„Az érzelmek irányítják most az utazási döntéseket”

Ez is egy fontos megállapítása volt Szigetvári Józsefnek, a Szállás.hu vezérigazgatójának a Google-lel közösen tartott éves, ezúttal online megrendezett trendelemző sajtótájékoztatóján.

Szigetvári József hasznos előadásában hangsúlyozta, hogy a mostani járványra érdemes úgy tekinteni, amely nem válságot, hanem változást, átalakulást hozott, amelynek trendjei csírájukban már korább is megmutatkoztak. "Itt nincsenek ellenségek. Aki harcol, az fantomellenséggel harcol. Változás van, amely során ráadásul nem teljesen új tendenciákkal szembesülünk, hanem a már meglévő trendek erősödnek fel". A szakember példaként említette a Tisza-tó évek óta erősödő pozícióját, és a kis egyedi szálláshelyek és a kistelepülések iránti igény növekedését. Már eddig is lappangó trend volt, de most még inkább felerősödött az a tapasztalat, hogy nem szállodák versenyeznek egymással, hanem szolgáltatások. „Egy válságban pedig, amely bizonytalanságot hoz a piacra, mint a mostani covid járvány, vagy jelentősen csökkentem az áraim, vagy egy nagyobb érték ajánlattal tudom a bizonytalanságot ellensúlyozni, azzal, hogy egyedi szolgáltatást és kiugró minőséget biztosítok” – emelte kis a szakember.

 Nem ért még ekkora csapás iparágat

Arra is rámutatott, hogy a válságok teljes iparágakat képesek átalakítani. 2000-ben a dotcom válság során gyökeresen átalakult az IT szektor, 2008-ban ugyanez történt a munkaerő- és pénzügyi piaccal a pénzügyi válságban, és most szintén ez zajlik a turizmussal a covid hatására. A visszaesés mértéke ráadásul sokkoló méretű, a 2008-as pénzügyi válság sem jelentett ekkora csapást az érintett ágazatokra annak idején. A keresési trendek alapján jelentős csökkenés várható a következő hónapokban is. A közvetített összszállás-díjbevétel mindössze a 130 milliárd forintot érheti el 2020 végére, ami folyóáron megegyezik a 2009-es szinttel. Ez tehát nem egy rövid, hanem elhúzódó, gigantikus méretű változás, amelyben egy teljes szektor az életéért küzd. A kilábalás ideje több évre rúghat, a belföldi turizmus volumene 2022-re térhet vissza folyóáron a 2019-es szintre, a kiutazásé 2024-re. Utóbbi reálértékben azonban akár 6 év is lehet. Jelenleg minden állam turizmusa komoly veszteségeket szenved el, ezért világszerte erősek a belföldi üdülést ösztönző programok, ami 2021-ben is érezteti majd hatását, ha jövőre meg is lesz a vakcina.  Megfigyelhető egy komoly felhasználói átalakulás is: az üzleti utazás várhatóan lassabban regenerálódik, mivel a cégek hozzászokhatnak ahhoz, hogy a videokonferenciák jelentős költségmegtakarítást jelentenek az utazási kiadásokban. Mindezek miatt minden piaci szereplőnek észszerű volna megnéznie pontosan mennyi forrása maradt, mennyivel rendelkezik most, és azt a lehető leghosszabb távra beosztani.

 Az érzelmek irányítják most a döntéseket

„Az elmúlt hónapokban rendkívüli módon fluktuált a kereslet, amely egy külön stresszfaktort jelentett a szakma számára. Sokkal inkább az érzelmek vezérelték az embereket az utazási döntéshozatalban mint mondjuk tavaly. A karantén feloldása, a kiszabadulás érzése keresletcumanit hozott belföldön, de amint érkezett egy hír, hogy Egerben covidos lett egy vízilabdás, lemondták az összes egri foglalást. Fontos tapasztalat, hogy sokkal nagyobb hatása van a médiában megjelenő híreknek mint egy más átalakulásban, válságban. Azok a szálláshelyek állták eddig a sarat, amelyeknek erősebb a brandje, ezért eleve komoly bizalmi viszonyban voltak a vendégeikkel, folyamatosan, transzparensen kommunikáltak, így jobban is tudtak reagálni az érzelem- és kommunikációvezérelt válságra és a digitális csatornákat nagyobb mértékben használtak. A diverz csatornahasználatnak az értékesítésben pedig éppúgy meg lehetett az előnye mint a keresletvezérelt, dinamikus árazásnak, hiszen akik ezt alkalmazták a csúcsidőszakban nagyobb fedezetre tudtak szert tenni, amivel talán könnyebb túlélni a téli időszakot” – tette hozzá a vezérigazgató.

Tényleg annyira drága volt idén a Balaton?

A nyári árnövekedés kérdését megvilágítva Szigetvári elmondta, hogy áprilisig erős visszaesés, majd  augusztusig stabil növekedés jellemezte a hazai szálláshelyek átlagárait. A szakember szerint ez némileg csalóka jelenség, ugyanis nem arról volt szó, hogy globálisan nagy mértékben emelkedtek az árak, hanem hogy egy rendszerint külföldön nyaraló, magas fajlagos költésű réteg újfajta vendégkörként jelent meg a piacon, akik magasabb színvonalú és árszínvonalú szolgáltatásokat is vettek igénybe nagyobb kosárértékkel. Tavasszal egyébként a kis vendégházak fogytak el a leghamarabb és a nyár közepi szállodai árboom-ot az is okozta, hogy a hotelek, ahol inkább maradtak szobák, megmaradt kapacitásaikat magas árszínvonalon próbálták értékesíteni. Az egyéb kategóriájú szálláshelyek esetében így kevésbé esett vissza a vendégéjszakaszám, de nem is realizáltak túl nagy árbevételt, míg a hotelek a megcsappant vendégéj ellenére magasabb árbevételt tudtak realizálni a magasabb árértékű szolgáltatások értékesítésével. Azt is hangsúlyozta a szakember, hogy a nyári időszak jobb bevételei szeptemberre, októberre, novemberre elolvadtak a kereslet bezuhanása miatt.

Szállásfoglalás = pizzarendelés

A szakember szerint a turizmus ma már nem létezhet anélkül hogy a piaci szereplők a döntéseket ne adatalapokra helyezzék és a mostani időkben az alkalmazkodás nem lehetőség, hanem kényszer. Az értékesítésben szerinte nem megúszható a digitalizáció: a Channel Manager, Revenue management használat, lojalitás program kialakítása, a marketingben CRM- használat. Az egyediség megfogalmazása sokkal fontosabb mint bármikor. „A vendégeket a versenytársaknak a marketingre fordítható erőforrások csökkenése miatt is közösen lesz érdemes idecsábítani. A kapacitásokat közösen kell most optimalizálni akár úgy, hogy a hirtelen megjelenő keresletet a versenytársnál helyezzük el”.

Szigetvári végezetül elmondta, hogy a Szállás.hu-nál az alkalmazkodás jegyében bevezették az online fizetési rendszert, hiszen az elmúlt időszak e-kereskedelemi robbanása az utazások terén is azt az igényt hozza, hogy néhány gombnyomással megoldható legyen egy szállásfoglalás, akár egy pizzarendelés. Cégüknél emellett folytatódnak a belföldi keresletösztönző kampányok és mivel a közeli autós külföldi utak szegmense áll helyre várhatóan a leghamarabb Lengyelországból, Csehországból és Romániából számítanak keresletnövekedésre.

 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.