hirdetés
hirdetés

Ennyit költöttek a nemzetközi orvoskongresszus résztvevői

A European Society of Endodontology (ESE) Kongresszus résztvevői a konferencia alatt összesen 887 millió forintot költöttek a velük érkező rokonokkal, barátokkal együtt, ez is alátámasztja azt a megállapítást, hogy az üzleti utazók jelentősen többet költenek a szabadidős turistákhoz viszonyítva.

hirdetés

A költések fele a szálláshelyeknél realizálódott, míg a fennmaradó 51 százalék az éttermekben, bárokban, múzeumokban és boltokban került jellemzően elköltésre.

A GKI felmérés eredményei

A kutatásban résztvevők 44 százaléka több mint 100 eurót költött naponta mind a szállás, mind az egyéb költés kategóriában, míg nemzetiségek szerint az Izraelből, Svédországból és Franciaországból érkezőkre volt jellemző a legmagasabb költés. A résztvevők átlagosan 2 fő kísérővel érkeztek a fővárosba, és ez szintén arra enged következtetni, hogy az üzleti típusú rendezvények hatása túlnyúlik a résztvevők adatain.

A kérdőívre adott válaszokból az is kiderült, hogy a fővárost a legtöbb résztvevő nagyon alkalmasnak találja egy üzleti rendezvény színhelyének, amit az is alátámaszt, hogy a lebonyolított találkozók 60 százalékát sikeresnek értékelték, derül ki a Hungarian & Budapest Convention Bureau és a GKI Gazdaságkutató közös hatásméréséből.

 

A Magyar Kongresszusi Iroda kezdetektől saját kutatási kapacitással dolgozik a speciális szakterület statisztikáinak, trendjeinek vizsgálata érdekében. Ezáltal válik lehetségessé a nemzetközi adatszolgáltatás is a világranglistákon való egyre sikeresebb szereplés eredményével, valamint a szektor láthatóságához, a szakma kéréseinek előterjesztéséhez szükséges mutatószámok felállítása. Kiemelt cél a convention bureau illetékességébe tartozó ágazat gazdasági hatásának kimutatása, amelyet azonban a turizmusban használatos rendszerek nem mérnek, így az iroda stratégiai együttműködést kezdeményezett a GKI Gazdaságkutató Intézettel. Külföldi gyakorlatokat is alapul véve hiánypótló módszertan kifejlesztésével kezdődött meg a munka a tavalyi évben arra vonatkozóan, hogy a nemzetközi konferenciák és üzleti rendezvények szegmense milyen hozzáadott értéket jelent és jelenthet a jövőben a magyar gazdaság számára.

A kutatás a rendelkezésre álló szekunder adatforrásokat egészíti ki primer felmérések eredményeivel, majd ezek alapján a makrogazdasági összefüggésekre épített modell segítségével becsli meg a konferenciák közvetlen és tovagyűrűző gazdasági hatásait. A vizsgált konferenciák több csatornán is hatnak a makrogazdaságra. Egyrészt a konferenciák szervezésével felmerülő tételek kifizetésével bizonyos szektorokban (rendezvényszervezés, catering, utaztatás) addicionális forrás jelenik meg a gazdasági körforgásban. Ezen túlmenően természetesen a konferencián résztvevők egyéni, nem a rendezvényhez tartozó költései többlet keresletet jelentenek, amely az ország devizapozícióját és finanszírozási képességét is kedvezően befolyásolja. A közvetlen hatásokon kívül közvetett hatásokat is azonosítanak, melyek a termelékenységre gyakorolt hatások, valamint a tudás elszívó/felszívó hatások.

 

Magyarország adhatott otthont a 2022. szeptember 7-10. között az Európai Endodontológiai Társaság (European Society of Endodontology) 1600 fős jubileumi kongresszusának. A pályázat sikeréhez nagyban hozzájárult a Hungarian & Budapest Convention Bureau kezdeményezésére a Fővárossal és a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-vel kialakult együttműködés, amelynek keretein belül, a városba látogató kongresszus minden résztvevője számára tömegközlekedési bérletet tudnak biztosítanak a szervezők. Ez az egyedi ajánlat döntő jelentőségűnek bizonyult Prágával és Varsóval szemben, mivel az ESE számára a közlekedés kiemelt fontosságú kritérium volt a desztináció kiválasztásakor. A Hungarian & Budapest Convention Bureau megalakításakor stratégiai célként tűzték ki a Fővárossal való szoros szakmai együttműködést, valamint külföldi konferenciavárosokban sikerrel működő „city support” csomag hazai kialakítását. Nagy mérföldkő, hogy az ESE kongresszus elsőként részesülhetett a pályázás döntő szakaszában tömegközlekedési támogatásban és 2022-ben további nemzetközi események megvalósulását segíthette az új modell. A turisztikai, szakági üzleti bevételek mellett az esemény legnagyobb hozzáadott értéke: tudományos jelentősége, a kutatásra, egyetemi képzésre gyakorolt ösztönző hatása és a szakterületen kialakult kapcsolatok erősítése. A pandémia utáni években kiemelt szüksége van a hazai szolgáltatóknak ilyen méretű, gazdasági hatású rendezvényekre.

Az őszi orvoskongresszus helyszíne a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ volt, kizárólagos AV partnerével, a Visual Europe Grouppal. Az ESE Official Hoteljeiként a Continental Hotelt, a Courtyard by Marriott Budapest City Centert és az Ibis Styles Budapest Centert ajánlották ki a résztvevőknek, kik közül sokan saját maguk foglaltak szállást városszerte. Az esemény megnyitóját az Európa Hajón, a gálavacsorát pedig a Szépművészeti Múzeumban rendezték.

(forrás: Budapest Convention Bureau / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk