hirdetés
hirdetés

Szent Márton európai kulturális útvonal

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ „… és megosztotta köpenyét…” címmel 2008. november 14-én nemzetközi szimpóziumra hívta a Szombathelyi Képtárba a közép-európai Szent Márton települések képviselőit a városban zajló Szent Márton ünnep alkalmából.
hirdetés

A program az AGORA által elnyert International Visegrad Fund 7.000 euró összegű pályázati támogatásával zajlott, és része a 2003-ban Szombathelyen elindult együttműködési projektsorozatnak. Az elmúlt 5 év során 4 nyertes pályázati projekt keretein belül 150 település csatlakozott a Szent Márton útvonalhálózathoz Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Csehország részéről azzal a céllal, hogy 2016-ra, Szent Márton születésének 1700. évfordulójára kiépülhessen a Szent szülővárosát Szombathelyt, és nyugvóhelyét, Tourst összekötő zarándokútvonal.

A találkozón Feiszt György, Szombathely város kulturális tanácsnoka és Orbán Róbert, az útvonalak tervezője ismertette Szent Márton pannoniai jelentőségét, és az útvonalhálózat további fejlesztési terveit, majd Dr. Zsámbéky Mónika művészettörténész tárlatvezetésével Szent Márton kultuszának közép-európai emlékeivel ismerkedhettek meg a települések küldöttei. A program során bemutatták a Szent Márton útja a Balatonfelvidéken át a Vág völgyéig című turisztikai kiadványt is, amely a Visegrádi Alap támogatásával jelent meg az AGORA gondozásában. A Szent Márton kultusz továbbfejlesztésének következő lépéseiként az AGORA még idén bemutatja a VIA BOHEMIA – Szent Márton útja Csehországon át című vándorkönyvet, jövőre pedig elkezdődik a Szombathelytől Pozsonyig húzódó északi gyalogos túraútvonal kiépítése.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk