hirdetés
hirdetés

Szálloda is működik a borsi Rákóczi-kastélyban

Június 19-én Áder János magyar és Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök adta át ünnepélyesen a Borsiban, a határ szlovák oldalán, Sátoraljaújhelytől mintegy 3 kilométerre álló Rákóczi-kastélyt - tájékoztatta lapunkat a Teleki László Alapítvány.

hirdetés

A 15-16. századból származó épület a magyar reneszánsz építészet egyik kiemelkedő emléke, történelmi szerepe pedig különösen értékessé teszi: 1676. március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc. A kastély ekkortájt élte virágkorát, majd később, kikerülvén a Rákóczi család birtokából, hanyatlásnak indult. Ez lényegében egészen mostanáig tartott: a kastélyt az évszázadok során többször összedőlés fenyegette, a háború utáni Csehszlovákiában szolgált iskolaként, de múzeumi raktárként is. Az épület felújításáról végül 2013-ban állapodott meg Áder János és az akkori szlovák elnök, Ivan Gašparovič.

Fotók: Teleki László Alapítvány

A teljes felújítás mintegy 3 milliárd forintba került, amelyet nagyrészt a magyar állam finanszírozott. A munkákat a borsi önkormányzat és a budapesti, örökségvédelemmel foglalkozó Teleki László Alapítvány részvételével létrehozott szlovák nonprofit szervezet bonyolította le.

II. Rákóczi Ferenc szülőháza hagyományosan a fejedelem tisztelőinek zarándokhelye, ám az üzemeltetést is szervező Teleki László Alapítvány elképzelése szerint a nullszaldós vagy nyereséges működtetéshez ennél jóval több kell. Ezért a borsi Rákóczi-kastély amellett, hogy méltón felújított történelmi emlékhely, turisztikai célpontként is szeretne felkerülni az idegenforgalmi térképre.A zempléni régióhoz – többek közt a tokaji borvidékhez, a sárospataki Rákóczi-várhoz, a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkhoz – csatlakozó épület egyik fő vonzereje a Rákóczi életét bemutató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata által létrehozott Rákóczi három születése című, korszerű és izgalmas kiállítás. Emellett található az épületben Rákóczi-tematikájú szabadulószoba és virtuálisvalóság-játék, körpanoráma-vetítő és múzeumshop, nemsokára pedig – európai uniós forrásból – kuruc tematikájú játszótér, valamint tanösvény épül, ezenkívül kikötőhely létesül a kastély mellett a Bodrogon vízitúrázók számára.

A kastélyban 16 szobás szálloda is helyet kapott, a Nagyasszonyok étterme pedig a hét minden napján várja a vendégeket – egyéni látogatókat és csoportokat egyaránt. Az épületben kialakított konferenciaterem a szállodával és az étteremmel együtt konferenciák, vállalati rendezvények lebonyolítására is alkalmassá teszi a kastélyt.A Teleki László Alapítvány igazgatója, Dr. Diószegi László a kastélyt bemutató bejáráson elmondta: bízik benne, hogy Borsi hamarosan felkerül a turisztikai térképre, és a jövőben a zempléni régióba látogatók egyik állandó úti célja lesz.

A kastélyról bővebben: https://www.borsikastely.eu/.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai