hirdetés
hirdetés

1,7 milliárd forintból újul meg a Göcseji Falumúzeum

Mintegy 1,7 milliárd forintos fejlesztés kezdődik el a Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban - jelentették be csütörtökön, sajtótájékoztatón. 

hirdetés

A kormány 1,5 milliárd forint állami támogatást biztosít a falumúzeum felújítására a Rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből pedig további 150 millió forintot fordít a rekonstrukciós munkákra. A támogatási összegből a szabadtéri kiállítóhely 2018-ra, az ötvenedik évfordulóra teljesen megújul - mondta el Balaicz Zoltán, a város polgármestere (Fidesz-KDNP). A Göcseji Falumúzeum olyan értéke Zalaegerszegnek, a megyének és a régiónak, amelynek a fejlesztésére kiemelt figyelmet kell szentelni. Ezt igazolja az is, hogy a turisztikai felmérésekben a Göcseji Falumúzeumot nevezték a város egyik legfőbb különlegességének - fűzte hozzá.

Forrás: gocsejiskanzen.hu
Forrás: gocsejiskanzen.hu


Forrás: gocsejiskanzen.hu
Forrás: gocsejiskanzen.hu


Kiemelte: falumúzeum közvetlen közelében található az ország egyetlen, alapítványai fenntartásban működő Olajipari Múzeuma. A fejlesztésekbe ezért olyan elemeket is beépítettek, amelyek átmenetet képeznek a két kiállítóhely között: míg a Göcseji Falumúzeum a 19. századi paraszti életet mutatja be, az Olajipari Múzeum azt dokumentálja, miként vált az olajipari kutatás, az ipari fejlesztés Zala megye fontos részévé és értékévé. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a fejlesztésről elmondta: a falumúzeum központjává válhat a nyugati és dél-dunántúli tájházaknak.

A beruházás keretében új fogadóépület készül, mellette tipikus, göcseji ételkínálatot felvonultató étterem épül. A falumúzeumban oktatási célokat szolgáló termeket alakítanak ki, ahol a népi mesterségeket sajátíthatják el az emberek. Megújul a Hencz malom, ahol a látogatók megőrölhetik a lisztet, majd végigkövethetik a tradicionális kenyérsütés minden mozzanatát. Iskola is lesz a falumúzeumban, amelyet a rámi iskola mintájára építenek fel, és megjelenik a kiskocsma rekonstrukciója is - mondta el Varjú András osztályvető. A falumúzeum új utcájába négy új lakóház kerül, és felépítik a zalaszentmihályi fodrászműhely pontos mását is. Cselédházzal, istállókkal,kocsiszínnel, pajtával és ólakkal nemesi kúriát alakítanak ki, a veteményeskertet őshonos növényekkel ültetik be. A megújult falumúzeumban sok olyan tapasztalatot szerezhetnek a látogatók, amely a 21. században is jelentős értéket képviselnek - emelte ki Varjú András.

Forrás: gocsejiskanzen.hu
Forrás: gocsejiskanzen.hu


Forrás: gocsejiskanzen.hu
Forrás: gocsejiskanzen.hu

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk