt 2000-ben Ludlow-ban megnyitották első saját éttermüket, a Hibiscust.

Francia konyha – modern tálalásban

2001-ben kapta meg a Hibiscus Ludlow Bosival az élen első Michelin-csillagát, két évvel később a másodikat is odaítélték a kreatív és anglomán franciának. 2007-ben ő azonban ismét csomagolt, akkor már a brit fővárosba költözött, és itt is megnyitotta a Hibiscust, a londoni kulináris negyed kellős közepén. Hogy a költözés után ismét megkapja-e a korábban már megszerzett két csillagot, ez az ítészek számára nem is volt kérdés, amikor megkóstolták híres menüsorát, a laposhallal az élen, amelyet némileg elszenesedett csemegekukoricával, valamint csicsókapürével és vaníliával kínált. De az általa kreált gyöngytyúktól – erdei gombával töltve, bébirépával és narancspürével tálalva – szintén csak olvadozni tudtak a szigorú bírák. „Ha valaki azt kérdezi, mi a stílusom, mindig azt felelem, ez egy modern felfogású francia konyha – az én ízlésvilágommal és némi brit pikantériával tálalva” – mondja a kétcsillagos sztárséf, aki idén tavasszal egy hónapon át vendégeskedett a salzburgi Hangar–7 topétterem konyháján.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.