hirdetés
hirdetés

"Nem lehet minden évben világcsúcsot futni"

Az elnök beszélt egyebek között küldőpiaci trendekről, kapacitásbővülésről, lobbytevékenységről, NTAK-ról és természetesen a szállodások mumusáról, a rövid távú lakáskiadásról is. 

hirdetés

„Izgalmas év van a hátunk mögött. A vendégéjszakák számának alakulásával kissé megküzdöttünk az idén, de nem lehet minden évben világcsúcsot futni. Évről-évre rekorderedmények születnek, ezért ha idén beállítjuk a tavalyi csúcsot, az is hatalmas sikerként könyvelhető el. Jelenleg bázis szinten állunk. Vidéken a külföldi vendégéjszakák csökkenését ellensúlyozta a belföldiek növekedése, és ami még egy kedvező fejlemény volt, hogy az árfolyam növekedés mellett is komoly átlagárbővülés jellemezte a piacot a fővárosban és a régiókban egyaránt, valamint a revPARban is sikerült javuló eredményeket elérni”- kezdte beszámolóját Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke. A szakember örömhírt is közölt: a szakma régi vágya teljesül azzal, hogy jövőre a KSH-tól havonta kapnak régiós szintű adatokat is.

Az elnök szerint jövőre sok új légi járat érkezik Budapestre, ami remélhetőleg még több vendéget hoz, akik többet is fizetnek majd, és keresletet jelentek a növekedő szálláshelykapacitásokra. „Budapest elsőszámú küldőpiacának sorsát megítélni egyelőre nehéz, reménykedni lehet, hogy a Brexit nem hoz majd komoly visszaesést” – fejtegette a szakember. Azt is hangsúlyozta, hogy a szakma és a turizmusvezetés körében is téma kell, hogy legyen annak vizsgálata, mi az oka az idei külföldi vendégéjszaka-szám visszaesésnek olyan kiemelt küldőpiacokon mint Németország, Olaszország, Ausztria, Csehország. A kínai piacot is csökkenés jellemezte, miközben ez világszerte nem volt tendencia. A németek hazánk elsőszámú küldőpiaca, ahonnan évek óta tart a visszaesés, ez különös figyelmet kíván a szakember szerint.

A jövő évi lobbytevékenységek közül fontos cél lesz az idegenforgalmi adó mértékének egységes meghatározása 4 százalékban a budapesti szálláshelyeken. A kerületenként eltérő, meghatározott összegű vagy a tartózkodási időhöz igazított jelenlegi díjszabás hektikussága zavaró lehet a vendégek számára. A rövidtávú lakáskiadás piacát ősszel részletesen feltérképeztette a szakmai szervezet, ennek eredményeképpen jövőre lépésekre készül a turizmus vezetése, hogy tiszta, érthető kereteket és egyenlő versenypiaci helyzetet teremtsen a szálláshely szolgáltatási piac minden résztvevője számára. Ezt a folyamatot segíti elő az is, hogy január 1-től a magánszálláshelyek is kötelesek lesznek az NTAK számára adatokat szolgáltatni. Január 1-től a szálláshely szolgáltatás áfájának csökkentésével 7,8 százaléknyi plusz marad a hotelek zsebében, amelyből Flesch Tamás szerint remélhetőleg fejlesztik a munkabéreket vagy a digitalizáció növelésére és felújításokra is tudnak fordítani forrásokat.

Egyebek között az MSZÉSZ lobbytevékenységének sikere, hogy a turizmus-vendéglátás szakon 2016-ban egy félévre csökkentett szakmai gyakorlat újra két félévre emelkedik. Dr. Szalók Csilla, a BGE KVIK Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője hangsúlyozta, a 400 óra gyakorlat lesz a kötelező, de önkéntesen választható ezen felül még 400 óra, aminek felvételére többlet kreditpontok adásával is ösztönzik a hallgatókat. A dékán arra buzdította a hallgatóságot, hogy 800 órás szakmai gyakorlatokat hirdessenek meg a diákok számára. Kedvező fejlemény az is, hogy januártól már digitalizált lesz a gyakornokok szerződtetése.

Német mintára elindult a Termék- és Innovációs Díj , amelyet idén először ítéltek oda olyan kritériumok alapján, hogy az új technológiai fejlesztés növelje a vendégélményt, váltsa ki az élőmunkát, legyen fenntartható, legyen újszerű, hasznos és jövedelmező. Az közgyűlés tagjai az Omikron találmányát, az útlevél szkennert tartották a legérdemesebbnek a díj elnyerésére.

Flesch Tamás a kapacitásbővülésről szólva elmondta, hogy idén 1000 szobát adtak át a szállodapiacon. Míg vidéken 3 hotel nyílt, a fővárosban számos házat avattak, hiszen Budapesten megtérülés szempontjából szerencsésebb helyzetben vannak a hotelberuházások. A következő 2-3 évben 5000 új szoba létesül az országban, ennek azonban reálisan lehet, hogy egyelőre csak 60-70 százaléka valósul meg a szűkös építőipari kapacitások és a rohamosan növekvő kiadások miatt. De ha „csak” 3000 szoba épül is meg, az már egy soha nem látott bővülést jelent a szobakínálatban.

Az elnök arról is beszélt, hogy már csak 4 tagszállodájuk nem tesz eleget a digitális adatszolgáltatási kötelezettségének, amelyeket utoljára szólítanak fel, és ha nem járnak sikerrel, kizárják azokat a szövetségből. És felhívta a figyelmet, hogy jövőre is folytatódnak az Unilever nagysikerű workshopjai országszerte, akárcsak az oktatási az oktatási road show.

Baldauf Csaba ismertette, hogy jelenleg már bejegyzés alatt áll az a szabadalmi védjegy, amelyet az MSZÉSZ dolgozott ki a családbarát szállodák számára és 91 kritériumot határoztak meg a Hotelstars Union gyakorlata alapján a csatlakozni kívánó házak számára. A védjegy arany, ezüst és bronz fokozatban szerezhető majd meg. Jövőre lesznek tavaszi és őszi közgyűlések és régiós ülések is az MSZÉSZ-nél, az őszi tisztújító közgyűlés lesz. Sor kerül 2020-ban is a portásversenyre és kiírják a Zöld Szálloda pályázatot is.

Flesch Tamás szólt a szövetség CSR tevékenységéről, amelyet a súlyosan beteg gyerekeken segítő Csodalámpa Alapítvány támogatásával végeznek. Búcsúzóul pedig a tagok lelkére kötötte, hogy mindannyiuk közös érdeke, hogy ne csökkentsenek árat, sőt, ha lehet még magasabbakat érvényesítsenek, hiszen minden adottságuk megvan ahhoz, hogy magas színvonalú szolgáltatásaikat európai árszínvonalon értékesítsék. Ez lehet a sikeres működés egyik záloga is a jövőben.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk