hirdetés
hirdetés

Az ezer lakosú település, ahol szafaribuszra ültetik a turistát

2014-hez képest tavaly a duplájára - félmillió forintra - nőtt az idegenforgalmi adóbevétel Cserépfalun, tájékoztatta lapunkat Csendes Péter polgármester. Mindez annak köszönhető, hogy 2015-ben több turista látogatta meg a Hór-völgy bejáratánál és a Bükki Nemzeti Park déli kapujában fekvő ezer fős települést.

hirdetés

Jelenleg közel 25 működő szálláshelyből választhatnak az ide érkező vendégek, múlt év végén az önkormányzat két vendégházat adott át a helyi Nonprofit Kft.-nek működtetésre. Ezekben 15 turistát szállásolhatnak el, míg az összkomfortos erdei iskolában negyven gyermek kényelmes elhelyezéséről gondoskodnak. Itt nyártól őszig egy-kéthetes váltásban táborokat is szerveznek. Ehhez a szálláshelyhez tágas kert is tartozik, melynek a hátsó részében fedett pajtával, farönkökből készült ülőbútorokkal, bográcsozóhellyel és kemencével várják a látogatókat.

Kiadványokkal készülnek

A vendégek folyamatos tájékoztatására hamarosan új, fotókkal illusztrált kiadványt jelentetnek meg, melyből Cserépfalu nevezetességeit ismerhetik meg. Ennek folytatásaként a szálláshelyekről is készítenek új kiadványt. Egyébként a település bővelkedik látnivalókban. Így például itt találják Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb, 52 méter magas tornyú református templomát. Emellett a Hór-patak völgyének bejáratánál nyitották meg azt a látogatóközpontot, ahol étterem, konferenciaterem, kerékpárkölcsönző és játszótér várja a vendégeket. Itt mutatják be a Cserépfalu határában levő subalyuki barlangban egykor talált neander-völgyi ősember leleteinek másolatait. Az elmúlt évben örvendetesen, 30 százalékkal több látogatót fogadtak, mint 2014-ben. Ez a turisztikai látványosság a falu felújított főutcájáról gyorsan megközelíthető. A látogatóközpont iránti érdeklődést az is jelzi, hogy főleg a hétvégeken rendszeresen megtelik a parkoló autókkal, buszokkal, érkező családokkal.

Az 52 méter magas tornyú református templom (Fotó: Mentusz Károly)
Az 52 méter magas tornyú református templom (Fotó: Mentusz Károly)


A Hór-patak völgye Cserépfalu határában (Fotó: Mentusz Károly)
A Hór-patak völgye Cserépfalu határában (Fotó: Mentusz Károly)


A falu vezetője azt is elmondta, hogy tavaly teljesen felújították a gazdaházat. Az önkormányzat tartja karban ezt az több mint száz éve - 1911-ben - épített házat, amelyet jellegzetes oldaltornácos stílusban alakítottak ki. Ebben a helyieknek sikerült összegyűjteniük a múlt emlékeit, miután egy XX. század eleji kisbirtokos család berendezési tárgyait, bútorait mutatják be. Ezek mellett az egykori híres cserépfalvai cifrafaragó, Madarász Lajos szerszámait is kiállították. A gazdaházhoz tartozott egykori istállót pedig átalakították, ahol a Malvinka Hagyományőrző Emlékszobát nyitották meg. Itt a falu egykori tanítónőjének, Szegedy Barnánénak, Lukács Malvinnak az életútját és az egyedülálló bükkaljai keresztszemes hímzéseit ismerhetik meg a látogatók. A falu főutcájában találni az egyik legszebb védett parasztportát, ahol művészeti galériát és a fazekasházat rendeztek be, amely műhellyel és műteremmel is várja az érdeklődőket.

A felújított tornácos gazdaház (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított tornácos gazdaház (Fotó: Mentusz Károly)


A látogatóközpont, előterében játszótérrel (Fotó: Mentusz Károly)
A látogatóközpont, előterében játszótérrel (Fotó: Mentusz Károly)


A cserépi cifrafafaragó, Madarász Lajos  kiállított szerszámai (Fotó: Mentusz Károly)
A cserépi cifrafafaragó, Madarász Lajos kiállított szerszámai (Fotó: Mentusz Károly)


A jól felszerelt, díszes nyári konyha (Fotó: Mentusz Károly)
A jól felszerelt, díszes nyári konyha (Fotó: Mentusz Károly)


A téli hidegekben egykor használt konyha (Fotó: Mentusz Károly)
A téli hidegekben egykor használt konyha (Fotó: Mentusz Károly)


Lukács Malvin hímzései az emlékházban (Fotó: Mentusz Károly)
Lukács Malvin hímzései az emlékházban (Fotó: Mentusz Károly)


Ezen a portán található az Art Galéria és a Fazekasház (Fotó: Mentusz Károly)
Ezen a portán található az Art Galéria és a Fazekasház (Fotó: Mentusz Károly)

Éjszakai túrák, szafaribuszos kirándulások

Cserépfaluban az elmúlt időszakban sokszínű programcsomagot állítottak össze a turistáknak. Ezeket idegenvezetők irányításával szervezik. Így például megismerhetik az Ördögtorony tanösvény útvonalát vagy a Dél-Bükk egyik legszebb kilátóhelyét, az Ódor-várromot, a Hór-völgyet, illetve helyi túra keretében Cserépfalu nevezetességeit is. Ezeken kívül éjszakai túrázásra is invitálják a vendégeket a település felett magasodó Mész-hegyre. Az ajánlatok között külön érdekesség, hogy szafaribusszal fuvarozzák azokat, akik Cserépfalu és környékének látnivalóit kívánják megismerni. A gazdaházban arra is lehetőséget kínálnak, hogy a falu hagyományos ételeiből is megismerhessenek néhányat. Így például főtt és sült krumplis tésztákat vagy kalácsokat.

Csendes Pétertől megtudtuk, hogy 2017-ben kezdik el a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu és Bükkzsérc közötti kerékpárút építését. A tervek szerint ez Cserépfalun is végighalad majd, egészen a látogatóközpontig. Még az idén imázsfilmet is forgatnak a bükki gyöngyszemről. Ezzel is szeretnék tovább népszerűsíteni a falut és még jobban ráterelni az érdeklődők figyelmét a település értékeikre.

Ebben az évben is kiemelkedő turisztikai rendezvényeket tartanak. Legutóbb május utolsó hétvégéjén rendezték - immár az ötödik - cserépi pálinkamustrát és a népi értékek napját. Erre az ország különböző részeiből küldtek pálinkamintákat elbírálásra. A programot a helyi borversennyel egészítették ki, miután Cserépfalu a bükki borvidék egyik jeles települése. Itt a szőlőtermelésnek és a nemes nedűk készítésének nagy hagyományai vannak. A népi értékek fesztiválját pedig az úgynevezett Pást-gödörben tartották, ahol a szabadtéri színpadon helyi és környékbeli népzenészek, táncosok és népdalkörök műsoraikkal mutatkoztak be.

Szafaribusszal szállítják a fiatalokat Cserépfalu főutcáján (Fotó: Mentusz Károly)
Szafaribusszal szállítják a fiatalokat Cserépfalu főutcáján (Fotó: Mentusz Károly)


Tájékoztató tábla  Cserépfaluról (Fotó: Mentusz Károly)
Tájékoztató tábla Cserépfaluról (Fotó: Mentusz Károly)

A pincefalu, az épített örökség része

Cserépfalu arról is nevezetes, hogy hét történelmi pincesor található a településen. Jelenleg mintegy négyszáz borházat tartanak nyilván, amelyek az épített örökség részei. Közülük a leghíresebbek a Berezdaljai pincék, amelyek három sorban helyezkednek el. A falu tagja a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének. Közösen összefogva pályáznak olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyekkel a minőségi borturizmust segítik elő. Elsősorban a pincéket elérő úthálózatok, továbbá a víz- és a szennyvízrendszerek korszerűsítésére törekszenek.

Cserépfalu legnagyobb turisztikai rendezvényét idén augusztus 12-én tartják, amikor három napon át a pincéké, a boroké és a nótáké lesz a fő szerep. Erre a parádéra tavaly ezer vendég érkezett, főleg az alföldi településekről, akik megízlelhették a legjobb cserépi ételeket és nedűket. Idén is legalább ennyi látogatóra számítanak, akik a zárónapon látványos lovasfogathajtó versenyben is gyönyörködhetnek majd.

A híres Berezdaljai pincesor (Fotó: Mentusz Károly)
A híres Berezdaljai pincesor (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk