Budapest Design Week: fókuszban az építészet

Az építészet és a design kapcsolódásának lehetőségeit veszik számba az idei Budapest Design Week fesztivál programjai, amelyet október 7. és 16. között Találkozások terei - építészet és design címmel rendeznek meg Budapesten, Sopronban, Szombathelyen és Pécsen.

Az idei Budapest Design Week (BDW) programjai ebben az évben a virtuális és valós, személyes és közösségi találkozási terekre fókuszálnak - írják közleményükben a szervező Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A fesztivál az építészetet és a dizájnt nem elhatárolt szakterületként, hanem összefonódó, egymást kiegészítő társterületként mutatja be, amelyek együtt járulhatnak hozzá egy fenntarthatóbb, befogadóbb és élhetőbb épített környezet megalkotásához.

A hagyományokhoz híven a rendezvényt október 6-án a Magyar Formatervezési Díj (MFD) és a Design Management Díj (DMD) átadásával nyitják meg. A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató tárlat a fesztivál központi kiállításával párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látható. A Találkozások terei - építészet és design című tárlaton a fesztivál ideje alatt több alkalommal tart tárlatvezetést Sebestény Ferenc építész, az idei fesztivál és a kiállítás kurátora. A bemutatóhoz október 13-án egy szakmai konferencia is kapcsolódik. A program keretében a fesztivál ideje alatt öt építésziroda és öt építészeti designstúdió is megnyitja kapuit a látogatók előtt. A saját csapatukat, műhelyüket, irodájukat és projektjeiket bemutató események, prezentációk, épületlátogatások és műhelyfoglalkozások igyekeznek közelebb hozni az érdeklődőket a cégek és alkotók tevékenységéhez.

A Néprajzi Múzeumban a Napur Architect, a Prezi irodaházában a Minusplus Stúdió vezet körbe, a Magyar Zene Házában, a Kreatív Hangtérben pedig a Medence csoport tagjai, Gross András és Terebessy Tóbiás tartanak különleges túrákat. Ugyanitt október 8-án és 9-én a gyerekekkel érkező családokat várják workshopokkal, valamint tárlatvezetésekkel. Október 10-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség által szervezett, a már működő vállalkozások számára ajánlott Design on Board eseménysorozaton a design üzleti életben való felhasználásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A vállalkozás-vezetés témájához csatlakozik továbbá az idei Start Up Guide Live program is október 12-én a Néprajzi Múzeumban, amelynek keretében a kreatívipari mikrovállalkozásokat igyekeznek segíteni a szervezők válság- és krízismenedzsmenttel foglalkozó előadásokkal és műhelykonzultációkkal.

A kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit a Személyes találkozások - New European Bauhaus (NEB) workshop várja október 14-én, ahol a tavalyi évben ugyanitt készült munkák eredményeit dolgozzák fel és fejlesztik tovább, a személyes terek közterekben való kialakítására koncentrálva. A MOME A jövő tárgyai című dizájn kiállítása azt vizsgálja, milyen termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak majd az emberek 30 év múlva, a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA) szervezésében pedig a 360 Design Budapest a magyarországi és regionális formatervezési darabokat vonultatja fel.

A Határtalan Design kiállítás idén is a régió alkotóinak bemutatására fókuszál. A rendezvénysorozat ebben az évben a V4 országok mellett további 16 ország több mint 160 alkotójának munkáit, ezen belül reprezentatív régiós és finn válogatást mutat be a Kiscelli Múzeumban október 2. és november 6. között. A közönség a rendezvények helyszíneiről és témáiról idén is tájékozódhat a fesztivál online térképének segítségével, amelynek nyomtatott változata csütörtöktől elérhető lesz a város számos designüzletében is. A rendezvényhez kapcsolódva ebben az évben Sopronban, Szombathelyen és Pécsen is szerveznek kiállításokat, épületbejárásokat és gyerekprogramokat.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?