hirdetés
hirdetés

A sportturizmus nemcsak hoz, hanem visz is

A Telex cikkében megpróbált szaldót vonni abból, hogy milyen bevételeket hozott az El-döntő, ugyanakkor mennyibe kerülnek a meccsre érkezett nemzetközi szurkolók által szétvert közterek helyreállítási munkálatai.

hirdetés

„A Liszt Ferenc tér elesett. Az EL-döntőre érkező turisták egész egyszerűen elpusztították” – írta Soproni Tamás polgármester a múlt héten miután az Európa Liga döntőre összegyűlt szurkolók a Liszt Ferenc teret gyakorlatilag lerombolták, és a szurkolók tömegesen végezték a nagydolgukat a fák tövében.

Mi a probléma ezzel a fajta turizmussal?

Abban talán semmi meglepő sincs, hogy több száz, meccsre készülő szurkoló nem hagy rendet maga után, viszont ahogy a polgármestert, úgy a lakókat is meglepte, amikor a rendezettnek számító, virágokkal beültetett téren egyetlen egy négyzetmétert sem lehetett találni, ahol ne lettek volna eldobott üvegek, poharak, illetve végtelen mennyiségű szemét.

A polgármester felháborodására és panaszára sokan egész egyszerűen legyintettek, illetve próbálták annak jelentőségét kicsinyíteni. Felmerült a kérdés: mégis mi a probléma ezzel a turizmussal, hiszen a kerületnek bőven megéri ez is, hiszen a szurkolók által Terézvárosban és Budapesten hagyott pénz – például az iparűzési adón keresztül – kompenzálja majd a károkat. Röviden: bőven megéri egy ilyen buli is Terézvárosnak.

Fotó: Szaniszló Róbert / NurPhoto / AFP
Fotó: Szaniszló Róbert / NurPhoto / AFP


A vandalizmus nem lehet kifizetődő

Az nem kérdés, hogy a fővárosban található szórakozóhelyeknek és egyéb vendéglátóipari egységnek megérte pénzügyileg a múlt heti döntő. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy pénzügyileg megéri-e a dolog magának a fővárosnak és a kerületeknek. Egyes becslésekben arról írnak, hogy az ideérkezők itt hagytak 10-15 milliárd forintot, ennek a kerületre eső részéből pedig bőven helyreállítható minden. A kérdésről különböző fórumokon kisebb vita is kialakult.

A Telex megkeresett több belvárosi kerületet is, amelyeket a mostani döntőn túl általánosságban is érint a tömeges turizmus, illetve a hasonló események. Arra a kérdésre, hogy megérte-e a kerületnek az előző heti El-döntő, az esemény miatt kiemelten érintett Terézváros azt válaszolta: "A vandalizmus nem lehet kifizetődő, hiszen nemcsak rövid, hanem hosszú távon is károkat okoz. Az ilyen viselkedés, az erről készült fotók, videók elriasztják és távol tarthatják a ,,valódi” turistákat és a helybéli vendégeket is" – írták.

A teljes cikk ITT olvasható.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk