A kompromisszumkész rendezvényszervezőké a jövő

Napjaink egyik központi kérdése lett az energiaárak emelkedése, ami a rendezvényhelyszínek és a szállodák működésére is drasztikus hatással van. A Weco-Travel az év utolsó webináriumán az energiaválság hatásairól, a piaci dinamikákról és az előttünk álló karácsonyi rendezvényszezonról beszélgetett meghívott vendégeivel. 

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a megélhetési költségek növekedésével csökken a szabadon elkölthető jövedelem és a szektorok közül a turizmus az első, amely megérzi legelőször a válságot, így az üzleti utaztatás és a rendezvénypiac is célkeresztben van.

A webinárium meghívott vendégeként Csóti Annamária, a Novotel Budapest City & Budapest Congress Center sales és marketing vezetője elmondta, hogy náluk az épület teljes felújítása és korszerűsítése hozhatna csak hathatós eredményt az energiagazdálkodásban, a jövedelmezőséget addig is apró takarékossági lépésekkel igyekeznek javítani. A keresletet tekintve azt érzékelik, hogy ambivalens a karácsonyi szezon, hiszen még most is kapnak lekéréseket, aktív az év végi érdeklődés, miközben mindenki arról beszél, hogy a nadrágszíj meghúzására előbb-utóbb szükség lesz.

Sok a karácsonyi megrendelés, de ultra last minute-ben
„Azok a cégek, amelyeknek van tartaléka, és terveztek is vele, elköltik. Nem nagyon kaptunk a karácsonyi időszakra lemondásokat a piaci szereplők részéről. Olyan ritka eset történt azonban, hogy a karácsonyi party-ra szánt összeget egy cég rezsitámogatásként adta oda dolgozóinak. A rezsi és az alapanyagárak emelkedésével a megrendelők is tisztában vannak, de kimondottan megértőek az ügyfelek. Ami érezhető, hogy minden foglalás egyre inkább az utolsó pillanatban érkezik, a Covid-dal indult last minute tendencia fokozódik. A külföldi megrendelőknél is a kivárás érzékelhető, szeretnék tudni, hogyan alakul a háborús konfliktus” – tapasztalja a szakember, aki hozzátette, úgy véli, a január, február, március lesz a kritikus időszak, amikor a megrendelők megkapják az energiaszámlákat. Itt akár egy befékezés is jöhet a rendezvények iránti keresletben.

Kenderesy Nadin, az Eventrend Group központi ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, hogy náluk ahány egység, szinte annyi tulajdonos és bérbeadó, akikkel zajlik jelenleg a szerződések újragondolása. Cégüknél a helyzethez alkalmazkodva foglalkoztatnak egy energetikai szakértőt, aki minden létesítmény egyedi adottságait figyelembe véve dolgozza ki a leghatékonyabb energiastratégiát, fejlesztési irányokat, teendőket. A szakember a Gundel épületét hozta példaként. A patinás étterem esetében szükséges lenne egy-egy új, jobb hatásfokú gázkazán beszerzése, a radiátorok kicserélése. Nemrég mozgásérzékelő lámpákat szereltek fel, és tervezik, hogy a konyha hőjét úgy alakítják át, hogy azzal tudják fűteni a helyiségeket. A napelemprojekt is hamarosan indul.

Folytatódhat a rendezvényszakma evolúciója: reziliencia 2.0

Kenderesy Nadin is arról számolt be, hogy egyelőre aktívak a corporate partnerek, nagyszámú lekérés érkezik az év végére, azt követően azonban inkább márciustól kezdődően látnak foglalásokat. A költséghatékonyság már tetten érhető a megrendelők részéről. Ennek jegyében extrém esetként említette azt az évzáró party-t, amelyet szeptemberi lebonyolítással rendeltek meg tőlük. "Akadtak lemondások is az árak alakulására, megtakarításra való hivatkozással, és sokszor elhangzik a kérdés: ti még nyitva lesztek? A nyitva maradás ma a legjobb marketing hívószó a rendezvénypiacon, mivel sok létesítmény dönt a téli bezárás mellett. Számos cég nem szeretné lemondani a rendezvényt, csak faragni némileg végösszegből, akár úgy, hogy eltekintenek bizonyos szolgáltatásoktól" - mondta Kenderesy Nadin, aki szerint most az a legfontosabb, hogy ebben partnerek legyenek a rendezvényszervezők. Elsőrendű jelentőségű az ügyfelek megnyugtatása, a bizalom közvetítése azzal kapcsolatban, hogy ezúttal nem lehetetlenül el a rendezvények megtartása, mint a Covid idején, legfeljebb mindkét oldalról kompromisszumokat kíván a megszületésük. A szakember hangsúlyozta, hogy az a rugalmasság, alkalmazkodókészség, radikális változtatni tudás akár egyik napról a másikra, amelyet a szakma a járvány alatt kifejlesztett és tanúsított most is kulcsfontosságú lesz a túléléshez.

Nálunk még messze az önvédelmi intézkedések

A beszélgetés házigazdája Székely Andrea, a Weco-Travel Konferencia- és rendezvényszervező részlegének vezetője rámutatott, hogy a német és svájci szállodák az utóbbi időszakban oly módon hárítják át növekvő energiaköltségeiket a vendégekre, hogy éjszakánként 9 euró energiadíjat számítanak fel. Ezzel kapcsolatban Csóti Annamária kiemelte, hogy hazánkban a megnövekedett, illetve folyton változó költségeket nem igazán tudják áthárítani a vendégekre, pedig a dinamikus árazás a körülmények figyelembevételével egyre fontosabbá válik világszerte az ágazatban. Kenderesy Nadin azt hangsúlyozta, hogy az eurós árazásnak sem örülnek az ügyfelek, és a magyar piacon még a jövő zenéje, hogy miként fogadják a szolgáltatók számára biztonsági rátartásként szolgáló hasonló intézkedéseket a megrendelők.

 A webinárium felvételről megtekinthető:


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?