hirdetés
hirdetés

Felvirágzik a hazai természetjárás

Hét európai uniós pályázat elnyerésével közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást fordíhatnak a konzorciumi partnerek a hazai természetjárás feltételeinek javítására. A Magyar Természetjáró Szövetség a támogatások kizárólagos kedvezményezettje, a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtja végre a feljlesztést. A fejlesztésekben 12 konzorciumi partner 217 helyszínen és 354 projektelemen dolgozik.

hirdetés

A beruházás célja az értékteremtés. Ennek részeként 365 napos - négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek létesülnek, források megújulnak. Az infrastruktúra ezekkel együtt fejlődik: új parkolókat, kerékpártárolókat és illemhelyeket építenek, hidakat hoznak rendbe. A fejlesztések során a partnerek figyelnek a különböző jármódok lehetőségeinek biztosítására is. Lesz olyan helyszín, ahol kiállítás,interaktív szélmalom, növénylabirintus, állatsimogató teszi majd érdekesebbéa kirándulásokat.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt kommunikációs előadója elmondta, a 65 ezer hektáros gazdálkodási területükre évente 25 millió ember lép be. Ezért, a fent említetteken túl céljük a területre eső turisztikai terhelés elosztása.

A Dunakanyarban is lesz fejlesztés

Hol keressük a változást?

A Pilisben, Börzsönyben, a Sopron-Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lilafüreden, valamint a Zempléni-hegységben láthatják és érezhetik majd a változást a természetjárók. Fontos szempont az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják, így minden klasszikus bakancsos desztinációban történik valami. Ide kattintva részletes, térképes kereső mutatja be az egyes projektelemeket.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében elmondta, a projektek során figyelemmel kísérték, hogy megvalósításuk után azok költséghatékonyan üzemeltethetőek legyenek vagy ne igényeljenek külső forrást. Fontos szerepet kap a környezettudatosság népszerűsítése - elméletben és a gyakorlatban is: például kitűnő energiahatékonyságú házakban lesz szó a zöld szemléletről. 

A támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhat el a tényleges munka. A fejlesztéseket 2020. szeptember végéig kell megvalósítani. 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai