hirdetés
hirdetés

Egy csomó minden megújul Szentendre környékén

A Hauszmann Alapítvány, a Hauszmann Alajos öröksége - hagyományőrzés és modernitás címmel csütörtökön Budapesten megrendezett konferencián mutatta be terveit.

hirdetés

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért felelős kormánybiztos a konferencián elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: a Hauszmann Alapítvánnyal kiváló szövetségest nyertek meg a budai Vár újjászületését célzó Nemzeti Hauszmann Program megvalósításához. A budai Vár újjáépítése ugyanis nem csupán azt jelenti, hogy az itt egykor állt épületek ismét régi fényükben ragyogjanak, hanem történetüket, eszmeiségüket, az eredeti alkotók szellemi hátterét is igyekeznek feltárni - emelte ki.     

Hauszmann és kortársai lelkiismeretes, alapos mesteremberek lévén a maiak nagy segítségére voltak épületeik dokumentációjának hátrahagyásával - közölte a kormánybiztos, hozzátéve: ezeket az anyagokat jó szívvel bocsátják az alapítvány részére. Fodor Gergely elmondása szerint a Hauszmann Alapítvány megoldást kínál arra a problémára is, hogy nagyon kevesen rendelkeznek a történelmi enteriőrök újraalkotásához szükséges mesterségbeli tudással. Az alapítvány célkitűzése, hogy ezeket a kihalófélben lévő mesterségeket felkarolja és támogassa oktatásukat. Az így képzett szakemberek tudására számítanak majd a Budavári Palota, a Citadella és a visegrádi vár felújításánál is - közölte a kormánybiztos.     

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Madaras Bence, a Hauszmann Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, az alapítvány fő célja Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának fenntartása és gondozása, egységes gyűjteménnyé rendezése. Ezt a célt elsősorban oktatási és tudományos tevékenységgel, kiadványokkal, rendezvényekkel, valamint a Hauszmann Emlékház létrehozásán keresztül kívánják elérni - jegyezte meg.     

Oktatási programjukról szólva elmondta: a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban (Kisképző) már 2023 őszén megindítják képzésüket a szobrász szépmíves, üveg szépmíves, famegmunkáló szépmíves és fém szépmíves szakirányokon. Az oktatási célokat szolgálja az alapítvány Hauszmann ösztöndíjprogramja, Annavölgyi inkubátorprogramja és Hauszmann mecenatúra programja is - jegyezte meg.     

Madaras Bence hozzátette, Hauszmann Alajos egykori annavölgyi birtokán eredeti formájában, Hauszmann Emlékházként építik újjá az építész villáját, az itt álló, 2010 óta használaton kívüli üdülőben pedig az Annavölgyi Iparművészeti Szakgimnáziumot tervezik létrehozni. Az intézmény a művészi igényű kézműves szakmák oktatásának helyszíne lesz, két évfolyamon összesen mintegy 300 fővel. Megújul a közeli Lajos-forrás turistaháza, az egykori Dreher-villa is, valamint kiépítik a Hauszmann Alajos élmény- és tanösvényt is, amely az Annavölgyi vízeséstől a turistaházig vezet majd - számolt be a tervekről a kuratórium elnöke.     

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk