hirdetés
hirdetés

Ballooning4YOU

Beszállókártya élményrepüléshez

Repülni szabadon, biztonságban, Budapesttől mindössze egy félórányi távolságra, a Nyugat-Cserhát lankái felett. A sétarepülés olyan élmény, aminek bárki részése lehet, és örökké emlékezetes marad. (x)

 

hirdetés

A most induló szezon újdonságairól faggatjuk a program ügyvezetőjét, Nagy Balázst.

 

Veresegyháznál honnan indultok? Mit láthat, aki Veletek száll fel?

Veresegyházán, a Gombai cukrászdánál található a találkozó pontunk, minden repülés előtt itt fogadjuk utasainkat. Pilótánk bemutatkozása után, utaslistánk ellenőrzése következik, majd egy rövid tájékoztató a program menetéről. Következő lépésként pilótánk ellenőrzi az aktuális szél irányát és sebességét, a mért adatokból pedig meghatározza a felszállás helyét. A felszállóhelyre klimatizált, kényelmes kisbuszokkal szállítjuk a jelentkezőket.

Ugyanott van a felszállás/leérkezés? Ha nem, akkor hogy oldjátok meg a transzfert vissza az utasok autójához?

Mivel a hőlégballon a szél irányával és sebességével megegyezően repülő eszköz, a legritkább esetben tudja a pilóta a kiindulópontra visszanavigálni ballonját. A fel- és leszálló terület között átlagosan 10-15 km a távolság. A leszállás után utasainkat kisbusz viszi vissza a találkozási pontra.

Őszintén, mi a húzósabb? Az indulás vagy az érkezés?

Alapvetően egyik sem. Erősebb szél esetén a landolás tud vicces lenni, hiszen a hőlégballonon nincs fék, így a földet érés után, addig vonszolódik a földön, amíg a ballonból nem távozik megfelelő mennyiségű meleg levegő a megálláshoz. Ilyen esetben a kosár is felborul, de ez inkább vicces, mintsem komoly szituáció. Kevésbé szeles időben a kosár a földet érési ponttól el sem mozdul, szinte meg sem lehet érezni a leszállást.

Az emberek különbözőek. Kinek milyen programot, indulási időpontot ajánlotok?

Április 1-től október 31-ig tart a szezonunk, napi két repülést tervezünk. Az egyik a napkeltét követő két órában, a másik a napnyugtát megelőző két órában. Mind a kettő gyönyörű látvány, csodálatos élményt nyújt.

A koránkelőknek a reggeli repüléseinket ajánljuk, a többieknek pedig a napnyugtás alkalmakat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a reggeli időjárás, főleg a nyári időszakban, sokkal stabilabb, nagyobb a valószínűsége, hogy repülésre alkalmas a légkör.

Tudsz-e praktikus tanácsokat adni: egyen, igyon-e az utas indulás előtt, milyen ruhát, cipőt, csomagot vigyen magával?

Ruházat tekintetében a laza, sportos öltözet javasolt, mintha az ember kirándulni indulna. Gyakori kérdés, hogy „fent hideg lesz-e?”. A repülési területeinken 1000 -1500 méter magasságig emelkedünk fel, jelentős hőmérséklet különbség nincs a talajon tapasztalhatóhoz mérten, tehát nem szükséges túlöltözni. Hátizsákot, kézitáskát a fedélzetre nem lehet felhozni, viszont a transzfer buszban nyugodtan ott lehet hagyni. Fényképezőgépet, mobiltelefont tarthat magánál az utas repülés közben, viszont fokozott figyelmet kell fordítani ezen eszközök biztonságára.

Terveztek-e idén valamilyen újdonságot? Ha igen, mit?

Több újdonsággal is készülünk idén. A meglévő ballonjaink 2-5-8-12 személyesek, idén csatasorba állítjuk legújabb ballonunkat is, amely 16 utasunkat tudja egyidőben a magasba emelni. Ez a ballon az észak-balatoni desztinációnkban fog repülni.

Másik meglepetésünk, hogy az idei évtől megnyitjuk harmadik központunkat is, méghozzá a Balaton déli partján, így már oda is szeretettel várjuk a repülni vágyókat.

Lehet egy teljes csapatnak kibérelni egy repülést, vagy számolni kell azzal, hogy ismeretlenekkel együtt repül a jelentkező?

Természetesen van rá lehetőség, jelen pillanatban saját eszközeinkkel és pilótáinkkal egyszerre 40 főt tudunk a magasba emelni, ami az országban egyedülálló. Kisebb csapatok privát repülésére is van lehetőség akár már 5-6 főtől.

A veresegyházi ballon vezetőjét bemutatnád?

A Veresegyházi régióban jelenlegi vezető pilótánk Konecsni János: “Életemben először 2005-ben repültem hőlégballonnal – utasként. Akkor még nem tudtam milyen veszélyes droghoz nyúlok. Senki nem említette a ballonozás erősen addiktív hatását. Az első alkalommal eldőlt, hogy menthetetlenül függő lettem. Az azóta eltelt 15 évben több mint ezer órát töltöttem ballonkosárban a világ különböző tájai felett, és még mindig tud újat mutatni, adni. Betűkkel leírni, szavakkal elmondani nem lehet a lebegés élményét. A megtapasztalás az egyetlen járható út.”

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, hogy miért szereted a repülést, mit mondanál?

„A repülő feltalálása semmiség. A felépítése már valami. A repülés: az minden!” /Otto Lilienthal/

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai