Sport és konferencia jól megfér egymás mellett

Európa egyik legkorszerűbb sportbázisa és szállodája, a Globall Football Park & Sporthotel Budapesttől mindössze 20 kilométerre, a különleges mikroklímájú Telkiben található. A hotel alig egyéves, és igazgatója sem mondható korosnak: Polgár András mindössze harmincévesen egyengeti a hárommilliárdos beruházás útját.

A jelek szerint sikeresen, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőcentrumának népszerűsége a tavaly májusi megnyitó óta egyre nő. A 64 szobás, négycsillagos szálloda kihasználtsága már a működés első hónapjaiban várakozáson felüli, 45 százalékos volt, a komplexum sportlétesítményei pedig szinte folyamatosan használatban vannak. Négy standard méretű labdarúgópálya áll Telkiben a profi sportolók és az amatőrök rendelkezésére, a fedett csarnokban kézilabdapálya, azon kívül pedig strandfoci-, futsal-, lábtenisz- és teniszpálya található. Az intenzív mozgás után a szálloda wellnessrészlegében gőzfürdő, pezsgőfürdő, szauna és masszázs várja a vendégeket. Polgár András egy négycsillagos ausztriai wellnesshotel igazgatói posztját cserélte a telki sportcentrum vezetői székére. Igazi csapatjátékosként azt vallja: munkatársai nélkül nem tartana itt sem ő, sem a sportcentrum.

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás a szálloda életében?

A megnyitón csaknem hatszáz főt láttunk ven dégül, ami nagy megmérettetés volt mindannyiunknak. Túlzás nélkül mondhatom: jelesre vizsgázott a Globall csapata. Ahhoz persze, hogy 2009 májusában megnyithassunk, már hónapokkal korábban intenzív munkába kezdtünk. A pozicionálásra, a megfelelő üzleti és értékesítési elképzelések körvonalazására legalább akkora figyelmet fordítottunk, mint a ház kivitelezésére, felszerelésére. A hotel vezetésének ebben a fázisban is nagy a felelőssége: a szálloda adottságaihoz illeszkedő stratégiát kell kitalálnia, és aztán annak szellemében kialakítania a szolgáltatási szerkezetet. Telkiben a két fő szegmens a sport és a konferencia lett.

Mivel a sportkomplexum a Magyar Labdarúgó Szövetség tulajdonában van, gondolom, a vendégek egy része hozzájuk, illetve a sportághoz kötődik.

Igen, az MLSZ összes válogatottja nálunk készül fel a megmérettetéseire, így itt edzett az egyiptomi U20-as világbajnokságon bronzérmet kiharcoló csapat. De jönnek mások is. Nagy büszkeségünkre márciusban az orosz válogatottat láthatjuk vendégül. Klubcsapatokat fogadtunk már Izraelből, Szlovákiából, és a külföldi szövetségek körében is egyre népszerűbbek vagyunk. Volt vendégünk Görögországból, Horvátországból, Luxemburgból, Albániából, Liechtensteinből és az Egyesült Arab Emirátusokból is. Meg látogatott már minket Joseph S. Blatter, a FIFA elnöke és Michel Platini, az UEFA első embere, és jártak nálunk neves holland focisták is: Frank Rijkaard és Ronald Koeman.

Mennyire egyedülálló a technikai centrumuk?

Vannak külföldi példák, az Ajax Amsterdam és a Real Madrid is rendelkezik hasonló létesítménnyel, Magyarországon és a környező országokban azonban egyedülálló a komplexum. Éppen ezért gondoljuk, hogy a régióban jó esélyünk van pozíciónk erősítésére. Törökországba például gyakran járnak a csapatok edzőtáborba, és bár az ottani klímával nem tudunk versenyezni, ár-érték arány tekintetében versenyképesek vagyunk, hiszen a szomszédos országokból centrumunk könnyen és költségkímélő módon elérhető.

Nyereséges lehet egy edzőtábor?

A sportturizmusban magasabb az egy főre eső költés, mint általában, mert több van a csomagárban: teljes panzió, a sportlétesítmények használati díja, a teljesítménymérő eszközök használata.

A válságot megérzik?

Szerencsések vagyunk: a válság nem érintett bennünket számottevően, versenyek ugyanúgy vannak válság idején is. A volumenben ezért nem érzékelhető különösebb visszaesés, de előfordul, hogy egyik-másik csapat kevesebb napra jön, illetve mi is igyekszünk lehetőség szerint vonzóbbá tenni az árainkat.

Sport és konferencia – első hallásra különös párosításnak tűnik.

Ez a két célcsoport nagyon jól megfér egymás mellett, bár ebben gyakran kételkednek az emberek. A sportolók a felkészülési időszakban már-már katonai rend szerint élnek, szigorú napirendet követnek, edzések, étkezések és pihenőidők váltogatják egymást. Így aztán a legkevésbé sem zavarják a konferenciázó vendégeket. Rendezvényhelyszín sok van, és sok a jó szálloda is az országban. Sportlétesítményeinknek köszönhetően szerencsés helyzetben vagyunk: attraktív és egyedi csomagajánlatokat dolgoztunk ki. Ezek egészségi állapothoz kapcsolódó szűréseket éppúgy tartalmaznak, mint különböző sportlehetőségeket, a konferenciához szükséges alapszolgáltatásokon felül. Konferenciakapacitásunk közel 400 fős, a termekben természetes fény és modern technika segíti az eredményes munkát. Annak ellenére, hogy az első hónapokban nem számítottunk kimagasló forgalomra, egymás után tartják meg a különféle rendezvényeket. Örömmel látom, hogy egyre népszerűbb a ház, és ami különösen fontos: vannak már szép számmal visszatérő cégeink is. Sokan szkeptikusak voltak velünk szemben, ám kitartó munkával sikerült elnyernünk vendégeink bizalmát. Nagy hangsúlyt fektetünk a magas minőségű, személyre szabott szolgáltatásra, így elégedett vendégek távoznak a házból. Akik aztán viszik a jó hírünket, ami a legjobb marketingeszköz a világon.

Felfedezték már önöket a helybeliek is?

Igen, igyekszünk hasznos és aktív tagjai lenni a telki közösségnek. Nyáron meghirdettük a Sunday Sport Brunch elnevezésű programunkat: könnyű vasárnapi büféebéd egy kis sportolással, wellness-szolgáltatásokkal, így egész napos aktív kikapcsolódást biztosítottunk a környékbelieknek. Sportlétesítményeinket és a szálloda wellness-szolgáltatásait bárki igénybe veheti, ezek szerencsére népszerűek is az amatőr sportkedvelők körében. De nálunk edzenek a környékbeli egyesületek is. Minden évben egyszer ingyenes sport- és egészségnapot tartunk, ilyenkor egészségügyi szűréseket is igénybe vehetnek az érdeklődők. Éttermünkben havonta rendezünk borvacsorát neves borászok közreműködésével, és tematikus vacsoraesteket is szervezünk. Idei témánk „az elfeledett magyaros ízek új köntösben”. Hazai régiók specialitásait gondoljuk újra, a mai kor igényeinek megfelelően.

Mit tekintene a 2010-es év sikerének?

Ami a jövőt illeti: a sportban elért jó pozíciónkat szeretnénk erősíteni, ezentúl pedig egyedi szolgáltatásainkkal még több üzleti vendéget idevonzani, igyekszünk magunkat minél jobban megismertetni itthon és külföldön. Pályázunk a 2010-es Magyar Turizmus Minőségi Díjra. Gondoltunk a kollégákra is: idén tavasszal szeretnénk elindítani egy különleges programot a turisztikai szakma számára. Szállodák és egyéb turisztikai szervezetek csapatait várjuk májusban egy focitornára, a Turizmus-kupa lehetőséget ad a közös sportolásra és a kapcsolatépítésre.

Szereti a labdarúgást?

Szívesen focizom, szeretem a labdarúgást. A nagy szerelem számomra mégis a motorozás és a vízi sportok, legyen az kenu, vízisí vagy úszás. Érdekel a gasztronómia is, örülök, hogy munkám során lehetőségem nyílik más kultúrák ételeivel megismerkedni. A saját specialitásom viszont igazi magyar étel: bajai lévén igen jó halászlét tudok főzni.

Tanulmányok

Idegenforgalmi közgazdász – BGF, vendéglátó szálloda szak
Marketingszakirány – Pécsi Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar

Munkahelyek

FERGIUS Hotel Weissensee****Superior, Ausztria – igazgató
Budapest Marriott Hotel – Sales Manager
Hilton Budapest Westend – konferencia- és rendezvényigazgató-helyettes

Nyelvtudás

Angol, német


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.