hirdetés
hirdetés

A BGYH-tól nem került szennyezett víz a Városligeti tóba

Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti tónál történt halpusztulások után elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kedden az MTI-vel.

hirdetés

Áprilisban két tó teljes halállománya pusztult ki a Városligeti-tóban, mivel a margitszigeti japánkert halait is áttelepítették átmenetileg az ottani tó karbantartása miatt. Vizsgálat indult a halpusztulás okainak kiderítésére.

A BGHYH közleményében azt írta: a társaságot kedden dél körül értesítette a Városliget Zrt. arról, hogy a Városligeti tónál haltetemeket találtak. A BGYH dolgozói a helyszínen önállóan, valamint külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival megkezdték a víz vizsgálatát. Vízmintát vettek a kormányzóaknánál és a tóba történő bevezetés pontjánál is. Megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát. Azt írták: szemmel látható, hogy a tó vize piszkos, békalencsés, algás, valamint a levegőztető szökőkút nem működött. Az eddigi helyszíni vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak, ezért nem láttak okot arra, hogy a vizet elkormányozzák.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A BGYH további vizsgálatokat rendelt meg külső, akkreditált laboratóriumtól. "Az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt haváriaesemény" - közölték, hozzátéve: az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott. Kitértek arra is, hogy az április elején történt halpusztulás után a BGYH továbbra sem kapta meg az összes hivatalos vizsgálati eredményt. A külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott eredmények azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mértéke nagyságrendekkel alulmaradt a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékektől. A BGYH-tól szennyezett víz nem került a tóba - emelték ki.

A többször említett "túlklórozást" egyetlen laboratóriumi eredmény sem támasztja alá, a külső, független akkreditált laboratórium által mért aktívklór-szint lényegesen alulmaradt a jogszabályban és a vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértéktől. A fővárosi kormányhivatal laboratóriumi osztályának vizsgálata szerint "a víz nem volt toxikus". A BGYH - mint kiemelték - most is együttműködik a Városligeti Zrt.-vel, valamint az akkreditált laborokkal.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk