Állami díjak a turizmus ágazat képviselőinek

A Kőrösi Csoma Sándor-díjakat idén hét turisztikai szakembernek ítélték oda.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az életműdíjat Dr. Csizmadia Lászlónak ítélte oda a kitüntetési bizottság, nagydíj elismerésben Fazekas Lajos, Fekete-Dombi Ildikó, Dr. Kopek Annamária, Dr. Michalkó Gábor, Mihályi Norbert Jeromos, Mihályi László részesült.

A Kőrösi Csoma Sándor-díj a turizmus szakma legmagasabb állami kitüntetése, amelyet 2019-ben hívott életre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazat területén végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésére. A világhírű utazó, nyelvtudós nevével fémjelzett kitüntetést idén is azok kapták, akik tevékenységükkel előbbre viszik Magyarország turizmusát. Életművük, munkájuk és értékteremtő életük példát mutat a szakma és a jövő generációja számára. 2020-ban a pandémia sok más mellett a díj átadását is felülírta, de idén ismét lehetőség nyílt a díjak átadására. 2021-es kitüntetések odaítélése jelzi azt is, hogy az ágazat újraindult, ami többek között a díjazottak szakmai tevékenységének is köszönhető. 

 

Az elismeréseket Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Könnyid László MTÜ vezérigazgató-helyettes adták át.

Az idei díjazottak

Életműdíj kategóriában

Dr. Csizmadia László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt főigazgatója posztumusz elismerésben részesült a magyar vendéglátás szakmai fejlődéséért, a magyar turisztikai felsőoktatás megújításáért, a nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítéséért, a hazai falusi turizmus érdekképviseletéért végzett példamutató és kiemelkedő tevékenységéért.

Nagydíj kategóriában elismerésben részesült

Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője Debrecen és az ország turisztikai szakterületi irányításában betöltött szerepéért, a szálláshely-szolgáltatás és az egészségturizmus területén elért eredményeiért, a szakmai szempontok megingathatatlan képviseletéért.

Fekete-Dombi Ildikó magyar szakos általános iskolai tanár, művelődési és felnőttképzési menedzser, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatója. Közművelődési szakértő, a Közművelődési Szakmai Minősítő Testület, valamint az EMMI Közművelődési Akkreditációs Bizottságának tagja a kulturális turizmus menedzsmentben betöltött több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért, Gyula város kulturális örökségi helyszíneinek turisztikai szempontból kimagasló, látogatóbarát irányításáért, a város kulturális-turisztikai kínálatának fejlesztéséért és megismertetéséért végzett munkájáért.

Dr. Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály nyugalmazott vezetője a Balaton-felvidék természeti értékeinek turisztikai szempontok szerinti fejlesztéséért és bemutatásuk kidolgozásáért, tapasztalatának és tudásának az ökoturisztika terén történő kimagasló hasznosításáért, a turizmus szakmai és a környezeti nevelés területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Dr. Michalkó Gábor geográfus, turizmuskutató, egyetemi tanár - Budapesti Corvinus Egyetem, MTA doktora a turizmus területén végzett tudományos kutatási tevékenységéért, a turisztikai szakképzés és oktatás fejlesztéséért, a tehetséggondozásban végzett példamutató és kiemelkedő tevékenységéért.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele a lelkipásztori ellátása alá tartozó települések templomainak megújításáért, a Tihanyi Bencés Apátság turisztikai szempontokat messzemenően figyelembe vevő fejlesztése során képviselt hozzáállásáért, a vallásturizmus és a magyar örökség kiemelkedő helyszínének előremutató irányításáért.

Mihályi László mestercukrász, a Mihályi Patisserie alapítója a francia cukrászati stílus hazai megteremtéséért, a hazai cukrászat nemzetközi színvonalú képviseletéért, a fiatal hazai versenyzők felkészítésében végzett példamutató és kiemelkedő tevékenységéért.

Forrás: MTÜ / Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.