hirdetés
hirdetés

85 százalékkal kevesebb vendégéjszaka novemberben

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76%-kal csökkent. Az összes vendégéjszaka 76%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 85%-kal volt kevesebb az előző év novemberinél. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65%-kal csökkent, írja honlapján a KSH.

hirdetés

2020. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

A külföldi vendégek száma 96, a külföldi vendégéjszakáké 93%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 20 ezer vendég 75 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 75%-nál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95%-os) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 80, a vendégéjszakáké 76%-kal lett kisebb. A vendégszám 94 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 238 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 58, az üdülőháztelepeken 76%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák kétharmadát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 80%-os volt. A közösségi szálláshelyeken és a kempingekben az előző év novemberi forgalom harmada (33, illetve 34%-a) jelentkezett. A visszaesés a Balaton turisztikai régiót érintette leginkább.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 85%-kal (6 milliárd forintra) esett vissza.

2020. novemberben:

1765 kereskedelmi szálláshely, köztük 679 szálloda és 717 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.


2020. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 55%-kal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 75, a belföldiek 36%-kal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 57%-kal csökkent, és 225 milliárd forintot tett ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai