hirdetés
hirdetés

Nem fogja kitalálni, melyik magyar városban nyílik Beatles-múzeum

Tudomásunk szerint nincs sok kötődés az egykori zenekar és hazánk között, így elvileg bármelyik magyar város szóba jöhetne.

hirdetés

Kiemelkedő napnak ígérkezik Eger turizmusának életében május 15-e, péntek. A belvároshoz közeli, négycsillagos Hotel Koronában nyitják meg Magyarország egyetlen Beatles-múzeumát. A kiállítással a ma már legendának számító egykori brit zenekar tagjainak szeretnének emléket állítani.

„Véletlenül ismerkedtem meg az egri Peterdi Gáborral, aki évtizedek óta szenvedélyesen gyűjti a Beatles relikviákat – mondta a Turizmus Online-nak Bányainé Micski Marianna, a Hotel Korona tulajdonosa. – A gyűjtő olyan helyet keresett, ahol állandó kiállítás keretében mutathatja be a közönségnek a gombafejűek – ahogy nevezték őket – legendás életét. Ezért a szállodánkban olyan helyet ajánlottam fel, amelyet Peterdi Gábor is megfelelőnek talált.”

Különleges szobák a zenekarra utaló elemekkel

Így több éves előkészület után nyithatják meg a maga nemében páratlan jelentőségű tárlatot. Azt is megtudtuk, hogy Európában az egri lesz a második, a világon pedig a negyedik Beatles-múzeum. A magángyűjteményen alapuló összeállítás a budapesti Molnár Gábornak, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzőjének a segítségével vált egységes egésszé. A tárlat végül is Peterdi Gábor, Molnár Gábor és Bányainé Micski Marianna közös munkájának eredményeként született meg, amelyre 15 millió forintot költöttek.

A tárlat színhelye, a négycsillagos egri Hotel Korona (Fotó: Mentusz Károly)
A tárlat színhelye, a négycsillagos egri Hotel Korona (Fotó: Mentusz Károly)


A múzeum bejárata (Fotó: Mentusz Károly)
A múzeum bejárata (Fotó: Mentusz Károly)

A kiállítás a legkorszerűbb eszközökkel teszi élménygazdaggá a látnivalókat, interaktív módszerekkel mutatja be a legendát. Több különlegességet és egyedi tárgyat mutatnak be. Így például az együttes egykori tagjának, Paul McCartney-nak a születési anyakönyvi kivonatáról készített másolatot. Emellett az 1960-as évekből fennmaradt koncertbelépőket, videókat és fotókat, valamint hangszereket és pótolhatatlan értékű hanglemezeket is láthat a közönség. Sőt, akik szeretnék, egy-egy Beatles slágerbe bele is hallgathatnak.

Az állandó kiállítás a Hotel Korona Csiky Sándor utcai bejáratánál nyílik, melynek a falán helyezték el az egykori négy zenész plasztikáját. A látványosság minden bizonnyal egész évre szóló turisztikai élményt nyújt majd nemcsak az egrieknek, hanem az ország különböző részeiből érkezőnek, ezzel pedig tovább növelhetik a vendégéjszakák számát is a hevesi megyeszékhelyen. Bányainé Micski Marianna arra is utalt, hogy várhatóan még az idén a Hotel Koronában úgynevezett Beatles szobákat is kialakítanak. Ezekben a jeles zenekarról elnevezett csomagajánlattal érkező vendégek pihenhetnek majd. A szobáknak az lesz az érdekességük, hogy a falakat a legendás együttes fotóival, továbbá az ágyneműktől a csészékig, a komplett berendezésekig a Beatlesre utaló elemekkel illusztrálják.

Kisplasztikák a zenekar tagjairól a hotel homlokzatán (Fotó: Mentusz Károly)
Kisplasztikák a zenekar tagjairól a hotel homlokzatán (Fotó: Mentusz Károly)

Étlapon ajánlják az együttes kedvenceit

Emellett nemrég külön étlapot is készítettek a hotelben, az egykori zenekar tagjainak kedvenceiből. Például a vendégek megkóstolhatják az étteremben azokat a speciális marha-, illetve pulykahúsból készített ételeket, amelyeket hajdan a Beatles tagjai szívesen fogyasztottak.

Egyébként arról is értesültünk, hogy május 15-én délután 13 órakor ünnepélyes keretek között Bródy János Kossuth- és Liszt-díjas énekes, gitáros, zeneszerző és szövegíró nyitja meg a múzeumot. Ezt követi majd az első közös tárlatlátogatás. Ekkor ötven léggömböt indítanak útjára, amelyekben múzeumi jegyeket helyeznek el. A szerencsés megtalálók ezekkel látogathatják majd a kiállítást.

Fotó: Mentusz Károly
Fotó: Mentusz Károly

Később, 16 órától az egri Uránia Filmszínházban vetítik le a Beatlesről készített filmet, a Hard Day's Nightot, este 20 órától pedig a Dobó téren a BlackBirds nevű Beatles emlékzenekar ad koncertet. Ennek a rendezését az egri önkormányzat színpaddal és a hangversenyhez szükséges technikai háttérrel támogatja.

Tárlatlátogatás előzetes regisztrációval

A tárlatra – hétfő kivételével – naponta 10-18 között várják az érdeklődőket. Ehhez viszont előzetesen regisztrálniuk kell a vendégeknek a múzeum nemrég elkészített weboldalán. Ez azért fontos, mert a tárlatlátogatásokat – harmincfős turnusokban – naponta megadott időpontokban indítják a Hotel Koronában.

Fotó: Mentusz Károly
Fotó: Mentusz Károly

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk