hirdetés
hirdetés

Búcsú a muzeológustól, akinek hálás lehet a vendéglátás

Elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum director emeritusa.

hirdetés
A Magyar Cukrász Ipartestület, mint a magyar cukrászat lelkes és elhivatott támogatójától búcsúzik Kiss Imrétől.

Az általa hosszú ideig vezetett MKVM pedig így emlékezik meg a szakemberről:

"Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy hosszú betegség után, életének hatvannyolcadik évében elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi igazgatója.

Kiss Imre 1956-ban született Budapesten, 1984-ben az ELTE BTK régészet-sémi filológia szakán szerzett diplomát.

Húsz éven át, 2004-ig az üzleti életben dolgozott külkereskedőként (Chemo-Caola és IDEX-FIN-WEST), marketingesként (DGW Media) és HR-vezetőként (Bull, GE Tungsram, PWC, IBM).

Az üzleti életbe tett kitérő után 2004-ben nevezték ki az MKVM igazgatójának, egy költözés előtt álló múzeum élére. A közgyűjteményi szakma első menedzser múzeumigazgatójaként sikeresen állította új pályára az országos gyűjtőkörű múzeumot, miközben kétszer, 2005-ben és 2011-ben, levezényelte a múzeum költöztetését és az eredetileg nem múzeumi célra szánt épületek átalakítását. Mindezekért 2012-ben Podmaniczky-díjban is részesült.

Mindkét költözés után az újszerű kulturális köztér ismérveinek megfelelően pozícionálta az intézményt, mind a terek kialakítása, mind a bele tervezett tevékenységeket tekintve. Ennek megfelelően 2005-től elindította a KULTEA márkanév alatt futó kulturális programsorozatot, amely a múzeum épületének maximális kulturális hasznosítását tette lehetővé, példát mutatva ezzel más múzeumoknak is a kulturális szolgáltatás fogalmának tágan vett értelmezésében és a kulturális alapellátás lehető legszélesebb körű megvalósításában.A dinamikus fejlődési pályára állított múzeum alapfeladatainak ellátásában is – erőforrásainak szűkössége ellenére – folyamatosan kiválóan teljesített; az alkalmazkodási készségek vonatkozásában pedig jelesre vizsgázott. Amikor állandó kiállítást nem rendezhetett a múzeum, időszaki és utazó kiállításaik tekintetében „piacvezető”-vé vált az intézmény a magyar múzeumi szférában, nem csupán az országhatárokon belül, de azokon kívül is: a székelyföldi városokban éppúgy, mint Berlinben, Rigában vagy Belgrádban. A kiállítások kiadványainak megjelentetése, a kutatásokon alapuló igényes ismeretterjesztés kánonját követve szintén példát mutatott a múzeum mindig lelkes vezetőjeként. Az évek során megrendezett szakmai és tudományos konferenciák sorozata szintén az együttműködést példázzák.

A Kiss Imre által vezetett MKVM új állandó kiállításait és példaértékű múzeumi tevékenységét 2014-ben – ekkor már Óbudán – a Pulszky Társaság az Év Múzeuma díjjal jutalmazta, amelyben a múzeumpedagógiai úttörő munkának, az „élő történelem” módszertanának elterjesztésében és a társadalmi beágyazottság szerteágazó megvalósításában vállalt úttörő tevékenységnek is nagy szerepe volt.

Múzeumi pályája során több mint 30 kiállítást jegyzett kurátorként, a „Szódavíz, egy magyar kultuszital” című tárlatot maga utaztatta 15 éven át, ezzel is példát mutatva a múzeumi együttműködés tekintetében, amelynek elszánt harcosa volt a kezdetektől fogva. Az azonos címmel megjelent kötet sikerét jól mutatja, hogy ez idáig négy kiadást (2008, 2011, 2015, 2022) ért meg.

A design kultúra ápolása az ő ösztönzésére került a múzeum fókusztevékenységei közé, kiállítássorozatának eredményeként SZOC DEKO néven új fogalmat vezetett be a magyar művészettörténetbe, a ’60-’70-’80-as évek vizuális kultúrájának tanulmányozására.

Kiss Imre a magyar játékkultúra múzeumi területen történő ápolásában is jelentős erőfeszítéseket tett. A hazai játékkultúra gyűjtéséért, megőrzéséért, valamint az intézményfejlesztés elkötelezett művelőjeként e tevékenységekért 2022-ben a Kiss Áron Magyar Játék Társaság PRO LUDO díjában részesült.

Társadalmi szerepvállalásában jelentős részt kapott a Pulszky Társaságban végzett tevékenysége. 2011–2015 között alelnök volt, 2019-től az ellenőrző bizottság elnökeként erősítette a vezetőség munkáját. Legnagyobb hatású kezdeményezése a Múzeumi Szakma Kocsmája, amely hosszú időn át informális kereteket adott a találkozásra, szakmai beszélgetésekre. Bábáskodott a FIAT megalakulásánál és szorgalmazta, majd tevőlegesen támogatta a Senior Tagozat megalakítását is. Az MKVM számos alkalommal volt a Társaság rendezvényeinek helyszíne. 2022-ben a múzeumi szférában folytatott, hosszabb távon kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységéért a Pulszy Társaság Éri István-díjában részesült.

Számos további szakmai és társszakmai, valamint gasztronómiai díj mellett 2020-ban kimagasló múzeumszakmai életútja elismeréseként a muzeológusoknak adományozható legmagasabb állami szakmai kitüntetést, a Móra Ferenc-díjat vehette át.

2020-as nyugdíjba vonulása sem törte meg elkötelezettségét és lelkesedését a múzeumi szakma iránt. Halála pótolhatatlan veszteség szeretett múzeuma és az egész szakma számára.

Kedves Imre, köszönünk MINDENT!

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk