hirdetés
hirdetés

Lebontják a kocsmalegendát, szálloda épül a helyén

Két éve pizzázó működik az egykori Wichmann kocsma helyén a Kazincy utca 55. szám alatt, de már nem sokáig.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A Falanszter blog szerint a szomszédságában levő házakkal együtt le fogják bontani az épületet, hogy szállodát építsenek a helyére. Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok 2018-ban zárta be a Kazinczy utcai ház földszintjén működő, legendás kocsmáját azzal az indokkal, hogy 70 éves korára elfáradt a vendéglátózásban. Az új fejleményeket Wichmann már nem érhette meg: tavaly februárban hosszan tartó betegség után elhunyt - írja a 444.

A Falanszter felidézi a ház regényes történetét. E szerint 1834-ben vásárolta meg az épületet Schneider József kártyafestő, ott rendezte be pakligyártó műhelyét, ahol megalkotta eleinte 36 lapos magyar kártyacsomagját. Később Rothauser Mór  díszmű-, ruha- és rövidáru kereskedő lett a tulajdonos, aki egy emeletet is felhúzott az épületre, majd továbbadta Zierlichné Fischer Cecíliának, aki bordélyházat működtetett benne. A 20. század elején az új tulajdonos, Bíró Mór adta bérbe az épületet, amit a Magyar Teozófiai Társaság kezdett használni. Később ruhabolt volt a helyén, majd 1986-ban lett Wichmann Tamás a tulajdonos.

A tavaly elhunyt sportoló kocsmája helyén 2018-óta egy pizzázó működik, ám az új tulajdonos már két éve eladta tulajdonát, hogy a ház bontása után, illetve a Király utca 23, 25, 27 és 29 számon elterülő, műemléknek számító bérházak helyére, azaz egy játszótér, a Dirnbacher-Fluck-bérház, a korábban Magyarország első mozijaként funkcionáló, korlátkerítésén még korabeli, az itt működő szállóhoz címzett német szöveget (Zur Stadt Pest) is felvonultató Hugmayer-Michalovits-bérház, és a Puphka-Hohlfeld-bérház helyére egy építészetileg nem éppen tetszetős, ötemeletes, tetőtérbeépítéssel megspékelt szállodát építhessen fel az új tulajdonos.

Az ÉTDR, azaz az E-építés oldalon már 2019 december 23-án kérvényezte a beruházó, hogy a hivatal engedélyezze neki a 34160 helyrajzi számon álló, 15001/217 műemléki jelentőségűnek számító ingatlan bontását és beruházásának elindítását, holott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tavaly még egy Wichmann Tamás sportolói és politikai ellenzéki munkásságának emléket állító dombormű felállítását vizionálta az egykori kocsma falára.

(forrás: 444)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk