Korai szezonkezdet

Az idén egy hónappal korábban kellett felkészülnie a szakmának a nyári kínálat bemutatására, hiszen a megszokott, március végi időpont helyett február 28. és március 2. között tartották az Utazás kiállítást és a kapcsolódó rendezvényeket: a Culinary Expo és Gasztro Show-t, a II. Leader Expót, az utazási árverést, valamint a Kiadvány Trend-versenyt.

Az idén egy hónappal korábban kellett felkészülnie a szakmának a nyári kínálat bemutatására, hiszen a megszokott, március végi időpont helyett február 28. és március 2. között tartották az Utazás kiállítást és a kapcsolódó rendezvényeket: a Culinary Expo és Gasztro Show-t, a II. Leader Expót, az utazási árverést, valamint a Kiadvány Trend-versenyt. Ebben az évben a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban ötven ország 924 kiállítójának bemutatkozását és a különböző programokat mintegy 65 ezren tekintették meg. Idén is sokan kötötték le az Utazáson programjaikat nyárra, élve a vásári kedvezményekkel. Sokan keresték fel a külföldi díszvendég, Szlovénia, illetve az ígéretes desztinációként bemutatkozó Vietnam standját is. A hazai régiók, nagyvárosok bemutatkozása központjában a hazai vízi világ szerepelt, összhangban a Magyar Turizmus Zrt. kampányával. Az idén feltűnő volt a Tensi és a Car- Tour távolmaradása a vásárról, és a Vista is a korábbinál jóval kisebb területet bérelt. Tapasztalataink szerint a látogatók számával a kiállítók többsége elégedett volt, a Hungexpo területén zajló építési munkálatok azonban sokaknak okoztak kényelmetlenséget. Képes összeállításunkban a kiállítás legfontosabb eseményeit foglaljuk össze.

Szorosabb partnerség

Az Utazás kiállítás 2008 ünnepélyes megnyitója előtt a Magyar Turizmus (MT) Zrt. nevében Róna Iván vezérigazgató és a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, György Miklós megállapodást írt alá a két társaság jövőbeni szorosabb együttműködéséről. Ennek értelmében segítik egymás szolgáltatásainak népszerűsítését a kiállításhoz kapcsolódóan: közös sajtótájékoztatót szerveznek, az MT Zrt. részt vállal a kiállítás szakmai fejlesztésében, átjárást biztosítanak egymás honlapjára. A stratégiai megállapodás a 2010. évi kiállításig érvényes. A hivatalos megnyitón Ujhelyi István államtitkár bejelentette, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium valamivel több mint 1,2 milliárd forintos regionális turisztikai pályázati lehetőséget hirdet fesztiválok, nagyrendezvények, valamint a hozzájuk kapcsolódó marketing kategóriákban.

Matur-konferencia a kultúráról

 A Matur kulturális tagozatának konferenciáján Tóth Nikoletta, a Kulturpont Iroda munkatársa többek között az uniós kulturális pályázati lehetőségekről, valamint a pályázatírásról tartott előadást. Hírlevelükből az aktuális kiírásokról is tájékozódhatnak az érintettek. Simonyi Norbert a Magyar Turizmus Zrt. kulturális turisztikai tevékenységéről számolt be, valamint a főbb szervekkel (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Hungarofest, Turisztikai Szakállamtitkárság, Oktatási és Kulturális Minisztérium) való együttműködés részleteit ismertette. A Pécsi Tudományegyetem Turisztikai Tanszékének új, posztgraduális örökségmenedzser-képzése volt a témája a következő előadásnak: a kétéves szak első alkalommal szeptemberben indul, elméleti, valamint bel- és külföldi gyakorlattal a tantervben. Végezetül a 2011-re meghirdetett Liszt útjarendezvénysorozat részleteiről számoltak be: a program, amelynek levédése már 2001-ben megtörtént, 22 ország 120 városát érintené. Az esemény kezdeményezője a Matur Kulturális Tagozata, főszervezője pedig a Művészetek Palotája.

Fórum az amerikai vízumról

 Az Amerikai Nagykövetség fórumán a vízumkérdés mellett szó esett az USA turisztikai kínálatáról és az aktuális beutazási trendekről is. April H. Foley amerikai nagykövet elmondta: folyamatosan csökken az elutasított vízumkérelmek aránya. Hat évvel ezelőtt még a kérelmek 20 százalékát utasították el, ez a tavalyi évben 10,7 százalékra javult. Tavaly 54 millió USA-ba érkező turistából a magyar vendégek száma 37 ezer volt. Március 17-én egyetértési nyilatkozatot írt alá a vízummentességi program keretében Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet a magyar kormány nevében, amerikai részről pedig Michael Chertoff, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere. A politikai szándéknyilatkozat célja, hogy megalapozza a vízummentesség elérését, a fokozott biztonsági előírások betartása mellett megkönnyítse a két ország közötti utazást. A vízummentesség bevezetéséhez hét biztonsági feltételnek is teljesülnie kell. A további tárgyalások még folytatódnak, a magyar állampolgárok várhatóan akár 2008 végétől, 2009 elejétől vízum nélkül utazhatnak az USA-ba.

 LEADER Expo

 A Nemzetközi LEADER Hálózat, a Magyar LEADER Szövetség, a Regionális Fejlesztési Holding és a Hungexpo vezetője szándéknyilatkozatot írt alá a 2009-es Nemzetközi LEADER Expo megrendezéséről az Utazás 2008 kiállításon, Gőgös Zoltán FVM államtitkár ellenjegyzésével. A magyar vidéki közösség értékeinek bemutatására hivatott kiállítók nemcsak a vidék ízeit (pálinka, méz, kolbász és füstölt áru, kecskesajt, aszalt gyümölcsök, borok, lekvárok, gyümölcslevek) hozták a fővárosba, de a közönségnapokon folyamatos volt a helyi folklór és kultúra bemutatkozása is.

Szárnyashajó Budapest és Belgrád között

Február utolsó estéjén tartotta az Utazás kiállításhoz kötődő, immár hagyományosnak számító prezentációját az újságíróknak Belgrád városa. Dejan Veselinov (képünkön balra, Szántó Zoltán főszerkesztővel), a belgrádi turisztikai hivatal munkatársa Nándorfehérvár turisztikai attrakcióit mutatta be. Előadásában elhangzott: Belgrád a Duna mentén kerékpárral is elérhető a magyar határtól induló és Belgrádig tartó, tavaly nyáron befejezett kerékpárútnak köszönhetően. Tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy szárnyashajójárat kösse össze a két várost. A tervek szerint a jelenleg Bécs és Budapest között közlekedő hajójáratot hosszabbítanák meg Belgrádig. Az eseményen Goran Gvozdenović, Szerbia budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett. Belgrád tavaly jól teljesített: a 2007-es vendégszám (közel 410 ezer fő) 19, a vendégéjszakák száma (közel 790 ezer) 27 százalékos növekedést mutatott 2006-hoz képest. A Magyarországról érkező vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is örvendetesen, 20, illetve 27 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

Fontos a magyar piac

Romániában az elmúlt évben a külföldi és a belföldi vendégforgalom egyaránt jelentősen nőtt. A belföldi turistaérkezések száma 2006-hoz képest 12,1 százalékkal, a vendégéjszakák száma 8,4 százalékkal nőtt 2007-ben. A külföldi érkezések 12,4 százalékkal, a vendégéjszakák 8 százalékkal emelkedtek. Átlag felett növekedett a hazánkból érkezők és az eltöltött vendégéjszakák száma tavaly. Magyarország évek óta első számú küldőpiaca Romániának, rendre első helyen végez a látogatók számát tekintve, és a vendégéjszakák tekintetében is a közvetlen élbolyban van – hangsúlyozta Kerekes Gábor, a Román Idegenforgalmi Képviselet vezetője.

Kartago-charter Dubaiba

A Kartago Tours hagyományos partnerpartiján a legjobb értékesítő partnereket is megjutalmazták. Ők sorrendben a következők voltak: Hurrányaralunk.hu, Radisson Travel, Euro Travel, Dive Hard Tours, Wonderland Travel, Pluto Travel, Amazon Travel, Rike Pyramid Travel, Tensi, Car Tour International. Hajducsi Tamás, a társaság marketingigazgatója kiemelte, hogy új charterjáratot indítanak Dubaiba. A lánc május 14-től hetente közlekedik október 29-ig a Travel Service gépeivel. Kezdetben hat szálloda foglalható, mindegyik Ras Al Khaimahban található, a későbbiek folyamán tervezik további szállodák felvételét az árualapba, és ezekről bővebb katalógust is kiadnak. A kiállításon 15 000 példányt osztottak ki nyári katalógusukból. További nyári úti céljaik: Egyiptom, Tunézia, Mallorca, Törökország, Korfu, Kréta, Rodosz és Zakintosz.

Újdonságok Kecskeméten

 A Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás, Bács-Kiskun megye önkormányzata és a Kecskeméti Sport Kht. közös sajtótájékoztatóján Nagy István, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés vezető főtanácsosa a megye fontosabb attrakcióiról beszélt, mint például Kecskeméten, a Cifra Palotában a Munkácsyvándorkiállítás. Pályázati pénzből tervezik Hajóson a barokk kastély felújítását. Kelemen Márk, Kerekegyháza polgármestere elmondta, megyei szinten kimagasló a kistérség vendégéjszakáinak száma. Kecskeméten és környékén a lovas- és a falusi turizmus a meghatározó. A konferencia- és a gyógyturizmus lehetőségeinek megteremtésére is szükség lenne. Jánosi Istvántól, a Kecskeméti Sport Kht. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, közbeszerzési eljárást írnak ki Kecskeméten egy új, fedett élményfürdő és nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas uszoda megépítésére.

Egyre többen az Észak-Alföldön

Tavaly 1,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisták az Észak-alföldi régióban 2006-hoz képest, a külföldiek esetében ez az adat 3,6 százalékkal volt magasabb. A régió kiállítói 450 négyzetméteren mutatták be ajánlataikat, amelyek a Vizek évében több kampányban is részt vesznek. Tavaszszal és ősszel „Gyógyító vizeink” és „Kényeztető wellness” címmel ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő akciót indítanak. Kapható az éves programfüzet, a nyári ajánlati katalógus és a Best of Puszta és Tiszató idegen nyelvű kiadvány. Hajdúszoboszló kiemelt nagyprojektje a 2009-re tervezett Aqua-Palace élményfürdő.

Quaestor: négy katalógus

A Quaestor Utazási Iroda vezetősége a 2008-as évet mint a nagy áttörés évét prognosztizálja, a siker záloga a Quaestor-csoport rendkívüli tőkeereje mellett a megújult szervezői csapat és a folyamatosan fejlődő értékesítési hálózat. Idén új márkanév alatt (Quaestor Holiday) jelenik meg a tengerparti nyaralóprogramok kínálata, amelybe a mediterrán célországok kerültek be. Újdonságuk Görögországban Kefalónia. Horvátországban a zsúfolt szombati turnusváltásokat szerdára és vasárnapra módosították. A már megszokott nyolcnapos turnusok mellett 11 és 12 napos turnusok is indulnak. A Quaestor Felfedező katalógus körutazásokat, városlátogatásokat, egzotikus úti célokat tartalmaz. Igazi ínyencség Yüannan- Vietnam, Jemen, Tanzánia. Szintén új az építőkocka-utazások – „önállóan, de mégsem egyedül” programok – kínálata. A Quaestor Itthon katalógussal a hazai tájak szerelmeseit szólítják meg. Nyelvtanulás a világ körül kiadványuk a külföldi nyelvi és szakmai utazásokat tartalmazza.

Növekvő turistaforgalom

Az Utazás kiállításon a legelsők között tartotta sajtótájékoztatóját Lengyelország. Bakonyi Erika, a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vezetője és Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság nagykövet asszonya örömmel számolt be arról, hogy a kiutazási statisztikák szép – az előző évhez képest tízszázalékos – növekedést mutatnak, ami talán annak is köszönhető, hogy egyre több régió mutatkozik be magyar nyelvű kiadványokkal is. A standon – ahol a különböző régiók társkiállítóként jelen voltak – ingyenes Lengyelország- kártyát is osztottak az érdeklődőknek.

Események a királyi régióban

A Közép-dunántúli régió standján a fő turisztikai termékekkel (királyi városok, várak, kastélyok, erődök, golf- és lovasturizmus, valamint a bakonyi természetjáró és lovasprogramok) ismerkedhettek meg a látogatók. A Vizek évében kiemelkedő helyet foglal el a Velencei- tó és kistérsége. Velencén idén nyílik meg a Velence Resort and Spa, és a tó körül egész nyáron zajlanak a nyári játékok. A sajtótájékoztatón életműdíjjal tüntették ki fél évszázados régészeti munkásságáért dr. Fitz Jenőt és dr. Petress Évát, akiknek döntő szerepük volt a Gorsium Régészeti Park feltárásban. Július 18-án, háromnapos ünnepség keretében nyílik meg az 5000 fős Veszprémi Aréna.

Zajlik az élet Zalakaroson

Februárban megalakult a Turisztikai Egyesület, ezzel Zalakaros önkormányzata átadta a turizmussal kapcsolatos összes feladatot a szervezetnek. Szintén most alakult a Teker – Kis-Balaton Termál Út Kerékpáros Egyesület –, amelynek célja a kerékpáros közlekedés részarányának növelése, valamint a kerékpározásnak mint hobbisportnak elterjesztése. A kerékpárosközpontok létrehozása bérlési és szervizelési szolgáltatással, továbbá az útvonalak kitáblázása és pihenőhelyek kialakítása szerepel a legfontosabb feladatok között. A Gránit gyógyfürdőben 3 milliárd forintos fejlesztés kezdődik. A kultúra és a zenés programok kedvelőit várja a karosi nyár rendezvénysorozat május 1. és szeptember vége között.

Forgalomnövekedést vár Szlovákia

 Tavaly 2006-hoz képest 20 százalékkal több szlovák látogatott Magyarországra – hangsúlyozta Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője. A Szlovákiába utazó magyarok száma a statisztikai adatok szerint nem mutatott ilyen mértékű növekedést, azonban Szlovákia a schengeni határnyitástól forgalombővülést remél. 2007. május 9-én új marketingstratégiát vezettek be az ország turisztikai brandjére vonatkozóan. A cél modern, befogadó országkép kialakítása.

Sikeres desztináció Vietnam

Vietnam turizmusa szárnyal – jelentette ki a Vietnami Turisztikai Hivatal. A nemzetközi turistaérkezések száma 2004-ben 2,9 millió volt, ez a szám 2006-ra 3,6 millióra nőtt, tavaly pedig meghaladta a 4,2 milliót. A legfőbb küldőországok sorát Kína nyitja, az USA a negyedik helyen áll, Franciaország a hetedik. A turizmusból származó bevételek 2005 és 2007 között megduplázódtak. 609 nemzetközi tour-operátor és több mint tízezer utazási iroda működik az országban. A szállodai infrastruktúra még fejlesztésre szorul, csupán 25 öt- és 76 négycsillagos hotel működik, de lendületesen nő a külföldi tőke beáramlása. Az idén a promóció középpontjában a Mekongdelta áll, jövőre Vietnamban rendezik az ázsiai turizmusfórumot. (Részletesebben lásd Exkluzív rovatunk cikkét.)

A web2-é a jövő

A szakmai napon az online utaztatás fejlődéséről, legújabb trendjeiről és a közösségépítő oldalak fontosságáról tartott előadást Erdős Ákos, a C-Travel.hu és az Ongo.hu ügyvezetője. Hazánkban információgyűjtésre sokan használják az internetet, de online még kevesen vásárolnak, és még kevesebben fizetnek. Az utazási oldalaknak három típusa létezik: az irodák weboldalai, az utazási gyűjtőoldalak és a felhasználók által épített tartalom (web2) – derült ki Erdős Ákos előadásából. Ma Magyarországon az első két kategóriába tartozó oldalakkal napi 35–40 ezer látogatót lehet elérni, míg a web2-es tartalmak – az élménybeszámolóknak, képeknek, szállásértékeléseknek köszönhetően – ennél több felhasználót vonzanak. A C-Travel egyedi látogatóinak száma 5–6 ezer naponta, míg az Ongo.hu weboldal stabil 4 ezret tud magáénak. Ez utóbbi adatbázisában 32 ezer szálloda található.

Egész évben szezon Füreden

Balatonfüred kínálatát és újdonságait mutatta be a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület önálló standján.A két éve alakult egyesület nem titkolt célja a nyári főszezon meghosszabbítása, ezért rendezvények sorát – háromnapos őszi romantikus reformkor, séta a századok között Balatonfüreden fesztivál szeptember 26–28. között – indították el. A főszezon kezdete előtt a március 29–30. között zajló Hamvas Bélanapok, az április 4–6. között megrendezett versünnep, a bablevesfőző- versennyel összekötött, május első hetében rendezett Jókai-napok vagy az április 19–20-i vitorlásbajnokság csalogatja a turistákat. Nyáron egymást érik a programok, a szabadtéri rendezvények sora az októberi vitorlásversennyel zárul.

Romániai road-show

Az észak- és a dél-alföldi regionális marketingigazgatóságok szervezésében május közepén öt erdélyi várost (Temesvár, Nagyszeben, Nagyvárad, Nagybánya, Kolozsvár) érintő körútra indul 25–30 alföldi turisztikai szolgáltató. Amint Albel Andortól, a Dél-alföldi RMI vezetőjétől megtudtuk, a kiállítók között ott lesznek a régió jelentősebb fürdői és szállodái, továbbá a gasztronómiai fesztiválok szervezői. A road-show-t összehangolt médiakampány kíséri, majd újságírói tanulmányút követi.

Tengerparti Tensi-parti

A Tensi nyári katalógusbemutatóját a Creol étteremben tartotta. Boros József, az iroda ügyvezető igazgatója a nehéz év után kellemes kikapcsolódást ígért a meghívottaknak. Ismertették a Tengerpart 2008 című kiadványuk kínálatát, átadták a díjakat legjobb értékesítőiknek, akik számára több kategóriában hirdettek versenyt. Jutalmazták az ötven leggyorsabb foglalást küldő irodát, a 12 legszerencsésebbet, az öt legnagyobb forgalmat elérő irodát, valamint a legnagyobb forgalomnövekedést elérő partnereiket. A Tensi külön a nászutasok számára is készített katalógust – sőt, az est folyamán esküvői ceremónia részesei is lehettek a vendégek.

Szépség és történelem Aragóniában

A Spanyol Idegenforgalmi Hivatal (Turespana) és Aragónia kormánya közös sajtótájékoztatóján Félix de Páz, a Turespana igazgatója arról tájékoztatott, hogy a statisztikai adatok szerint Spanyolország egyre kedveltebb honfitársaink körében, és a 2008-as előrejelzések is biztatóak. Aragónia képviseletében Narian Echegaray kiemelte a régió értékeit: kedvező földrajzi fekvését, 100 éves múltját, gazdag művészeti, történelmi és vallási hagyományait, sokféle sportolásra alkalmas területeit, jó minőségű szálláshelyeit. A régió több mint 20 ezer férőhelyes, a kényelmes kempingektől egészen a magas színvonalú hotelekig. Aragónia fővárosa, Zaragoza ad otthont június 14. és szeptember 14. között az Expo Zaragoza 2008 elnevezésű, „A víz és a fenntartható fejlődés” témájú szak-világkiállításnak. Eddig több mint száz ország jelezte részvételi szándékát az expón, ahol Magyarországnak is lesz pavilonja.

Közvetlen járat Triesztbe

A SkyEurope közvetlen járatot indít Budapest és Trieszt között június 8-án. A szeptember végéig meghirdetett járat hetente kétszer közlekedik – hangzott el Friuli Venezia Giulia tartomány sajtótájékoztatóján. A TurismoFVG a fapados járattal még több magyar turistát igyekszik megnyerni. A tartományhoz 111 kilométeres, homokos tengerpart tartozik. Az aktív szabadidőt kedvelőket termálfürdők és golfpályák, télen pedig 120 kilométernyi hóbiztos sípálya (Tarvisio, Piancavallo) várja, amelyekhez a Turismo FVG díjmentes buszingajáratokat közlekedtet a repülőtérről. Természetbarátok három nemzeti park, 13 védett terület, 16 000 hektárnyi lagúnavilág nyugalmát élvezhetik.

Békéscsaba: kolbászból volt a kerítés

 Az idei kiállításon Békéscsaba a már jól ismert szlovák podsztyenás (előtornácos) házzal jelent meg, amelynek kerítése most is méteres csabai vastagkolbászokból állt. Békéscsaba három standon is várta a közönséget. A programok népszerűsítésére városi rendezvénynaptárt jelentetett meg, és a kiállításra készült el egy új, többnyelvű turisztikai kiadvány is Csabai séták címmel. Ez a város látnivalóiról, szálláshelyeiről, sportolási és szórakozási lehetőségeiről tájékoztat. A város a teljes felújítást követően januárban nyitotta meg a Munkácsy Mihály Múzeumot. A csabai kolbászfesztiválra tavaly 80 ezren érkeztek, a május végi sörfesztivál és csülökparádé közel ötvenezer nézőt vonzott. A garabonciásnapok programjain 10 ezren vettek részt, a városházi esték előadásaira nyolcezren voltak kíváncsiak, a békéscsabai tavaszi fesztivál rendezvényeire több mint négyezren jöttek el.

A Jetwing képviseli az Arabian

Oryxot Március elseje óta a Jetwing Travel képviseli Magyarországon az Arabian Oryx nevű, dubai székhelyű társaságot. Az Egyesült Arab Emirátusok összes államában, továbbá Ománban aktív DMC ki- és beutaztatással egyaránt foglalkozik. Saját autóbuszparkkal és online szállásfoglalási rendszerrel rendelkezik, ez utóbbin keresztül 300 hotel foglalható a régióban, továbbá Srí Lankán és a Maldív-szigeteken. Incentive programokat is szervez, és online vízumügyintézést is vállal. Németországban, Ausztriában, Svájcban, Görögországban és Kínában működik képviseletük, Ausztriában 65%-os piaci részesedésük van. A Jetwing Travel marketing- és értékesítési támogatást nyújt a társaság részére Magyarországon.

Folytatódó fejlesztések Debrecenben

Az elmúlt évek fejlesztéseinek (sétálóövezet, Főnix Csarnok, Kölcsey Központ, MODEM modern művészeti galéria) köszönhetően 30 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Debrecenben, és a település hazánk nyolcadik leglátogatottabb városa lett, mondta el Pajna Zoltán alpolgármester (képünkön Ludas Matyinak öltözve). Több beruházási projektet készít elő a 2008–2010-es időszakban a Debreceni Gyógyfürdő Kft. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében előkészítés alatt áll a nagyerdei strandfürdő teljes rekonstrukciója, amely magában foglalja 9 új medence, öltözők, étterem, játszóterek építését, valamint a műszaki berendezések rekonstrukcióját. A pályázatot most írják, a nyitás 2010-ben lehetséges. Pályázat készül a termálfürdő bővítésére: itt termálmedencéket, fitnesz- és szaunacentrumot, day-spa-részleget is magában foglaló létesítményt alakítanának ki, és egy 200 férőhelyes szálloda építését is tervezik. Sikeres évet zárt az Aquaticum Termál és Wellness Hotel, amelynek kihasználtsága átlagosan 77-79 százalékos volt. Tavaly fejeződött be a teljes körű felújítás mintegy 220 millió forintból. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő 2003-as nyitása óta mintegy 900 ezer vendéget fogadott. 2008-ban sokszínű programokat kínál Debrecen a Főnix Rendezvényszervező Kht. közreműködésével. A Kht. 384 tavalyi rendezvényén 920 ezer látogató vett részt, mondta el Makray Balázs, a Kht. ügyvezető igazgatója. A Kölcsey Központban 287 rendezvényt tartottak tavaly, ezek 68 százaléka üzleti, 32 százaléka kulturális esemény volt. A Főnix Csarnok programjait 172 ezer látogató tekintette meg. A rendezvények közel egymilliárd forint idegenforgalmi bevételt generálnak a városban. Idén júniusban nyitja meg kapuit Debrecen új szállodája, az ötcsillagos Hotel Divinus.

Magyar Turizmus Minőségi Díj

A megnyitó zárásaként 21 turisztikai szolgáltató vehette át a Magyar Turizmus Minőségi Díjat (képünkön). 2007-es pályázata alapján 18 szálloda és három étterem kapta meg a második alkalommal kiírt szakmai elismerést. Tavaly 23 szállodának és öt étteremnek ítélték oda a minősítést, így „az idei kisebb szám a rendszer szigorodását jelzi” – hangsúlyozta Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke. A nyertes szállodák a következők: Aranyhomok Wellness Szálloda (Kecskemét), Atrium Hotel (Mellow Mood Group, Budapest), Danubius Thermal Hotel Helia (Budapest), Hilton Budapest, Hotel Azúr (Siófok), Ibis Heroes Square Hotel (Budapest), Hunguest Grandhotel Galya, Hunguest Hotels Zrt. Hotel Freya (Zalakaros), Hunguest Hotels Zrt. Hotel Aqua-Sol (Hajdúszoboszló), Hunguest Hotels Zrt. Hotel Helios (Hévíz), NaturMed Hotel Carbona (Hévíz), Novotel Budapest Danube, Radisson SAS Béke Hotel (Budapest), Radisson SAS Birdland Resort & Spa (Bükfürdő), Ramada Hotel Balaton (Balatonalmádi), Residence Izabella (Budapest), Rogner Hotel & Spa Lotus Therme (Hévíz), Thermal Hotel Visegrád. A kitüntetett éttermek: Apetito Restaurant & Café (Budapest), Hubertus Hof (Balatonfenyves), Lázár Lovaspark (Domony-völgy).

A legszebb standok

Az Utazás kiállítás standszépségversenyén a belföldi résztvevők közül a B pavilonban Debrecennek, a D pavilon kiállítói közül pedig Székesfehérvárnak ítélték az elismerést. A külföldi utazási lehetőséget kínáló „A” pavilon győzteseként Spanyolország, illetve az IBUSZ Utazási Iroda vehette át az oklevelet. Az Utazás kiállítás legszebb, leglátványosabb standjairól ezúttal is a turisztikai szakújságírókból álló zsűri szavazatai döntöttek.

Enterprise Rent-a-car Budapesten

Az Enterprise Rent-a-car, Észak-Amerika egyik meghatározó autókölcsönző cégének magyarországi képviseletét 2008-tól a Budapesten működő Connect-Worldwide kelet- európai irodája látja el. A St. Louis-i székhelyű, magánkézben lévő cég több mint 9 milliárd dollár éves bevétellel a Forbes Top 500 céglistáján a 21. helyen áll. Jelenleg az egyik legnagyobb flottával, több mint hétszázezer autóval és több mint hétezer felvevőhellyel büszkélkedhet világszerte. Az Enterprise nagy hangsúlyt fektet a megbízható szolgáltatásra a kedvező árfekvés mellett. Célja továbbá a széles körű elérhetőség biztosítása. Az Enterprise-képviselet a Choice Hotels Internationallel közös standon állított ki. Az Enterprise Rent-a-car az utazási irodáknak all-inclusive árakat kínál a GDS-rendszereken, valamint emelt szintű jutalékot nyújt. Az Enterprise lehetőséget biztosít arra, hogy az IATA számmal nem rendelkező irodák is foglalhassanak akár a weboldalán, akár GDS-rendszereken. Tour-operátorok részére még a tavasz folyamán elkészül az Enterprise online megoldása is.

Pálinkamarketing

Kelemen Béla, a Szatmár- Beregi Pálinka Lovagrend elnöke, aki „civilben” Tarpa polgármestere, rendezvényükön ismertette a lovagrend célját, tevékenységeit: legfőbb feladata, hogy minél szélesebb réteggel megismertesse, a pálinka nemes ital, és a minőségi nedűnek helye van a terített asztalokon, rendezvényeken. Az ital minőségfejlesztése folyamatosan zajlik, azonban a propaganda tekintetében még bőven akad tennivaló; úgy véli, a magyar pálinkára akár vidékfejlesztési programot is lehetne építeni.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.