hirdetés
hirdetés

Akadálymentes lett Sárvár weboldala

A sárvári turisztikai cég tavaly fogott bele a sarvar.hu akadálymentesítésébe. A 2021-ben megfogalmazott cél szerint a fürdőváros weboldala ma már a WCAG 2.1-es szabványnak megfelelő online felület - tájékoztatta lapunkat a Sárvári TDM.

hirdetés

Már Magyarországon is egyre több területen – köztük egyes turisztikai szervezeteknél is – kötelező a weboldalak és alkalmazások akadálymentesítése. “De ne csak ez hasson ösztönzőleg, hanem az esélyegyenlőségre való törekvés miatt is tegyük meg, hogy javítunk a weboldalaink használhatóságán” – hívja fel a turisztikai vállalkozások figyelmet a Sárvár Tourist és TDM Nonprofit Kft.

A sárvári turisztikai cég tavaly fogott bele a sarvar.hu akadálymentesítésébe. A 2021-ben megfogalmazott cél szerint a fürdőváros weboldala ma már a WCAG 2.1-es szabványnak megfelelő online felület. Ez azt jelenti, hogy a portálon böngészve problémamentesen lehet a tartalmat 400 százalékra nagyítani és az oldalon belül kizárólag billentyűzet használatával is lehet navigálni. Illetve a felület olyan technológiákkal is jól böngészhető, mint mondjuk a különböző képernyő felolvasók, de a fejlesztés során ügyeltek arra is, hogy a sarvar.hu-n lévő információk legalább az egyik érzékszerv által érzékelhetőek legyenek.

Széles rétegekkel tesz jót az akadálymentesítés

Ezek már elvégzett feladatok, amiket hamarosan a szöveges tartalom megújítása követ. A nyelvezet egyszerűbb és következetesebb lesz – mondta el Haller Ferenc, a sárvári TDM ügyvezetője, hozzátéve, hogy az akadálymentesítés sokkal több, mint egy “vakbarát” verzió.

Egy akadálymentes honlapnak nem csak a látássértülteket kell segíteni az információhoz jutásban. Éppúgy támogatnia kell a siketeket, az olvasási nehézségekkel küzdőket, mint a testi fogyatékkal élő személyeket. De gondolni kell azokra is, akik esetleg még ismerkednek a technológiával, a koruk miatt gyengébbek egyes képességeik, vagy mondjuk nincs csúcskategóriás eszközük. Esetleg épp fáradtak, és emiatt képtelenek kellőképpen koncentrálni.

A turizmus területén is fontos, hogy akadálymentes legyen egy weboldal

A projekt során a legalapvetőbb célunk, hogy minden felhasználó – legyen az akár fogyatékossággal élő ember – egyenlő hozzáférési lehetőséget kapjon a sárvári weboldalon lévő információkhoz – összegzi a TDM ügyvezetője. Kiegészítve ezt azzal, hogy a munka a tervek szerint a  továbbiakban is folyamatos lesz. A tartalmi akadálymentesítés mellett technikai oldalról is igyekezni fognak minden,  WCAG szabványnak megfelelő módosítást elvégezni.

Haller Ferenc meglátása szerint az elvégzett munka hazai viszonylatban  óriási eredménynek tekinthető. A kivitelezést ugyanis saját forrásból, támogatás nélkül valósította meg a sárvári szervezet. Talán ezzel is példát mutatva más turisztikai vállalkozásoknak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk