hirdetés
hirdetés

LMP: erősen aggályos a turizmusfejlesztési törvény

Az LMP a turisztikai szervezetek és szakemberek segítségét kéri ahhoz, hogy jobb belátásra bírja a kormányt, amely szerintük államosítani kívánja a szektort az ágazatról szóló törvényjavaslatával.

hirdetés

Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján feltette a kérdést: miért kell törvényi szintre emelni a fejlesztésekkel kapcsolatos döntéshozatalt? Félőnek ítélte, hogy ezzel csupán a lopást készíti elő a kormányzat, azt, hogy egy adott célcsoporthoz kerüljön az ágazat fejlesztését szolgáló több százmilliárd forintnyi uniós forrás. Így egyes szereplők olyan versenyelőnyhöz jutnának, amely mások, főleg a kis közösségek turisztikai szolgáltatói számára behozhatatlanok — vélekedett. Azt a politikus is elismerte, hogy eddig a turisztikai források jelentős része gazdaságilag nem fenntartható beruházásokra, "idiótaságokra" ment el, ez azonban szerinte nem indokolja, hogy minden fejlesztésről a kormánynak kell döntenie. Utóbbi esetben ugyanis a helyi közösségeknek már egyáltalán nem lesz beleszólása abba — jelentette ki.

Sajtótájékoztatóját megelőzően Sallai az egyebek mellett a T/12737. számú, a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló, Seszták Miklós által jegyzett törvényjavaslatot is napirendjére tűző parlamenti vitanapon rohant ki szenvedélyesen az üres széksorok előtt a tervezet ellen. Nem vitatta egy koncepció szükségességét, de szerinte az nem helyettesíti a helyi szolgáltatókkal és önkormányzatokkal folytatott párbeszédet. Sallai attól tart, hogy valaki ezentúl majd egy központból mondja meg, hogy strandfürdő épüljön vagy „kis Disneyland”. Szerinte a tervezet alapján néhányak kiváltságává válhat az idegenforgalmi fejlesztésekre szánt forrásokhoz való hozzáférés, miközben azokból inkább minél több kisvállalkozásnak kellene részesülni. A kormánypárt részéről a vita során leszögezték: a tervezetnek nem célja az államosítás.

Folyt-e párbeszédet a szakmával a törvényjavaslat megszövegezését megelőzően? — kérdeztük meg mi a szakma néhány azon képviselőjét, aki élő turistákkal dolgozik, ismeri az ország idegenforgalmi kínálatát. „Nem” — felelték. Egyik megkérdezettünk szerint szomorú, hogy egy évek óta követelt, a GDP-hez nem elhanyagolható mértékben hozzájáruló ágazat egészét szabályozó turizmus törvény helyett egy, az uniós forrásokból megvalósítandó állami beruházások ripsz-ropsz történő megépítéséhez asszisztáló, az általános indoklással is mindössze 13 oldalas javaslatot sikerült előterjeszteni. „Látszat minden, amit művelnek” — adott hangot az apparátus ágazatot felügyelő részébe vetett bizalmának.

Szerkesztőségünk a tervezet megjelenésekor megkereste az NFM-et kérdéseivel. Írásban feltett, nem túl bonyolult kérdéseinkre azóta is várjuk a válaszokat.

(forrás: MTI, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk