hirdetés

Vendég & Hotel Business Klub, Casati Budapest Hotel

Vendég & Hotel Business Klub - november

Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, Kupa borral

Novemberi találkozónk egyben az utolsó a búcsúzó óévben. Ez alkalommal Budapest legelegánsabb üzleti és bevásárlónegyedében, az Andrássy út szomszédságában lévő, svájci tulajdonú, nemrégiben átalakított, nagypolgári hangulatot árasztó, különleges designnal berendezett Casati Budapest Hotelben találkozunk vendégeinkkel.

hirdetés

Meg persze előadóinkkal, akik közül elsőként Kupa Mihály (expénzügyminiszter, pénzügyi szakértő) érkezik, aki már az első pillanatban örömmel fedezi fel, hogy illatozó, finom kávék kínálata várja (állandó partnerünk, a Progast jóvoltából), és az érpataki Zsindelyes Kereskedőház bőséges toppárlatszortimentjét is végigböngészi Krotki Gábor, a cég budapesti régiójának kereskedelmi képviselője társaságában.
A ház nevében régi kedves „klubtagunk”, Erdős Gábor igazgató köszönti a szép számban egybegyűlteket, és kiderül, e napon sok szó esik még az egyik legtehetősebb és legbefolyásosabb európai államról, Svájcról.

Első előadóként Molnár Tamás lép a pulpitusra (ügyvezető igazgató, Six Payment magyarországi képviselete). Cége egy svájci központú, bankfüggetlen infrastruktúra-szolgáltató vállalat, és a magyarországi képviselet vezetőjeként elmondja, hogy

hazánkban egy felnőttkorú lakos átlagosan két-három bankkártyával rendelkezik,ami messze elmarad az európai átlagtól.

A Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák 95 százaléka folyószámlához tartozik, vagyis betéti kártya. A forgalmi mérleg szerint az európai középmezőnyhöz tartozunk évi 11 százalékos növekedéssel. A cégvezető kiemeli a Six Payment Services Dynamic Currency Conversion szolgáltatását, amely árfolyam-választási lehetőséget kínál fel partnereinek.

A pénzügyi vonalnál maradva Kupa Mihály következik. Bizakodásra adhat okot a kedvező nemzetközi (elsősorban német nyelvterületű országok) helyzete, valamint hazánk bővülő piaci kapcsolatai. További pozitívum a kormány antiinflációs politikája, a kamatlenyomás, valamint az európai uniós pénzek hazánkba áramlása.
A hazai turizmust és vendéglátást elemezve elhangzik, hogy a hazai GDP-nek közvetlenül 5,8, közvetve 8,8 százalékát adja a turisztikai iparág. Szintén örömteli, hogy a belföldi turizmus 12, míg a beutaztatóturizmus 18 százalékkal emelkedett 2013-ban.
A pozitív mérleg ellenére a vendéglátók reálértékben nem érzik a jelentős növekedést, hiszen kénytelenek 2007-es árakon dolgozni.
Az ismert pénzügyi szakember összefogásra szólítja fel a turisztikai szakmát, elsősorban az áfacsökkentés ügyében, valamint a hosszú távú stratégia kidolgozásában. De előadását összegezve elmondhatjuk: Kupa szerint a következő, a 2014. évi esztendő minden bizonnyal kedvezőbb lesz a most a hátunk mögött maradónál.


Szakmai programunk második felében könnyedebb témák következnek. Neményi András (ügyvezető-tulajdonos, Coninvest Kft.) látványos prezentáció keretében mutatja be

a multifunkcionális mobil konyhát, a konyhai megoldások egyik legmodernebb, professzionális képviselőjét.

A mobil konyha alkalmazásával nem csupán gyorsan, hanem egyben helytakarékosan lehet főzni, ami megoldás lehet olyan kisebb hotelek esetében, amelyeknek egyik képviselője például a Hotel Budapest Casati is, amely évzáró rendezvényünk helyszíne.
Nagyné Miske Margit (ügyvezető, Naturtex Kft.) előadásának témája a magas minőségű szállodai párna-, paplan- és matracválaszték szegedi cégük esetében. Vagyis azok a szállodai szobai kellékek, amelyek szinte a legfontosabbak a vendégek számára. Ugyanis

sokan elfelejtik, miért is megy valójában a vendég hotelbe: mert ott szeretné álomra hajtani a fejét.

A jó párna, paplan esetében nem mindegy, milyen benne a töltet (a toll ma nemzetközi szinten is az egyik legjobb megoldás), a magasság és nem utolsósorban a moshatóság. Cégük párnamenüt is kínál, amelynek megléte ma már – és ezt sokan nem tudják a szakmában – előírás lett a négy–öt csillagos hazai szállodák minőségbesorolásának esetén.
Az előadás után házbejárás következik, majd többfogásos üzleti ebéd állófogadás formájában, egy hazai topcateringcég, a La Fiesta Parti Service jóvoltából. A Kovács László ügyvezető-tulajdonos szakmai vezetése alatt álló professzionális cég a következőkkel kedveskedik a hazai szállodás- és vendéglátósszakma prominens képviselőinek: lassan sült csirkemellszeletek gyömbéres sütőtökpürével, rakott malacpofa malacfüllel, fokhagymás vinaigrette-tel, lazacos, gombás és sonkás quiche, valamint hazai vegyes sajtízelítő előételként. Majd aszalt paradicsommal göngyölt csirkemell füstölt sajtmártással, rizzsel és

sertésszűz erdei gombaraguval, röszti burgonyával, isteni házi csalamádéval főételként.

A desszertet ezúttal is állandó partnerünk, a Zila Kávéház és Étterem biztosítja (madártejes kocka és köleskocka érkezett tőlük). Az ételeket kísérő borokat pedig szintén a La Fiesta válogatta: egerszóláti olaszrizlinget (2010) a Gál Pincészettől, kunsági kékfrankos rozét (2012) a Font Pincészettől és egri vöröst (2009) a Divinus-háztól.
Az ebéd utáni jó kávét a Progast biztosítja, kávézás közben sokan végignézik a Bevlo cég igényes, exkluzív textilajánlatait, mintakollekcióját, amelyet a kecskeméti alapítású cég képviselői hoztak magukkal, és mutatnak be szakmai partnereiknek.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai