hirdetés

Be kell rúgni az ajtót!

A kétes hírű Varga-féle borok immmár a múltté.  Profilt váltottak a tulajdonosok, prémiumboraikat külföldi nagyversenyeneken indítják, és velük jelentős győzelmet zsebeltek be.

hirdetés

Az idei brüsszeli Monde Selection borversenyen - amelyen 28 ország borait indították - az összesen kiadott hét nagy aranyéremből kettő a badacsonyi és feldebrői pincészeteikkel dolgozó Varga Pincészethez került: 2015-ös Aranymetszés Szürkebarátjuknak, és 2017-es Egri Hárslevelűjüknek ítélte oda a világ neves borszakembereiből álló zsűri a nagydíjat.

Varga Péter, a családi pincészet alapítója
Varga Péter, a családi pincészet alapítója

Többek közt ez a rangos elismerés adta apropóját annak a sajtómeghívásnak, ami badacsonyi pincészetükbe szólt - a szüreti és szőlőfeldolgozó munkák kellős közepén.

Más végezze, ha te nem értesz hozzá...

Több mint tíz éve kezdték azt a munkát, amely immár világversenyeken gyümölcsözik: prémiumtételeket is alkotnak neves borászokból álló kollégáik segítségével. Egri vidéken lévő szőlőterületeiknél, a feldebrői pincészetüket vezeti az a Tóthné Rózsika, aki 2019 Bortermelője lett.

Apa és fia, Varga Péter és Máté
Apa és fia, Varga Péter és Máté

Sosem csinált abból ttkot Varga Péter, és fia, Máté, hogy ők  nem borász-szőlész szakemberek, hanem gazdasági végzettségűek lévén a pénzügyi világhoz értenek leginkább. Az édesapa, budafoki származása révén korábban az ott lévő Törley Pincészet gazdasági igazgatója volt, fia sem ártja bele magát olyan területbe, amelyben vannak náluk ismertebb és elismertebb szakértők. Viszont - megtartva közben óriásra nőtt családi vállalkozásuk családias jellegét -, különös figyelmet fordítanak arra, hogy az ország legjobb szakembereit alkalmazzák. 

Adatok, trendek, válaszok a változó piaci igényekre

Számadataik, szőlőterületeik mérete lenyűgöző: összesen 200 hektár szőlőssel rendelkeznek a Balaton három régiójában (itt van 145 ha) és az Egri borvidéken (55 ha). Tavalyi árbevételük 5 milliárd forint volt, a nyereségük 270 millió forint, csapatuk létszáma 170 fő. Jelenleg 14,3 millió palackot állítanak elő, épp a napokban állították "hadrendbe" vadonatúj, német palackozó gépsorukat, de a régi olasz gyártmányút is bármikor üzembe helyezhetőként megtartották - minden eshetőségre felkészülve.

Már teljes fordulatszámmal pörög az új német palackozósor
Már teljes fordulatszámmal pörög az új német palackozósor

A 2008-as világválság őket is érzékenyen érintette, 2013-ban pedig az exportcsökkenés miatt bezárták tokaji pincészetüket, a tavalyi évben pedig a Penny Market piaci szegmenséből való kiesés és az adóemelés miatt i szükséges áremelés csökkentette a cég bevételét. Palackos exportjuk 2 millióról 0,3-re csökkent, 2018-tól kezdődően tételeiket alapvetően a hazai piacon adják el. Prémiumboraik tekintetében viszont egyre nő az értékesítés: immár 700 ezer palackra van megrendelésük.

A bortrendeket folyamatosan figyelik, és azt a módszert alkalmazzák, hogy nem követik, hanem megpróbálnak maguk is bortrend teremtők lenni. "Be kell rúgni az ajtót, nincs mese", mondja ezzel kapcsolatban Varga Máté. Emiatt született meg új prémiumcsaládjuk, az Aranymetszés, ezért készül prémium kategóriában náluk Rozé és Irsai Olivér, hamarosan Fehér Cuvée pezsgőjük is lesz, és e vonal szülötte különleges tételük, a Narancsbor is.

Gyümölcsös, bubis fehérborok, üvegvisszaváltás

Mivel pontosan tudják, hogy hamarosan leáldozik a rozék divatja, hogy helyükre a könnyű, gyümölcsös, sokszor bubis fehérborok érkezzenek, naná, hogy már ilyennel rukkolnak elő a piacon. Boraik palackjai - a környezetvédelem jegyében - alapvetően betétdíjasok, egyébként ők az egyedüliek Magyarországon, akik ezt a módszert alkalmazzák. Mivel az asztali borok divatja szintén leáldozóban van, prémium kategóriát is készítenek tömegtermékeik mellett - amúgy prémium tételeik is szinte nevetséges áron kaphatók, más kézműves magyar borászatok prémiumtermékeihez viszonyítva.

xxx

Öreg este van már, amikor elköszönünk házigazdáinktól Badacsonyban, de hogy nyugodt álomba szenderül a pincészet, azt azért nem állítanánk. Hosszú percekig sorban állunk, amíg kijuthatunk a 71-es útra, Pest felé. Egyre csak kanyarodnak ki- és be a kamionok, teherszállító nagyobb furgonok, a borászatban minden lámpa felkapcsolva, sürögnek-forognak az emberek, tartályokba, hordókba, palackokba kerül az idei termés.

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk