hirdetés

Közel 5%-kal nőtt a szálláshelyek januári forgalma

2013. januárjában a külföldi vendégéjszakák száma 8,3, a belföldieké 1,4, a szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 3,6%-kal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest a KSH friss adatai szerint.

hirdetés

Januárban a külföldi vendégek 526 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,8, az éjszakáké pedig 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, Ausztriából, Oroszországból – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldi vendégek száma négy turisztikai régióban emelkedett.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 467 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3,1, az éjszakáké pedig 1,4%-os bővülést mutattak az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése négy turisztikai régiót érintett. A belföldivendég-forgalom 84%-át fogadó szállodákban a belföldivendég-éjszakák száma 4,5%-kal nőtt.

Januárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33%-os volt, ami megegyezik az egy évvel korábbival. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 46% volt.

Januárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 1,3%-kal nőtt (14 425 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 2%-kal emelkedett (4817 forint) 2012. januárhoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áras árbevétele 3,6%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A kereskedelmi szálláshelyek az év első hónapjában összesen több mint 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,1 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt januárban, amely 14 forinttal erősebb, mint 2012 januárjában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1395 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 51 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközzel a
szálláshely-szolgáltatásokért.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken januárban közvetlenül csaknem 27 ezer főt foglalkoztattak, amely 1,8%-kal több az előző év azonos időszakinál. 2013. január 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2072 volt, ezen belül 854 szálloda közel 51 ezer szobával, 805 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 413 volt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk