hirdetés
hirdetés

Elkészült a zalaegerszegi Göcseji Múzeum felújítása

Több mint kétmilliárd forintos ráfordítással megújult a Göcseji Múzeum Zalaegerszegen.

hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely arról beszélt a megnyitón, hogy a múzeum egy egész országrész múltját őrzi, ezeket az emlékeket nagy áldozatok árán gyűjtötték és őrizték meg. Hosszú idő telt el a 19. századi álomtól az 1950-es években létrehozott 50 négyzetméteres bemutatóhelyen keresztül napjainkig, sok-sok nemzedék kutatóinak áldozatos és önfeláldozó munkájának is köszönhetően. "Eljött az idő, hogy ezek az egyedülálló kulturális értékek is megérkezzenek a 21. századba". Ehhez nemcsak felújításra és energetikai korszerűsítésre volt szükség, hanem arra, hogy 21. századi módon, annak eszközeivel mutassa be a múzeum mindazt, amit "az előttünk járók életéről el kell mondani és meg kell őrizni" - hangsúlyozta Gulyás.

Fotó: 970142
Fotó: 970142
 

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a múzeumi épület történetét felidézve kifejtette: megépültekor, 1909-ben takarékpénztár és lakások voltak itt, majd 1950-től a városi tanácsnak adott helyet. A tervezés és átalakítás után az ingatlan 1973-ban nyílt meg múzeumként, ami csak 2000-ben esett át egy jelentősebb modernizáláson. A jelenlegi korszerűsítést a Modern Városok Program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, 670 milliót pedig az állam biztosított támogatásként. Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, s a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány - sorolta a polgármester. Jelezte továbbá, hogy a megújult Göcseji Múzeumban négy gyűjtemény is látható lesz állandó kiállításon, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Németh János keramikusművész, Fischer György szobrászművész és Fekete György építész alkotásai.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk