hirdetés
hirdetés

Budapest 2016: kilencmillió fölött a vendégéjszakák száma

A budapesti kereskedelmi szálláshelyek frissen megjelent KSH adatai szerint 2016. január és december között végig dinamikus növekedést produkált a budapesti turistaforgalom, és év végére átlépte a 9 milliós küszöböt.

hirdetés

A tőzsdei nyelven trendet megerősítő áttörésnek tekinthető, bűvös számmal a magyarországi vendégéjszakák több mint egyharmadát, a külföldi vendégéjszakák közel kétharmadát Budapest adja. A belföldi vendégéjszakák tekintetében a vidék erősebb, Budapest szűk egytizeddel képviselteti magát. A budapesti kereskedelmi szálláshelyek mindezt 68%-os szobakihasználtság, 12%-os szállásdíjbevétel-növekedés és közel 10%-os REVPAR-emelkedés mellett érték el.

Maradva a tőkepiaci hasonlatnál, a többi magyarországi desztinációhoz képest a budapesti turizmus „exportkitettsége” változatlanul igen magas, azaz a vendégek 85%-a külföldről érkezik. Így a 2016. január-decemberi időszakban 3.504.985 (+7,2%) külföldi látogató 8.197.863 (+5,8%) vendégéjszakát generált a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken. Emellett azonban a belföldiek mutatói is dinamikusan javulnak, 575.819 (+7,5%) hazai vendég 1.131.494 (+11,2%) vendégéjszakát tartott érdemesnek Budapesten eltölteni. Így az összes vendégszám 7,3%-kal 4.080.804-ra, a vendégéjszakák száma pedig 6,4%-kal 9.329.357-re emelkedett.

2016 decemberében a külföldi vendégek száma 21%-kal, a vendégéjszakák száma pedig közel 22%-kal emelkedett 2015 decemberéhez képest. De minden jel szerint a hazai közönség is szívesen kereste fel a budapesti adventi vásárokat és más kulturális attrakciókat, mert a vendégek száma közel 9, a vendégéjszakák száma pedig 9,5%-kal nőtt decemberben a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken.

Ha a 2016-os egész évet és a most megjelent előzetes vendégéjszaka-adatokat tekintjük, a főbb küldőországok közül emelkedést mutatott tehát Magyarország (+11,2%), Ausztria (+3,5%), az Egyesült Királyság (+7,7%), Franciaország (+3,1%), Hollandia (+24%), Olaszország (+3,3%), Spanyolország (+9,4%). Örvendetesen növekedésbe fordult Ukrajna (+11,1%), kevésbé drasztikusan csökkent Oroszország (-5,4%). A német vendégszám kicsit nőtt (+1,1%), a vendégéjszakák száma azonban továbbra is enyhén negatív tartományban van (-1,8%).

Változatlanul markáns a növekedés Ázsiából. Az ázsiai vendégéjszakák száma összesen 13%-kal nőtt Budapest kereskedelmi szálláshelyein 2016-ban. Ezen belül India és Izrael mintegy 20%, Kína 36%, Korea pedig szintén 30% feletti emelkedést hozott a magyar fővárosnak. Egyedül Japán csökken és a 2015. évi gyengülő adatokhoz képest is további 20%-os visszaesést mutat. Az Amerikai Egyesült Államokból származó budapesti vendégéjszakák száma a korábbiakhoz képest konszolidálódott, 1,4%-os növekedést mutatott 2016-ban.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) törekvései 2016-ban arra irányultak – és ez a munka 2017-ben is változatlanul folytatódik –, hogy a vendégforgalom dinamikus növekedése mellett az igényesebb vendégkör is egyre inkább megszólítva érezze magát, és keresse fel Budapestet. A magyar fővárosban számos emblematikus és jövőbe mutató fejlesztés zajlik. A megrendezésre kerülő globális nagyrendezvények, sportesemények által már előre generált médiavisszhang pedig fokozatosan egy-egy lépcsővel magasabbra pozícionálja Budapestet a nemzetközi turisztikai térképen is.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk