Gyógyító víziók, pszichowellness, földenergia

Cikksorozatunk utolsó részében annak jártunk utána, milyen speciális igényeket elégítenek ki a nemzetközi spirituális utaztatók, valamint a belföldi turizmusban rejlő lehetőségeket kutattuk.

Napjainkban már léteznek tematikus jellegű spirituális utak is. Számos jógatábort hirdetnek például tengerparti luxusnyaralások helyszínein, Jamaicán, Costa Ricában, Mexikóban, Balin vagy Marokkóban. Ahhoz, hogy a távol-keleti térrendezés, a feng shui tudományát első kézből sajátíthassuk el, Kínába tanácsos utazni, ahol rangos mesterektől tanulhatunk. Az indiai alternatív gyógyászat, az ajurvéda alapismereteinek megszerzéséhez pedig a dél-indiai Keralába érdemes menni. 2006-ban 429 ezer külföldi látogatott el a régióba, és évről évre 15–20 százalékkal nő a számuk. A spiritulitásra leginkább fogékony célközönség és egyben a legnagyobb vásárlóerőt jelentő nők számára külön spirituális programokat is alkottak, amelyek a megszokott spirituális úti célokba (például Peru, Egyiptom, Sedona, Anglia stb.) kalauzolnak ugyan, de a szervezők úgy válogatják a helyszíneket, és a szakemberek úgy bonyolítják a szertartásokat, hogy azok kifejezetten a női energiákat támogassák, mozgósítsák. A program kiegészül a gyengébbik nemet célzó wellness- és szépségápolási kezelésekkel és az elmaradhatatlan vásárlási lehetőségekkel is.

Őserdei teaszertartás

A spirituális turizmus, az egészségturizmus – és egyes vélemények szerint a drogturizmus – furcsa egyvelegét képezik azok a programok, amelyek során az amazóniai őserdők mélyén, főként Peruban, ritkábban Brazíliában hallucinogén hatású növényi főzettel, az úgynevezett ayahuascával végzett sámánszertartásokon vehet részt az ember. A sámánok az ital segítségével lépnek kapcsolatba a szellemekkel, a nyugati világ turistái számára azonban elsősorban a tudatalattival való kapcsolatteremtés eszközét jelenti az ayahuasca tea. Sok turista ezzel együtt spirituális élményként éli meg a tudattágító rituálét, amely során számos érzelmi és testi problémája is megoldódik. Az utóbbi hatás bizonyított. Az amazóniai őslakosok a népi gyógyászatban is használják a főzetet. Egy tudós felmérést végzett a szertartások nyugat-európai résztvevői között, amelyből kiderült, hogy tíz megkérdezettből kilenc a spirituális élmény kedvéért próbálta ki az ayahuascát, tízből tíz volt elégedett a hatással, és ugyanenynyi vállalkozna ismét a kellemetlen tünetektől (hányás, hasmenés, hallucinációk stb.) sem mentes, „sejtekig hatoló lelki utazásra”. A programon részt vevők között jóval nagyobb arányban voltak jelen a férfiak, mint a nők, és közel egyenlő arányban képviseltették magukat a 31–40, 41-50 és 51–60 év közötti korosztály. Az Egyesült Államokban és a nyugati országokban olyannyira elterjedt a szertartásokra való utazás, hogy a jelenséget ayahuasca turizmusként is emlegetik. Nem egy tour-operátor szakosodott rá, hiszen az emberek akár 2000–3000 dollárt is áldoznak a programra. Számukra már négycsillagos luxusbungalókat is építettek a perui dzsungel központja, Iquitos környékén. Ayahuasca szertartást Peru nagyobb turisztikai célpontjaiban is t artanak. Jelenleg száz sámán szolgálja ki az évente többezres nagyságrendben érkező turistákat. Az ayahuascát pszichoaktív hatása ellenére nem tekinti drognak a perui állam, hiszen szerves része az ország spirituális és gazdasági életének. Hogy ez utóbbiban mind nagyobb szerepet kapjon, arról a turizmus is tesz: az állami tulajdonban lévő utazási irodák anyagilag is támogatják az ayahuasca fesztiválokat.

Üdül a lélek

A belföldi turizmusban is akad már szolgáltató, amely spirituális utakra „merészkedett”. Ilyen az 1997-ben alapított, utazásközvetítéssel és Balaton-parti nyaralók bérbeadásával foglalkozó Central Tourist Kft. leányvállalata, az Astra Tourist, amely 2006-ban szervezte első „lelki wellnessüdülését”, és e kifejezés azóta szinte a védjegyévé vált. Az iroda ezoterikus érdeklődésű ügyvezetője, Rozgonyi László a Central Tourist panzióiban, a Győr melletti Farádon és a balatoni háttértelepülésen, Szentbékkállán ad otthont az egyhetes programoknak, amelyeket a lélek megújulásának lehetőségeként hirdetnek. „A kislétszámú, húsz főben maximalizált csoportok résztvevői jellemzően két típusba sorolhatók – magyarázza Rozgonyi. – Vannak, akik még csak ismerkednek a spirituális eszmékkel, ők leginkább ideológiától mentes, a mindennapi életben is kamatoztatható tudást várnak, amely jól szolgálja a kikapcsolódásukat, lelki fejlődésüket, egészségüket. A másik csoportba azok tartoznak, akik már sok spirituális tanfolyamon vannak túl, jó és rossz tapasztalatokkal a hátuk mögött. Ők nagyon mély, de tiszta, ködösítéstől és misztifikálástól mentes tudást várnak tőlünk spirituális témában.” A pszicho-wellness nyaralás során szinte minden résztvevő előszeretettel vesz részt a meditációs foglalkozásokon, a problémamegoldó, önismereti beszélgetéseken, a tajcsi- és jógaórákon, a maszszázsokon, a vegetáriánus táplálkozásról és az egészséges életmódról szóló tanácsadáson, de számos olyan program is van, amely elsősorban a spiritualitásra fogékony vendégek számára lehet érdekes. Ezek a mandalakészítés, az álomfejtés, a tarot kártyával történő jóslás és az egyik legfontosabb ezoterikus eszköz, az inga használatának elsajátítása, amellyel földsugárzást is lehet mérni, valamint energia-gyűjtőpontot keresni. Ez utóbbit akár a táborhoz kapcsolódó fakultatív kirándulások helyszínein is gyakorolhatják a résztvevők: a Balaton-felvidéki Hegyes-tű bazaltkúpjánál, a szentbékállai Kőtengernél és Zalaszántón, ahol egy buddhista sztupa is található. Ezeket a helyeket nagy energiájuk miatt spirituális jelentőségűnek tekintik a tábor szervezői.

Gyógyít a föld

Magyarország bővelkedik úgynevezett erőhelyekben. Az ezoterikus magyarázók úgy tartják, a legtisztább és a legnagyobb, azaz az isteni energiák vannak itt jelen, a fizikusok azonban a mágneses földsugárzással indokolják a jelenséget. Ha nagy hazai erőhelyekről beszélünk, a Pilist, illetve annak központját, Dobogókőt már a laikusok is azonnal említik. A bioenergetikusok szerint az Orion csillagkép pontos mása rajzolódik itt ki energiapontokból, amelynek középpontja Dobogókő. Ezért a hegységben az energiák rendkívül intenzív áramlása jön létre, amelynek egyes nézetek szerint kevés párja akad a világban. Ugyanakkor már hazánkban is jelentkezett trónkövetelője: a tápiószentmártoni Kincsem Park Attila-dombja, ahová évek óta tömött bérelt buszokkal járnak „energiázni” az emberek az ország minden tájáról a gyógyító földsugárzás hírére. Egyes magyarázatok szerint itt a villamos- mágneses erőterek részleges ionizációt hoznak létre a levegőben, amitől sokan úgy érzik, bizseregnek a végtagjaik. Számos fizikus mérései alapján azonban energetikai szempontból korántsem kiemelkedő jelentőségű a terület.

Új hazai gyógyhelyek?

Ez azonban mit sem változtat népszerűségén. A park tulajdonosa, Kocsi János – akit 2006-ban Nagykáta polgármesterének is megválasztottak - él is a hely hírnevével és adottságaival, és a turisztikai előnyöket is szem előtt tartva erősíti annak spirituális jellegét. Céges rendezvények kiegészítő programjaként sámánszertartásokat szervez, és elhatározta, hogy uniós és hazai támogatások bevonásával, összesen 4 milliárd forintból néhány év alatt felépíti a dombon Attila palotáját, amely szakemberek szerint a nemzetközi turistaforgalmat is megindíthatja Tápiószentmártonban, lévén, hogy a hun király hazánk szinte egyetlen, világszerte ismert történelmi alakja. A park, amelyet évente több százezren keresnek fel, Magyarország legnagyobb, magánkézben lévő ménesének köszönhetően a hazai lovasturizmus meghatározó helyszíne, szállodával, minigolfpályával, bortrezorral, őshonos állatparkkal rendelkezik. Ha megélénkül a nemzetközi érdeklődés, valóra válhat a tulajdonos régóta dédelgetett és nagyszabású álma, aki csatornát építene a Tápióig, hogy a külföldi vendégek akár jachttal is érkezhessenek „farmjára”. Nem a Kincsem Park az egyetlen szolgáltató hazánkban, amely a jótékony élettani hatású, a test öngyógyító folyamatait stimuláló földsugárzás hírével csalogatja a vendégeket. Így hirdeti magát a lenti gyógyfürdő és a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló is. Meglepő azonban, hogy az ezoterikus szakírók által nagy energiájúnak tartott helyek között egy sem szerepel a három közül, ott van viszont többek között Andocs, Bodajk, Budakeszi, Egerszalók, Esztergom, Gencsapáti, Gyula, Kaposszerdahely, Kékkő, Mátraszentimre, Visegrád és Zirc. Cikksorozatunk olvasói láthatták: ahogyan a spirituális világfelfogás egyre inkább gyökeret ver a nyugati társadalmakban, úgy alkalmazkodik a turizmus is az új eszmerendszer nyomán kialakuló kereslethez. Lehet, hogy csak néhány év, és nagy múltú fürdővárosaink és légzőszervi terápiás helyszíneink mellett az erőhelyeket is a hazai gyógyhelyek körében tartjuk majd számon?


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.