Kanyargó filmtekercsek nyomában

Egy filmes forgatás több szempontból is fellendítheti az adott terület idegenforgalmi jelentőségét. Bár hazánkban még nem jellemző, hogy rajongók hada zarándokoljon el a forgatási helyszínekre, a külföldi stáb elszállásolása, egyéb igényeinek kiszolgálása fellendítheti a környék turisztikai bevételeit.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) részeként működő Filmiroda Igazgatóságnál (volt Nemzeti Filmiroda) regisztrált adatok alapján évente 20-30 filmet forgatnak külföldi koprodukcióban. A Magyarországon elköltött közvetlen filmgyártási költség 20%-áig lehet igénybe venni adókedvezményt a mozgóképről szóló 2004 II. törvény, a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény és a 14/2004. (VI. 9.) NKÖM–PM együttes rendelete szerint – tájékoztatott Szeder Júlia, a filmiroda munkatársa. Az adókedvezmény-rendszer célja, hogy növelje a részben vagy teljes egészében Magyarországon gyártott filmek számát, ezáltal közvetve pozitív hatást gyakoroljon a gazdaság egészére. Emellett ösztönzi a filmgyártási célú infrastruktúrába történő beruházást is. A legalább 100 millió forint értéket meghaladó, ilyen beruházásokat végző társaságok a befektetett összeg 30-50 százalékának megfelelő adókedvezményben részesülnek attól függően, hogy az ország mely régiójában végzik a beruházást. Eszerint: Budapest: 35%, Pest megye: 40%, Nyugat-Dunántúl: 45%, az ország többi része: 50%. A nem megrendelésre készülő alkotások esetében a befektetőket, a producereket kell arra ösztönözni, hogy minél több produkciót hozzanak létre, vagyis minél többet fektessenek be filmalkotásokba. A megrendelésre készülő alkotások esetében a megrendelőt kell érdekeltté tenni, hogy produkcióját Magyarországra hozza, és hazai iparági szereplőket bízzon meg a megvalósítással. Ennek érdekében vezették be a visszatérítést, amelynek alapelve, hogy a bérmunka-produkció megrendelője a Magyarországon igazoltan teljesített, közvetlen filmgyártási ráfordításai után visszatérítésre jogosult. Ez nagyban javítja a hazai filmipar versenyképességét az öszszes régióbeli versenytárssal (Csehország, Románia, Bulgária, Horvátország) szemben.

Fontos szemontok

Egy film forgatási helyszínének megválasztását sok tényező befolyásolja. Figyelembe kell venni az adott város szálláslehetőségeit, a közlekedési feltételeket, a helyi stáb szaktudását, ezenkívül fontos szerepet játszanak az árak is a díszletépítéstől kezdve egészen a tolmácsszolgáltatásig, mindenre kiterjedően. Budapest és Prága régóta egymás vetélytársának számít e tekintetben.

Vonzó világszínvonal

A 91 millió euróból létrehozott etyeki Korda Filmstúdió teljes mértékben magánbefektetés. A beruházás első fázisában elkészült négy nemzetközi színvonalú műterem, három ún. PS-épület, amelyekben a produkciókat kiszolgáló műhelyek, irodák, technikai helyiségek kaptak helyet, továbbá egy kiszolgálóegység műhellyel, illetve raktárral. A jelenleg zajló 2. ütemben további két stúdiót építenek: az 5-ös 2200 négyzetméter alapterületű, 14 méter tiszta belmagassággal. A 6-os műterem egyediségét a benne kialakított hatalmas medence adja, ezzel a stúdió a világ legnagyobb fedett medencés műterme lesz. A tervek szerint az egész épületkomplexum befejezése 2008 első negyedévére várható. Noha a stúdió nagy része még építkezési terület, jelenleg is folynak a forgatások – a Pokolfajzat (Hellboy) 2. című filmet már itt készítik, egészen október végéig. A stúdió hoszszú távú fejlesztési tervei között további szolgáltatásbővítés szerepel mind produkciós, mind pedig egyéb szolgáltatások terén.

Bérelt házak, hotelek

Az itthon forgatott külföldi filmekről nem készültek statisztikák. Mivel a különböző produkciók összköltségvetési adatai, valamint az ebből szállásra, ellátásra fordított öszszegek többnyire nem publikusak, nehéz érdemi információhoz jutni. Azért arra választ kaptunk, milyen körülmények között hajtják álomra fejüket a külföldi stáb tagjai.

Guillermo Del Toro hazánkban forgatott, Pokolfajzat 2. (Hellboy) című filmje az eddigi legnagyobb külföldi filmgyártás, amelyet Magyarországra hoztak. A dollárban számolva milliárdos költségvetésű produkció stábjából mintegy 300 fő érkezett külföldről. A főszereplők, illetve a producerek elszállásolása bérelt lakásokban történik, a stáb többi tagja apartmanhotelekben száll meg.

A Laurin Stúdió tevékenységének jelentős részét adják a külföldi koprodukciók és szervizmunkák, olyannyira, hogy az utóbbi két évet tekintve jellemzően a külföldi koprodukciók szerepeltek a repertoárban. Idén egy ilyen jellegű munkát már befejeztek, jelenleg a Good című film felvételei zajlanak, és várhatóan további két filmet, valamint több reklámfilmet forgatnak még ebben az évben. Vicente Amorim rendező filmjének forgatása hét hetet vesz igénybe Magyarországon, további hét hét előkészítéssel és két hét lezárással. A 16–18 fős külföldi stábot négy- és ötcsillagos szállodákban szállásolták el – természetesen a magasabb kategóriájú szobák a vezető stábtagoknak és a főszereplőknek jutottak. Vannak, akiknek – igény szerint – lakást bérelnek a magyarországi munkálatok idejére. Forgatási szabadnapokon felkereshetik a környék turisztikai látnivalóit, ezeket a költségeket azonban általában saját zsebből fedezik.

Tömegek a tetthelyen

Noha Magyarországon ez még nem jellemző, a nagysikerű mozifilmek és televíziós alkotások forgatási helyszíneinek és tájainak felkeresése jelentősen megnövelheti az adott régiókba látogató és ott időző turisták számát. Egy felmérés szerint egy sikerfilm bemutatását követő négy évben átlagosan 54 százalékkal emelkedik a filmben szereplő helyszín idegenforgalma. A filmek népszerűsítő hatása olyan esetekben is megfigyelhető, amikor maga az alkotás még nem került a mozikba, forgatása folyamatban van. Párizsban például olyan utazási irodák alakultak, amelyek kizárólag a Da Vinci kód című regényben szereplő helyekre szerveznek utakat.

A VisitBritain felmérése szerint a brit utazóközönség 40%-a szívesen keresi fel a filmforgatási helyszíneket. A britek több mint egynegyedénél befolyásoló szerepe van a nyaralás helyszínének kiválasztásában, mit láttak a moziban, tévében, vagy éppen miről olvastak kedvenc regényeikben. A szigetországban a 16 és 24 év közötti fiatalok 45%-a választja ki ennek alapján a szünidő helyszínét. A Nagy-Britannia északi részén található Northumberland grófság idegenforgalma 16%-kal nőtt a Harry Potter-mozifilmek hatására, míg a 2003-ban készített Felül semmi című film 15%-kal több turistát vonzott Yorkshire Dalesbe. A Notting Hill című filmben szereplő híres kék bejárati ajtó pedig annyira népszerű lett a turisták körében, hogy a tulajdonosa kénytelen volt más színűre átfestetni lakása ajtaját.

A brit idegenforgalmi hivatal, a Visit Britain éppen ezért figyelemmel kíséri a filmgyártás eseményeit, számos filmstúdióval szoros kapcsolatban áll. 1996 óta létezik a Mozikalauz (Movie Map) kiadványuk, amelyből több nyelven, számos országban tájékozódhatnak az érdeklődők a legújabb, leghíresebb filmekről, azok forgatási helyszíneiről, képekkel is illusztrálva.

Potter-rajongóknak

Floridában új élménypark kialakítását tervezik, amely a Harry Potterrajongók örömére a varázslótanonc kalandjait kelti majd életre. Két filmgyártó cég, a Warner Brothers és az Universal Studios a sikeres könyvsorozat alapján több milliárd dolláros projekt keretében építené fel a Harry Potter-szabadidőparkot Orlandóban. Az élménypark a tervek szerint 2009-ben nyitja meg kapuit, a munkálatok hamarosan megkezdődnek.


Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.