hirdetés
hirdetés

A jövő tavasszal nyitják a megújult galyatetői kilátót

Megújul az Országos Kéktúra útvonal legmagasabb kilátója, a galyatetői Péter hegyesén levő kilátó. A műszaki munkálatokat hamarosan befejezik.

hirdetés

Az Országos Természetjáró Szövetség két évvel ezelőtt pályázott és nyert el támogatást az Országos Kéktúra - Kék Kör - fejlesztésére. A projekt megvalósításának fontos része a Kék Túra útvonal észak-magyarországi szakaszának turisztikai attrakció fejlesztése, amelyre kiemelt programot fogadtak el.

Digitális felméréssel kezdték

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 800 millió forint értékű fejlesztést valósítanak meg a régióban. Emellett az úgynevezett kis pályázatok közül is 400 millió forintot nyert el a térség. A támogatással megvalósuló fejlesztésekre a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumot hozott létre. A kiemelt programban az Egererdő Zrt. konzorciumi tagként vesz részt. Dobre-Kecsmár Csaba, a részvénytársaság általános vezérigazgató-helyettese a Turizmus Online-nak elmondta: az előkészítő munkát 2012-ben kezdték el. Ekkor folytatták le a közbeszerzési eljárást, megszerezték a hatósági engedélyeket és elkészítették a fejlesztési terveket is. A kivitelezést 2013 közepén indították, melynek első lépéseként a Kék Túra útvonal teljes észak-magyarországi szakaszán digitális felmérést végeztek. Ennek alapján döntötte el a Magyar Természetjáró Szövetség a végleges útvonalat és döntött a szükséges nyomvonal módosításáról is. Ez a felmérés nyújtott alapot annak a térinformatikai rendszernek a kialakításához, amely elősegíti a turistákat abban, hogy korszerű mobil eszközökkel tájékozódhassanak.

Harminchét méter magas lett

A cég általános vezérigazgató-helyettese azt is elmondta, hogy a kiemelt attrakció részeként a Felső Mátrában levő népszerű üdülőhelyen Galyatetőn, megerősítették és magasították a kilátót. Ez azt jelentette, hogy a korábbi 20 méteresből 37 méter magas kilátót hoztak létre és a hozzá vezető utat is felújítják. Kereken nyolcvan éve, 1934-ben építették ezt a toronykilátót és azóta szolgálja a turistákat. Tiszta időben a Tátrát is látni innen. Emellett ugyancsak Galyatetőn, a volt munkásszállót az Országos Kéktúra Túraközpontjává alakítják át. Ennek során sokoldalú multifunkcionális épületet hoznak létre, ahol a turisták igényeihez igazított szálláshelyeket rendeznek be. Ugyanott éttermet és kávézót is nyitnak, de lesz kerékpárkölcsönző- és javítóhely is. A leendő, akadálymentesített túracentrumot megújuló energiaforrások felhasználásával működtetik majd, amelyet napenergiával, valamint hőszivattyúkkal biztosítanak. Mindezek mellett a Kék Túrához kapcsolódva, az úthálózat-irányító táblák sokaságát helyezik el. Sőt, Észak-Magyarországon egységes táblarendszert alakítanak ki, amely illeszkedik majd az országoshoz. Ezenkívül arra is törekszenek, hogy a helyi nevezetességeket, látványosságokat szintén táblák segítségével mutassák be az érdeklődőknek.

Tizenhét méterrel magasabb lett a kilátó (Fotó: Mentusz Károly)
Tizenhét méterrel magasabb lett a kilátó (Fotó: Mentusz Károly)

 

Kerékpárutak és pihenőhelyek

A Péter-hegyesén található kilátó műszaki munkáit hamarosan befejezik és az új turistacentrummal együtt várhatóan 2015 tavaszán adják át a vendégeknek. Vélemények szerint a kilátó várhatóan a Mátra egyik leglátogatottabb létesítménye lesz. Hazánk legmagasabb hegyvidékén egyébként - a már említett úgynevezett kis pályázati projekt keretében - kerékpárutakat is jelölnek ki. Ezeket a már meglevő erdészeti utak mentén találják majd a turisták. A pihenőhelyeket is felújítják, miközben újakat is létesítenek. Az Egererdő Zrt. ehhez kapcsolódva Parádsasvár területén újítja meg a Rudolf-tanyai erdészházát. Ez a gyalogos turisták, a lovasok és a kerékpárosok pihenőhelyévé válhat. A felsorolt fejlesztések mellett az észak-magyarországi régióban hasonló beruházásokat valósítanak meg az Ipolyerdő Zrt, valamint a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. irányításával a Bükkben és Börzsönyben is. Ezekkel az újdonságokkal összességében több mint egymilliárd forinttal gyarapszik majd a hazai vagyon, miközben az erdők közjóléti és rekreációs szerepét növelik.

Munkásszállóból túraközpont épül (Fotó: Mentusz Károly)
Munkásszállóból túraközpont épül (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk