hirdetés
hirdetés

Földváron épül a Balaton legkülönlegesebb kilátója

Látványos szakaszába érkezett a balatonföldvári hajózási múzeum és kilátó építése. A város délnyugati kapujában, a magaspart ligetes területén álló, félig hajót formázó építményen már a kilátótorony lépcsőit szerelték a napokban.

hirdetés

Mint Holovits Huba polgármester elmondta, a 475 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló beruházással kettős turisztikai attrakciót valósítanak meg. A múzeumépület kétszer háromszáz négyzetméteres alapterületén egy interaktív, hajózással és Balatonnal kapcsolatos kiállítást rendeznek be, amihez kapcsolódva megépül egy összesen 25 méter magas kilátótorony, ahonnan tiszta időben az egész Balatont be lehet látni.
Abban bíznak, hogy májusban megindulhat a próbaüzem és júniusban hivatalosan is megnyithatják a létesítményt a nagyközönség előtt.

"Balatonföldvár-fürdőtelepet 1896. június 14-én adták át a Széchényiek és segítőik az üdülővendégeknek. Ennek emlékére minden évben ekkor ünnepeljük a város születésnapját. Nagyon szeretnénk, ha az új múzeumot, kilátót az idén ehhez az ünnepséghez kapcsolódva avathatnánk fel" - mondta Holovits Huba.

A hajót formázó létesítmény látványterve - rövidesen már a valóságban is így nézhet ki
A hajót formázó létesítmény látványterve - rövidesen már a valóságban is így nézhet ki


A polgármester elmondta, hogy különösen szépen indult az év a településnek azzal, hogy a földvári Spartacus Vitorlás Egyesületben vitorlázó Majthényi Szabolcs és Domokos András 11. alkalommal is világbajnoki címet szerzett a Sydneyben megtartott repülőhollandi-világbajnokságon.

"A vitorlás sportról, vitorlás turizmusról el lehet mondani, hogy Balatonfüred mellett Földvár a sportág egyik fellegvárának számít az országban. Nálunk van a legnagyobb befogadóképességű vitorláskikötő, ami több mint 600 hajó tárolására alkalmas. Ez áprilistól októberig minden évben meghatározza a hozzánk érkező vitorlázók és egyúttal a város életét is."

Holovits Huba beszélt arról is, hogy az idei évben nem kezdenek komolyabb fejlesztésekbe, hanem a korábban elkezdett beruházásokat fejezik be. A hamarosan átadásra kerül a termelői piac, amit a vasútállomás szomszédságában, a Vak Bottyán utcában alakítottak ki. Május végére fejezik be a közösségi ház teljes felújítását is, ahol európai uniós forrásból százmillió forintos energetikai korszerűsítést végeznek, 35 millió forintos saját keretből pedig felújítják a bútorzatot és a különböző burkolatokat.

A múzeum betonhéja a 7-es út felől - a munkások már szerelik a kilátótorony tetejére vezető lépcsőt is (Fotó: Győrffy Árpád)
A múzeum betonhéja a 7-es út felől - a munkások már szerelik a kilátótorony tetejére vezető lépcsőt is (Fotó: Győrffy Árpád)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk