hirdetés
hirdetés

DH50: bejártuk az Astoria zegzugát

Az idén 50 éves Danubius Hotels (DH) leleplezi fél évszázados múltjának legérdekesebb történeteit. Ennek kapcsán a a hosszúlépés.járunk? városi sétaszervező cég Astoria-túráját jártuk végig, ahol meglepő dolgokat láthattunk, hallhattunk.

hirdetés

Mielőtt nekieredtünk volna a patinás, 108 éves múlttal rendelkező ház felfedezésének, előtte Gál Judit, a DH kommunikációs és marketing igazgatója szólt a május közepétől induló születésnapi akciókról, programokról, majd Bánhegyi Balázs, a ház igazgatója köszöntötte a jelenlévő szakmai vendégeket, és velük együtt útnak eredtünk az Astoria regényes múltjába betekinteni Merker Dávid, a hosszúlépés.járunk? társalapító-ügyvezetőjének vezetésével.

Irány a mély!

Először az alagsorba vezetett az utunk a valójában három, korábban teljesen különálló épületrészből álló épületegyüttesben, amely volt már sztárokkal bélelt elegáns lokál és divatos varieté a szocializmus évei alatt, előtte a Gestapo fészkelte be magát a falai közé, itt tartva politikai foglyait, most pedig Csipkerózsika-álmát alussza már egy jó ideje, amióta Fásy Ádám és köre innen kivonult (néhány pódiumot megvilágító reflektort hátrahagyva a hálás utókornak). Megtudtuk, nem a gazdag elit mulatozott itt anno fénykorában, hanem a dolgos nagybani piacozós, melós és zöldség- és gyümölcsnagykereskedők jártak a mélybe levezetni a feszültséget, amit jónéhány boros kóla elfogyasztása révén értek el.

Az Elnöki lakosztály, ami bárkinek ismerős lehet

Az ötödik emeletén lévő 50-ös szoba, az Elnöki lakosztály arról nevezetes, hogy itt forgatták a Miniszter félrekólép c. nagysikerű magyar filmet (soha nem látott bevételt hozott, 662.000 nézővel), a felette lévő emeleten pedig azt a két szobát tekinthettük meg, amelyek közül az egyik a telefonközpontként funkcionált, mellette pedig a különböző III/2-esek és III/3-asok váltották egymást, és figyelték éjjel-nappal, ha számukra érdekes vendég érkezett.

Szinteltolás, és a ház jelenlegi büszkeségei: a 44

A Magyar utca felőli részbe is átlátogatunk, ahol csak nemrég száradt meg a festék, és rendezték el az utolsó bútorokat abban a 44 superior szobában, amelyeket a napokban adtak át. Itt eltüntették a 60-as évek oldschool nyomatt, és elegáns vendégszobák születtek kellemes színekkel, friss belső terekkel, modern, letisztultan elegáns bútorokkal. A fürdőszobák megoldása különösen jól sikerült. Az igazgató ezen a helyen elmondta, tulajdonképpen már 85 százalékban kész voltak a felújítással, amikor beütött a covid, így leálltak a munkák jó időre, és csak idén januárban láthattak ismét hozzá. Most pedig már nagyon elegáns és vendéghívogató a Magyar utcai szárny 44 szobája az összszobaszám 138, a régi, klasszikus stílusban berendezett helyiségei közül.

Ki nyer ma? És persze Pista bácsi, a ház mindent tudó doyenje

A patinás, és tágas, elegáns terekkel, karzattal rendelkező étteremben fejezzük be sétánkat, ahol vár már ránk Tóth istván, a ház legidősebb alkalmazottja. Aki még emlékszik arra, ahogy kiszolgálták kollégáival Unger Ödönt, az Astoria eredeti tulajonosát. Akitől ugyan a háború során mindent elvettek - a fáma szerint két pezsgőspoharat vihetett csupán magával az óriási vagyont jelentő, imádott szállodájából-, ám ak,i amint módjában állt, visszatért: napi rendszerességgel itt ebédelt mindig ugyanannál az asztalnál. Fogast roston, petrezselymes burgonyával, halmártással, pohár borral és kristályvízzel. Ha pedig véletlenül kifelejetették a szervíz során a mártás hala mellől, szólt, hogy kezeljék őt igazi vendégként. A Ki nyer ma? című - 1966-tól 2006-ig minden nap felcsendült (!) - szokásos, ismert dallama is felcsendült, hiszen a napi játék és muzsikát 10 percben minden áldott nap innen közvetíteték, itt játszottak élőben Czigány György műsorvezetésével az aznapra kisorosolt játékosok.

A ház legendája, története továbbér

Sok mindenről szó esett még, Károlyi Mihály grófról például, aki ugyan csak néhány lépésre lakott innét, mégis, a Magyar Nemzeti Tanács kikiáltásakor az Astoriába tette át székhelyét. Nejével együtt egy negyedik emeleti lakosztályban is laktak, és az első emeleti egyik vendégszobából szónokolt a téren összegyűlt tömeg felé.

De ezeket az érdekes történteket hagyjuk inkább meg annak, aki szintén részt vesz ezeken az érdekes sétákon, amelyek ugyan a multat idézik, de máig tartó aktualitása, igazi értéke, élménye páratlan - ez vitathatatlan tény.

 

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Danubius Hotels / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk