hirdetés

Pert nyertek a belga vendéglátósok az állammal szemben

Jogellenesnek ítélte a koronavírus-járvány visszaszorítására Belgiumban október 28-án bevezetett rendkívüli intézkedést a kávéházak és az éttermek bezárásáról első fokon hozott ítéletében az ügyben eljáró brüsszeli bíróság, a belga kormánynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfeleljen a határozatnak - közölte a belga sajtó pénteken.

hirdetés

A vendéglátóipar több tucat képviselője által indított perben a bíróság megállapította azt is, hogy Annelies Verlinden belga belügyminiszternek nem volt felhatalmazása az intézkedés meghozatalára, továbbá nem volt joga büntetést kiróni azok be nem tartása esetén. A belga államot továbbá azzal is vádolják, hogy az intézkedések meghozatala előtt nem tartott konzultációt, megsértve ezzel az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség alkotmányos alapelveit - közölték.

A bíróság 30 napos határidőt szabott a belga kormánynak, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket a jogellenes állapot megszüntetésére. Ha a belga állam intézkedései nem felelnek meg az ítéletnek, akár 250 ezer eurós (mintegy 900 millió forint) bíráság megfizetésére számíthat. A belga kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések némelyikének fokozatos feloldását jelentette be egy héttel ezelőtt. Egyebek mellett a kávézók és az éttermek május 8-tól újra megnyithatják teraszaikat.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság arról számolt be pénteken, hogy minden járványügyi mutató csökkenő tendenciát mutat Belgiumban. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 3310 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt a hét elején feljegyzett 3540-hez képest, továbbá nyolc százalékkal marad el a múlt pénteken feljegyzett adatoktól.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai