hirdetés

Egyre több a turisztikai céllal kiadott magánlakás Budapesten

A budapesti vendégforgalom egyre nagyobb részét teszik ki a bérbe adott magánlakások, a legtöbbet az Airbnb-n foglalják le a külföldi turisták - olvasható a Világgazdaság oldalán.

hirdetés

Szeptemberben sem lankadt a külföldi – főleg brit – turisták forgalma a budapesti bulinegyed központjában. A dinamikusan növekvő, zömmel fiatalokból álló turistaréteg azokat a magánembereket (is) gazdagítja, akik kiadják lakásukat az Airbnb-n vagy más szállásközvetítő portálon keresztül. Ez a turistaréteg jellemzően kerüli a szállodákat: a KSH adatai szerint a „buliturizmusban” élen járó briteknek tavaly csak körülbelül hatoda, 351 ezer fő szállt meg kereskedelmi szálláshelyeken.

A magánlakásokat kereső külföldiek körében egyre népszerűbb Budapest, amit jól mutat, hogy a Skift.com utazási portál májusi elemzése szerint az Airbnb-n a VII. kerület volt 2015-ben a 13. „legtrendibb” úti cél. A szakportál azokat a feltörekvő desztinációkat szedte össze, ahol a legnagyobb volt a forgalom növekedése: Erzsébetváros 145%-os bővüléssel szerepelt a listán.

A trend jól látszik a KSH adataiból is: tavaly 618 ezer külföldi turista közel 2,2 millió vendégéjszakát töltött el az üzleti céllal bérbe adott magánlakásokban, zömmel Budapesten, ez az egy évvel korábbihoz képest 25,6 százalékkal nagyobb forgalmat jelez. 2010-hez képest még nagyobb a növekedés, hiszen akkor még csak 236 ezer külföldi egymillió vendégéjszakát töltött el országosan ebben a szegmensben. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ugyanebben az ötéves időszakban a fővárosi szállodák száma csupán 5,2 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 45 százalékkal emelkedett. Míg 2010-ben a szállodákban regisztrált külföldi vendégéjszakáknak 2,7%-át érte el a magánlakásokban elért forgalom, addig 2015-ben ez már 15,5% volt. A KSH adatai szerint 2010 és 2015 között 1492-ről 4047-re, vagyis jóval több mint a duplájára nőtt a bérbeadásra hivatalosan regisztrált magánlakások száma. A kiadott szobák száma pedig több mint a négyszeresére, csaknem 9 ezerre emelkedett 2015-re.

A témával korábban is foglalkoztunk már a Turizmus Online-on, a cikket ide kattintva olvashatja el.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk