Megalakult a Magyar Gasztro Térkép Klaszter

A szakmai egyesülés fő céljai között a honi élelmiszer-kersekedelem élénkítése és többek között a vendéglátás költséghatékonyabb, több magyar alapanyagra épülő működése áll.

Hétfő reggel a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében tartott sajtótájékoztató keretében írta alá a Magyar Gasztro Térkép Klaszter alapító okiratát a szakmai egyesülés tizenkét alapító szervezete, a Profi Magyarország Zrt., Az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, A Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület, a Mirbest csoport, A TESCO-Global Áruházak Zrt., a Levegő Munkacsoport, a Prémium Hungaricum Egyesület, a Magyar Gasztro Kontroll Kft., az Infobex Kft. és a Chef Centrum Kft. Az okmányt a Vidékfejlesztési Minisztérium, mint támogató képviseletében Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár látta el kézjegyével.
A Magyar Gasztro Térkép Klaszter céljai között szerepel a hazai termelők árujának bejuttatása a nemzetközi áruházláncokhoz, a tisztességtelen árfelhajtás kiszűrése, a magyar termékek piaci szerepének erősítése.
„Mindenek előtt, engedjék meg, hogy gratuláljak az alapítóknak a kezdeményezéshez – mondta Dr. Kardeván Endre. – Közös érdekünk a hazai lakosság elsősorban hazai termékekkel történő ellátása, ezért fontos, hogy az élelmiszerlánc valamennyi szereplője egy rendszerben szerepeljen.”
„Szeretnénk bebizonyítani, hogy van kereslet, csak termelni kell – tette hozzá Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke. – Sajnálatos, hogy sok termékből ma már annyit sem állítznk elő, ami a hazai keresletet kielégítené, de ez a helyzet orvosolható."

Orsolyák Zoltán (foto: MTI - Máthé Zoltán)

Orsolyák Zoltán kiemelte, hogy a legnehezebb helyzetben a vendéglátási ágazat van, számadatok szerint a regisztrált 14 ezer vállalkozásból talán ötezer életképes, a többi legfeljebb vegetál. A költségtakarékosság az alapanyag beszerzésre is kihat, ez pedig nem kedvez a hazai termékek felhasználásának. A Klaszter egyik fő célja, hogy a nagy bevásárlóközpontok partnerei között a hazai beszállítók aránya növekedjen, bővüljön a magyar temékpaletta. Ennek a törekvésnek jegyében csatlakozott a szervezethez két multinacionális lánc.
A termelők és a felhasználók közötti legrövidebb út kialakításához lehet segítség a Klaszter által létrehozott virtuális piactér, amely egy valós nagybani piac működését modellezi. Ezen az online felületen a Klaszter által hitelesített szereplők, termelők jelenhetnek meg meghatározott feltételrendszer szerint, amely a minőségbiztosítás egyik alappillére. A weboldalon üzletelő vállalkozások a csatlakozásukkal hitet tesznek a hazai előállítású termékek használata és népszerűsítése mellett.
„Jelenleg sajnos a hazai termékek sokszor drágábbak a külföldi importnál. – tette hozzá Orsolyák Zoltán. – Ennek feloldására be kell induljon egyfajta önszabályozás a piaci szereplők részéről, így kiszűrhetők a rendszerből a tisztességtelen árfelhajtó tényezők.”
Dr. Kardeván Endre szerint nélkülözhetetlen a helyi élelmiszer előállítás összekapcsolása a közétkeztetést, vendéglátást végző egységekkel, mert így felértékelődik a helyi termék fogalma. Nem utolsó szempont, hogy ezzel a lehetőséggel élve a szállítási költség nem terheli feleslegesen a végfelhasználót.

(Kolbe Gábor - Vendég&Hotel)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.