hirdetés
hirdetés

Bormámoros gasztrotúra Mezőföldtől a Somlóig

Három napos tanulmányutat szervezett a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága a Közép-dunántúli Turisztikai Régióban. A bor és gasztronómia tematikájú túrán a Mezőföld rejtett értékei mentén, a Móri borvidék, a Vértes és a Bakony meseszép tájain át megismerkedhettünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó modern fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk.

hirdetés

Lencsés Tamara, a Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója, valamint Stumpf Ágnes menedzser kísérte a kis csapatot. Az első nap programfolyama Pázmándon, a Bálint Boráriumnál kezdődött. Pázmánd a Velencei-tó kistérség egyik legváltozatosabb települése, a nyugodt környezetben, a Szerelemvölgyben épült a Bálint Borárium, ahol Bálint György ügyvezető várt bennünket. A létesítményt 2013-ban nyitották meg azzal a céllal, hogy kihasználva a környék adottságait, egy szép fekvésű építményben mutathassák be a Velencei-tónál termelt borokat. A Pázmándi Spájzzal összefogva együttműködnek a térség kistermelőivel, finom sajtok, méz, olajok, dzsemek készülnek Pázmándon és környékén. A helyi termékek alapanyagként szolgálnak a ház által kínált ételekhez, melyeket borkóstoló programokon is felszolgálnak. A szeptemberi szüreti programok mellett az ideérkezőknek lehetőségük van részt venni savanyúság- és sajtkészítésben, lekvárfőzésben. Vendéglátónk beszámolója alatt megkóstoltuk a sparheltben sült kenyérlángost, tepertős pogácsát és mellé szörpöket. A Borárium végső soron arra szolgál, hogy segítse a helyi gazdaságokat, borászatokat, korszerű turisztikai szolgáltatásokat nyújtva idevonzzák a borok iránt érdeklődő fizetőképes keresletet.

A Borárium története könyvbe foglalva
A Borárium története könyvbe foglalva

Pázmándot elhagyva a Mezőföld felé vettük az irányt

Lajoskomárom Fejér megye délnyugati részén található. A 2400 lelkes települést ápolt közterületek, parkok jellemzik, az itt élők megélhetését nagyrészt a mezőgazdaság adja. A falu alapítója herceg Batthyány Lajos volt. A szőlőművelés a mai napig meghatározó, a Fülöp-hegyen gondosan megőrzött présházak, pincék láthatók, a terület a Tolnai Borvidék része.

A település központjában, egy 200 éves épületben 1999 óta működik az Eresz Étterem. Mosberger Mihály tulajdonos már várt bennünket, az étterem megtekintése után tovább is álltunk a Mosberger Pince és Étteremhez, mely már a pincesoron található. 2010-ben nyílt meg a szőlőlugasos teraszt és 40 fős kóstolópincét magában foglaló épület, a fejlesztéssel új fogyasztói réteget tudtak megszólítani. A pincészet kézműves, kisparcellás, könnyed boraira egyre nagyobb kereslet támadt, égető szükség volt egy magasabb színvonalat képviselő szálláshely létrehozására. Éppen ezért építették fel a pincétől nem messze található Páskom Cottage elnevezésű szálláshelyet, mely szép, nyugodt környezetben, öt lakrésszel és öt kétágyas szobával várja vendégeit, a 40 fős étterem pedig hangulatában rusztikus, mégis elegáns. A komplexum 1 hektáros parkot is magában foglal, ahol fürdőtavat és medencét alakítottak ki. Mögötte kis wellness-ház található szaunával. A vendégszobák és különtermek berendezése elegáns, de becsempésztek egy kis vidéki romantikát is. Vendéglátónk elmondása szerint itt főként a csend a legfőbb kínálati elem, elszeparáltan, mégis a természet közelségében kapcsolódhat ki a vendég, amire manapság egyre nagyobb az igény.

Mosberger Pince és Étterem Lajoskomáromban
Mosberger Pince és Étterem Lajoskomáromban


A Páskom Cottage kertje a tó felől
A Páskom Cottage kertje a tó felől

Rétimajor, a Halország

Kora délután Halországban fogyasztottuk el ebédünket. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi területen az egykori uradalmi major épületeit a hosszú évek alatt lassan felújították, korszerűsítették. A magtár ma már ökoturisztikai fogadóközpontként szolgál, a 40 fő befogadására alkalmas halászcsárda, népi eszközöket bemutató kerthelyiség, simontornyai bort kínáló kóstolópince, szálláshely, gyerekek táboroztatására alkalmas létesítmények, wellness-ház és a végtelennek tűnő halastavak mind szerves részét képezik az Aranyponty Zrt. kezelésébe tartozó majorságnak. Rétimajorban – hazánkban egyedüliként – Halászati Múzeum is van, melyet nemrég felújítottak. Lévai Ferenc – emblematikus személyisége Rétimajornak – csatlakozott hozzánk. Ő évek óta nagyobb halfogyasztásra próbálja rábírni a magyarokat, célja, hogy korszerűbben és egészségesebben táplálkozzunk, és használjuk tavaink halkincsét. Rétimajor nyit a turizmus felé, együttműködik a Velencei-tavi TDM-mel különböző halas rendezvények lebonyolításához. Legutóbb nagy sikerrel mutatkoztak be az idei OMÉK-on, amelyre akváriumkamionnal érkeztek. Az év hátralévő részében már a karácsonyi időszakra készülnek, az előkészületeket karácsonyi halvásárral kívánják megkönnyíteni. Elsősorban Budapesten és Rétimajorban halcsomagokkal állnának a háziasszonyok rendelkezésére, mely öt fő számára elegendő, előkészített halat tartalmazna, fűszerekkel és receptekkel kiegészítve, hogy ezzel is növelni tudják az ünnepek alatti halfogyasztást. Ebédünk vegyes halászlét tartalmazott halgombóccal, mellé jól csúszott a Halászmester Cuvée, az étkezés lezárásaként pedig hagyományosan elkészített túrós csuszát kóstoltunk.

A Halászati Múzeum sok érdekességgel szolgál
A Halászati Múzeum sok érdekességgel szolgál

Lovaskocsikázás, kvircedli és Marylin Mórról

Rétimajortól elbúcsúzva kezdetét vette egy hosszabb utazás, mely célpontja Mór volt. 22 borvidékünk közül ez az egyik legkisebb, de annál híresebb vidék, itt készül a Móri Ezerjó. Szálláshelyünkként a Mór belvárosában, egy háromszáz éves utcában található Fogadó az Öreg Préshez szolgált, amely az egykori parasztházak báját autentikus módon megőrző épület. A Möllmann család tulajdonába tartozó szálláshely 25 szobával és 5 apartmannal vár, az 1700-as éveket idéző faragott és festett osztrák bútorok, a sváb hagyományok figyelhetők meg. Miután elfoglaltuk szobáinkat, kisvártatva lovaskocsikázáson vehettünk részt. A híres móri pincesoron végighaladva nagy kört tettünk a rendezett, sok turistát vonzó belvárosban.

Kora este a Geszler pincénél várt bennünket a testvérpár Geszler József és Geszler Imre. A pincészet 2011-ben a fejér megyei Príma-díjátadón elnyerte az Év Borászata címet, de számos kitüntetést és serleget volt alkalmunk megcsodálni a pincészet kellemes kóstolótermében. Elsőként Vértes kincsét kóstolt a csapat, mely a borvidék jellegét hordozza magában. A bor mellé kvircedlit, tipikus sváb süteményt fogyasztottunk, mely kiváló borkorcsolya lehet.

A Nyitott Pincék programsorozat jól működik Móron, a Geszler pince havonta egyszer nyitott ajtókkal várja a borkedvelőket. Közben 2014-es Szerető Chardonnayt ízleltünk, mellyel az egyre inkább fiatalodó, egyre magasabb jövedelemmel rendelkező célcsoportot célozták meg. Hallhattunk a Bormustra metódusáról és a helyiek ünnepének is tekinthető Móri Bornapokról.

Lovaskocsikázás Mór belvárosában
Lovaskocsikázás Mór belvárosában


Fogadó az Öreg Préshez
Fogadó az Öreg Préshez

Ezután Miklós Csabi pincéjéhez sétáltunk. A pincészet lelke Miklós Pali bácsi, aki szakértelmét és tapasztalatát adja a készülő borokhoz. Eisenberger Zsolt vincellért nagy munka közben találtuk, gőzerővel folyik a szüret. Vendéglátónk beszámolt arról, hogy a tulajdonos a jelenlegi kóstoló helyszínét 2001-ben vásárolta meg, majd átalakította. Korszerű technológia mellett jól megfér a hagyományos fahordós érlelés is. A közkedvelt borászat frappáns fantázianevekkel látja el termékeit, így született meg az Ezredes Ezerjó vagy a Marylin Mórról, mely 2014-es királyleánykából készült, ebből poharainkba is került kevés. Ez a bor fényes aranysárga színű, illatos, virágos jegyeket lehet felfedezni benne. A Szenvedélyes Hétköznapok elnevezésű bor roppant közkedvelt a fogyasztók körében, de Blanné, a Blanc neje is jól fogy. A budapesti Wines & Roses cég a borértékesítés mellett vágott virágokkal is foglalkozik, jól kiegészíti egymást a két tevékenység.

A kellemes savtartalommal rendelkező móri fehérborok után első vacsoránk következett. A fogadó közvetlen közelében van az Öreg Prés, a nagy múltú sváb konyhát vivő étterem. Itt megtapasztalhatja a vendég az őszintén szívélyes vendéglátást, kiváló felszolgálást. A három fogáshoz három helyi bor dukált. Móri paprikás csirkeleves, majd burgonyagombóccal tálalt sertéssült, végül meggyes-mákos rétes következett.

Másnap reggel a Fogadó recepciójánál találkoztunk Möllmann Erzsébet tulajdonossal, aki röviden mesélt a ház szolgáltatásairól, az épületegységek történetéről, majd figyelmünkbe ajánlotta a Csókakőn át Orondpuszta irányába vezető Borutat, ezen haladva a következő úti célunk, a tanya felé vettük az irányt.

Miklós Csabi pincéje
Miklós Csabi pincéje

Kis ékszerdoboz a Vértes lábánál – Tanyaromantika Orondpusztán

Orondpuszta Csákberénytől, Sörédtől és Csókakőtől is körülbelül ugyanakkora távolságra található, az 5 hektáros tanya a Vértes dombjai közt terül le, idilli környezetben. Vendéglátónk bőséges reggelire invitált a kandallóval fűtött étkező terembe. A szarvas kolbász, friss helyben készült sajtok mellé langyos, vaníliával ízesített házi tejet kortyoltunk.

A tulajdonos állattenyésztés mellett kiaknázandó turisztikai lehetőségeket látott a tanyában. Ma magyar tarkákat, kecskéket, juhokat, lovat, baromfikat láthatunk a gazdaságban. Tejet, tejtermékeket készítenek, az árut pedig házhozszállítás mellett 40 km-es körzetben és a fővárosban értékesítik. A vastagkolbászt és szalámit főként marhahúsból készítik. A saját készítésű ételek mellé helyi borokat kínálnak, rendszeresen kitelepülnek a környék nagyrendezvényeire, fesztiválokra is. A kóstoló teremből nyílik a sajtfeldolgozó kisüzem. Elsősorban a gyerekeket, kisiskolásokat szólítják meg különböző csomagajánlatokkal. A másik potenciális célcsoport a felnőttek, társaságokat várnak, kiváló helyszíne lehet a kóstolóterem baráti vagy üzleti találkozóknak, romantikus esküvőket és vidéki lakodalmakat is fognak szervezni. További terv egy teraszos helyiség kialakítása. A reggeli után magunk is szemügyre vehettük a tanya lakóit, a pávákat és magyar tarka borjakat.

Orondpusztán kolbászt, friss sajtokat is kóstolhatunk
Orondpusztán kolbászt, friss sajtokat is kóstolhatunk

Apátsági sörök és gourmet ínyencségek

Következő programhelyszínünk Zircen volt. Az Apátság 2015 nyarán nyitotta meg Magyarország egyetlen apátsági sörfőzdéjét, mely a barokk pincében került kialakításra. A manufaktúra hitvallása, hogy új színt vigyenek a hazai sörpiacra, kézműves söreiket az apátsági hagyományokra építve, modern eszközökkel főzik és palackozzák. A marketing kiválóan működik, óriási az érdeklődés a sörök iránt az ország egész területéről. Volt alkalmunk megízlelni a háromféle terméket, a minőségi Pils világos sört, szűretlen búzasört, valamint a belga típusú félbarna Alet. A sörfőzde mellett megcsodáltuk a 2013-ban felújított Apátságot, az új látogatóközpontot, valamint ajándékboltot, ahol sör is vásárolható.

Zircről a Bakony erdőségein át Veszprémbe utaztunk ebédünk helyszínére, az utóbbi években számos elismerést bezsebelő Chianti Étteremhez. Az étterem hatalmas választékú delikát boltot üzemeltet, ez a Chianti Gourmet Delicate ínyencbolt. Ez egy olyan kávézó, mely magas minőségű termékeket kínál: Serrano sonka, francia sajtok, olasz és spanyol szalámik, szörpök, magyar kézműves termékek, édességek, ecetek, olajok, fűszerek, borok és sörök. A vásárlók frissen összeállított szendvicseket és például hársfavirág szörpöt fogyaszthatnak. A delikát bolt finomságaink látványa meghozta az étvágyat, továbbálltunk a Chiantihoz.

Veszprém belvárosától kicsit távolabb, a Csermák Antal utcában található az étterem. 2015-ben 13 pontra (egy szakácssapkára) értékelte a Gault & Millau étteremkalauz. A Chianti nemcsak a Közép-Dunántúl, hanem az ország egyik legjobb éttermévé is vált. A mediterrán hangulatú vendéglátóhely mindig szezonális alapanyagokkal dolgozik, éppen ezért ott jártunkkor többek közt sütőtök krémlevest kóstolhattunk különleges füstölt harcsakolbásszal. Majd főételként omlós sertésszűz következett kacsamell szeletekkel, édesburgonyával, szarvasgombás lilakáposzta krémmel. A műalkotásnak is beillő főétel után levendulával ízesített, forró csokoládészuflé zárta le a kellemes étkezést. Ruprecht László executive chef vezetésével a konyha borvacsorák és exkluzív magánrendezvények cateringjét is lebonyolítja.

A Zirci Sörmanufaktúra sikertermékei
A Zirci Sörmanufaktúra sikertermékei


A veszprémi Chianti ételkreációja
A veszprémi Chianti ételkreációja

Herbaporta és a Halimbárium

Következő állomásunk Halimba volt. Halimba Ajkától 13 km-re fekvő egykori bányásztelepülés. Dr. Szalai Miklós esperesről is ismert, aki nagy lelkesedéssel és szakértelemmel készítette egykoron a gyógynövényekből álló teakeverékeket. Halimbán található Bányászati Múzeum, pihenőpark a Malom-völgyben, Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont, de a Somló is csupán 35 km távolságra van innen. Tóbel János, Halimba polgármestere már várt bennünket a Herbaportán. Ez a kis vendéglátóhely fő profilként falusi vendégasztal szolgáltatást nyújt az ideérkező turistáknak, akár csoportoknak is előzetes bejelentkezést követően. A helyi alapanyagokból készülő finomságokat meg is kóstoltuk. Gyógynövényes likőr, pálinkák, lekvárok, szörpök, méz, padlizsánkrém, sonkák képezték a terített asztal kínálatát. Polgármester úr elmondása szerint Halimbra is egy új fogyasztói réteg, fiatal értelmiségi családok érkeznek kisgyerekekkel, akik nyitottak a természetes ételek, gyógynövények iránt, gyerekeikkel meg szeretnék ismertetni a természet értékeit. Nyáron életmód táborokat tartanak gyerekeknek, a gyógynövénykert pedig mindenki előtt nyitva áll. Tóbel úr elmondta, hogy a Bakony-Balaton TDM szervezettel jó kapcsolatot ápolnak, együttműködnek, céljuk a turizmus fejlesztése, szálláshely kialakítása. A finomságok s a beszámolót követően megtekintettük a gyógynövénykertet és kiállítást.

Fine dining és exkluzív borvacsora Sümegen

Fél órás utazást követően már Sümegen találtuk magunkat, megcsodáltuk a várhegyet. A várheggyel szemben, közel azonos magasságban a hegyoldalon épült a Terazza Bistro-Bar és Étterem. A buja növényzettel körülvett, teraszos kialakítású, stílusába és színvilágában mediterrán étterem páratlan körpanorámát biztosít a közeli várra, Sümegre, a csodás tájra. Elhelyezkedése önmagában vonzza a vendéget, de a ház falai között tapasztaltuk csak igazán meg a „Terazza-élményt”. Andalító olasz zene szólt, otthonos volt a hangulat, a kínált fine dining ételkreációk Klaus Deutschmann irányításával születnek meg. Az étterem igyekszik helyi alapanyagokkal dolgozni, a magas minőségű ételekhez a friss fűszereket saját fűszernövény kertjükből szedik. A napi ajánlat mellett Degusztációs menüt is ajánlanak, főként Balaton-felvidéki borokkal. Választottunk egy-két fogást az étlapról, rákos előételt, halas főételt és látványos csokoládés desszertet fogyasztottunk, színes, friss, látványos, harmonikus ízvilágú ételek voltak. A ház nagy szeretettel várja az új gasztronómiai élményekre vágyó, igényes vendégeket.

A Terazza Étterem kerthelyiségéből ilyen kilátás nyílik
A Terazza Étterem kerthelyiségéből ilyen kilátás nyílik


A Terazza-élmény
A Terazza-élmény

Borgasztronómiai kalandozásunk itt nem ért véget. Élményteli napunkat a Palota Pince koronázta Sümegen. A pince és borászati múzeum a Püspöki Palotában kapott helyet, a várhegy előtűnt a Palota hátterében, a hegyoldalon pedig az Egly birtok szőlői sorakoztak. Egly Márk vezetésével megtekintettük a múzeumban kiállított értékeket. 1999-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Palota Pince, az 500 éves pincében pedig gasztronómiai különtermet rendeztek be, a nagy reneszánsz pincét kandalló fűti, látványpincében találhatóak mag a sümegi borok, a borszaküzlet más tájak borait is kínálja. Az Egly borászat legfőbb borai a Vesparas Olaszrizling, melyet töppedéssel szüretelnek, vagy a Villa Rustica, szép boruk még a Pinot Noir, de Zeusz ültetvénnyel is rendelkeznek. A várhegyen termett szőlő nedűi Vároldal dűlő néven kerületek forgalomba. A roppant informatív és szórakoztató vezetést követően a pince különtermében, gyertyafényben kezdtük meg borvacsoránkat. A hidegtálak fogásai harmonizáltak a kóstolón megismert borokkal. A borászat zászlósborai után nagy kiváltságban volt részünk, egy muzeális értékű fehérbort is felnyitott vendéglátónk, meghitt hangulatban, lélekben gazdagabban hagytuk el a Pincét.

Borvacsora Sümegen, a Palota Pincében
Borvacsora Sümegen, a Palota Pincében

Pezsgőkóstoló, pálinkaház és nagy ívű borok a Somló lábánál

Somlóvásárhelyen, a tanúhegy közelében található a Kreinbacher Birtok. Az Accent Hotels tagjaként nyitott meg a magas színvonalat képviselő, futurisztikus szálláshely. A kortárs építészet vonalvezetése mentén 16 szobával állnak a bor iránt érdeklődő vendégek rendelkezésére. A Kreinbacher borászat és pezsgőpincészet kifejezetten a bort állította a hotel fókuszába, a dekorációban, a használt anyagokban is felfedezhető a borvidék, a borászat. Színvilágában markáns, inkább maszkulin stílust tapasztaltunk a vendégszobákban is. A nagy befogadóképességű bistro szezonális helyi alapanyagokat használ ételeihez, a borbárban Kreinbacher pezsgővel, vagy tüzes, minerális somlói borral a kézben lazíthatunk. Külső és belső megjelenésében igazán párját ritkító az épületkomplexum, mely a jelenlegi kapacitásához képest máris tovább kíván fejlődni, további lakrészek kialakításával, fejlesztésével. Az idei a hotel első szezonja, nagy reményekkel várják a vendégeket. Aktív turisztikai programokat ajánlanak a szállóvendégek figyelmébe, hogy jobban megismerjék a borvidék tájait, kilátogassanak a hegyoldalon művelt szőlőterületek közé. Többek között bor és pezsgőkóstolással egybekötött, vezetett birtoklátogatásra is indulhatunk a recepciótól. Így tettünk mi is. A reggelit követően kedves vezetőnk pezsgővel kínált bennünket, majd kezdetét vette egy részletes beszámolóval kísért birtoklátogatás. Az elmúlt évek egyik meghatározó jelentőségű építészeti projektje keretében, Ekler Dezső kortárs építész tervei alapján felépült a hotel, és a szomszédságában, egyedi látványt nyújtó gazdasági épületek. Itt történik a szőlő feldolgozása, a bonyolult pezsgőkészítés folyamatai és a palackozás. Vezetőnk bevezetett minket ebbe a titokzatos, igényes munkát követelő világba.

A Kreinbacher pezsgőket itt is kóstolhatjuk
A Kreinbacher pezsgőket itt is kóstolhatjuk


Futurisztikus épületek Somlóvásárhelyen
Futurisztikus épületek Somlóvásárhelyen

A Birtokot elhagyva folytatódott utazásunk a közeli Somló Spirit Pálinkaházhoz. Ezt az épületet is Ekler Dezső tervezte, igen érdekes látványt nyújt, kíváncsian léptünk be az ajtón. A Somlón folytatott borászat hagyományát kívánták kiegészíteni egy minőségi pálinkaházzal. A főzde és látogatóközpont márkanevének ihletője a som, ennek latin elnevezése a „Cornus”. Mielőtt kísérőnk segítségével bejártuk volna az épületet, illatos, tüzes pálinkát kóstoltunk. Készítenek itt kajszibarack, hamvas szilva, fürtös meggy, birs és muskotályos szőlő pálinkát. Az épületben, dekorációként használt piros szín az egykori vulkáni tevékenységre utal, a kóstolóterem, hasonlóan a Kreinbacher birtokon látotthoz, itt is futurisztikus, modern.

Délelőtt továbbindultunk a Somló méltán híres pincészetéhez, a Tornai Pincészethez. Szalai Dóra fogadott bennünket, aki először a Somló Múzeumba invitált. Itt sokat tanulhatunk a kis borvidék nagy borairól. A 435 méter magas vulkáni tanúhegy legelterjedtebb szőlőfajtái, borai az Olaszrizling, a Juhfark, Furmint, Hárslevelű és a Tramini. A múzeum bemutatja a somlói borászat történetét, és megtudhatjuk, hogy a metszőolló magyar találmány. A múzeum után leereszkedtünk a labirintusként kanyargó pincébe. Majd visszatérve a teraszra megfigyelhettük a szép kilátást nyújtó, 120 fős fedett kóstolótermet, amely étteremként is szolgál. A nyitott teraszon, nyáron akár 200 fő is kényelmesen elfér. A Vinotékában megcsodálható a pincészet Top Selection, Premium, Classic és Friss termékcsaládja. A Friss borcsalád a fiatalokhoz szól trendi, könnyed, beszélgetős borokkal. Több nagy ívű tételt megkóstolhattunk, Zeusz szőlőből készülő aranyszínű desszertbort is. Ebédünket is a pincészetnél költöttük el, kecskesajtos salátát és császármorzsát is ettünk.

Somló Spirit Pálinkaház
Somló Spirit Pálinkaház


A Tornai Pincészet hordóiban a Somló lelke rejtőzik
A Tornai Pincészet hordóiban a Somló lelke rejtőzik


Díjnyertes pálinkafőzde Agárdon

A Somlónak búcsút intve elindultunk Budapest irányába, útba ejtve az Agárdi Pálinkafőzdét. A főzde a Velencei-tó turisztikai és gasztronómia szolgáltatásainak meghatározó eleme. A gyümölcsöskertek szomszédságában, a Termálfürdő közelében helyezkedik el. 2002-ben épült a főzde zöldmezős beruházásként, később látogatócentrum nyílt, ahol kóstolás mellett meg is lehet vásárolni a palackos termékeket, pálinkán kívül likőröket, vodkákat és gyümölcsleveket. Az üzemben kézzel palackozzák s címkézik a korlátozott mennyiségben készülő pálinkákat. Leghíresebb, legismertebb termékeik egyike a cigánymeggy pálinka. Tollas Csilla marketing vezető kalauzolt az épületben, megtekintettük a ház éttermét is, ahol rendezvényeket tartanak. Végül, de nem utolsó sorban több pálinkát meg is ízleltünk, kiváló volt mindegyik. Ezzel a programmal zárult kalandozásunk a borok és válogatott finomságok dunántúli világában.

Agárdi Pálinkafőzde látványos üzeme
Agárdi Pálinkafőzde látványos üzeme

Fodor Eszter
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai