hirdetés
hirdetés

Szabályzás van, ellenőrzés még nincs az airbnbízésre

Sokkal több rendelet született mostanában a rövid távú lakáskiadás szabályozására, mint azt a szálláshelypiac többi szereplője sejtette, de még mindig kevés az adat, ami segítené a területen érdekeltek számára az újrakezdést - írja a Világgazdaság.

hirdetés

Felszívhatták a foci-Eb portugál és holland vendégforgalmának nagy részét Budapesten az Airbnb-lakások, a városban újranyitott szállodákat ugyanis nem igazán lepték el a szurkolók – tudta meg a Világgazdaság piaci körökből. A korábbitól még mindig drasztikusan elmaradó külföldi turistaforgalomra ugyan a korábbinál jóval kevesebb kiadó magánlakás jut, de a nyári turistacsalogató sportrendezvények nyomán is érzékelhető már, hogy a rövid távú szálláskiadás továbbra is vetélytársa lesz a szállodaiparnak. Mint a szállodaszövetség júliusi tisztújító közgyűlésén is elhangzott, külön munkacsoport alakult a rövid távú lakáskiadás piacának felmérésére.

A munkacsoport elnöke, a CPI Hotels magyarországi vezetője, Nagy-Szász István a Világgazdaság megkeresésére elmondta: a szabályozói környezet áttekintése során kirajzolódott, hogy az airbnbízésként emlegetett, de a többi szállásközvetítő portálon is domináns rövid távú szálláskiadás szabályozására valójában számos rendelet és törvénymódosítás született az elmúlt négy évben. Igazából már nem is a szabályozás, hanem az ellenőrzés hiányzik. Minden önkormányzat megkapta a lehetőséget, hogy a helyi viszonyokhoz igazítsa az előírásokat.



Az uniós szintű jogalkotás 2022-re ígér eredményt, az egyes metropoliszokban egyelőre jelentősek az eltérések a működési feltételekben. Hazai szintent több pesti belvárosi kerület rendelete van a Fővárosi Kormányhivatalnál felülvizsgálat alatt, a kiadható napok számának, a társasházak mozgásterének és még számos előírásnak a szabályozása a tét.

A szakember fontosnak tartja a jó nemzetközi gyakorlatok beépítését is: például a kiadott napok számát nemcsak maximálni, hanem minimálni is lehetne, mint New Yorkban is. Nagy-Szász István a Világgazdaságnak közölte, hogy a munkacsoport javaslatait továbbították a szakmai szövetség vezetőségének. A javaslatok egyelőre nem publikusak, de nem titkoltan abba az irányba hatnak, hogy a piaci versenyben arányos és igazságos feltételek vonatkozzanak a szereplőkre. Ebbe az üzletszerűen, kvázi hotelként működtetett lakásportfóliók nem férnek bele, szakmai körökben felmerült a rövid távú kiadást magánszemélyként folytatók esetében a lakások számának maximálása is.

Nagy-Szász szerint a következő hónapok megtervezéséhez a legfontosabb a valós adatokhoz való hozzáférés lenne, amire a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) kötelezően csatlakozott szolgáltatóknak már korábban ígértek lehetőséget.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai