Fóton készül Jánosik, a szlovák betyár

Három népszerű és közismert szlovákiai figurát - Jánosik betyárt, a Drótostótot és az Édesszájú Mézeskalácsost - is gyárt már kinti megrendelésre a fóti Souvenir Brands kft.

Több ezer figurája és számos egyéb terméke révén az egyik legkedveltebb magyaros szuvenírré vált az elmúlt években a Folqa Collection termékcsalád. A márka magyarországi sikerében bízva kérte fel a szlovák Aquacorp SA a magyar Folqákat gyártó fóti Souvenir Brands Kft-t, hogy a szlovák piac számára hasonló karaktereket készítsen.

A legfontosabb kihívást az jelentette, hogy a szlovák hagyományokat megőrző és valóban hiteles figuracsalád indulhasson a szlovák piac meghódítására. A Sérthetetlen Jánosik, az Édesszájú Mézeskalácsos, és a Vándorló Drótostót csak alig fél éve van jelen Szlovákiában, azonban ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy bizonyítson, és bekerüljön a szlovák szuvenírboltok kínálatába. Többek között a pozsonyi reptéren és a főváros kiemelt designboltjaiban árulják, de folyamatban vannak tárgyalások egy könyvesbolthálózattal és egyéb idegenforgalmi helyszínekkel.

A szlovák kultúrának Jánosik betyár legalább olyan fontos elem, mint a magyaroknak Sobri Jóska, vagy az angoloknak Robin Hood. Jánosik Szlovákia-szerte meghatározó karakter a turizmusban is, így természetesen a Folqa szlovákiai kínálatából sem maradhatott ki. Nem szorul magyarázatra a Drótostót figura születése sem, hiszen a vándorló kézműveseknek ez a típusa legalább annyira része a szlovák nemzeti identitásnak mint Jánosik. Nagy hagyománya van továbbá a mézeskalács-készítésnek is északi szomszédunknál, ahol a karácsony elképzelhetetlen a hagyományos szlovák édesség nélkül.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.