hirdetés
hirdetés

Főúri miliőben rendezte meg közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége

A MUISZ idei tavaszi közgyűlésére a felújított tatai Esterházy-kastélyban került sor. Molnár Judit elnök részletesen beszámolt a szövetség munkájáról és terveiről.

hirdetés

„A pandémiát követően 2022-ben végre kezdtünk visszatérni a normalitásba. A kiutaztatásban már tavaly is nagy utazási kedv mutatkozott, akkor azonban még a járvány miatt nehezített pályán dolgoztunk" – kezdte elnöki beszámolóját Molnár Judit, a MUISZ elnöke. A szövetség lobbytevékenységéről részletesen beszámolt a szakember. Elmondta, hogy egyeztetéseket folytattak a Pénzügyminisztériummal és a NAV-val az ÁFA-szabályozás értelmezésében. Tárgyaltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal fogyasztóvédelmi jogi kérdésekről. A légitársaságokra kivetett extraprofitadóval kapcsolatban is lobbiztak. A munkaerőhiány orvoslására a Magyar Turizmus Akadémiával az utazási irodai szakemberek számára releváns képzések kialakításában vettek és vesznek részt. Beterjesztették anyagukat az MTÜ-nek, hogy a 2018. július 1. előtt hatályos ágazati szabályozással egyező módon a B2B beutaztató tevékenység legyen újra nyilvántartásba vételhez kötött, úgynevezett bejelentés-köteles tevékenység. Egyeztetéseket folytattak Budapest Főváros Kormányhivatalával a MUISZ által korábban kiadott, jogosulatlan utazásszervezés témájában készült anyagról. 2022. év elejétől a Hivatal negyedévenként összesítést készít a nyilvántartásában szereplő utazásszervezők és utazásközvetítők tevékenységének változásairól.

Folytatódott a lobbitevékenység a turistabuszok fővárosban történő közlekedése témájáról, illetve az együttműködés a Visit Hungary Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságával. A szövetség Légiközlekedési Bizottsága tárgyalásokat folytatott a Budapest Airport vezetésével a repülőtér fejlesztési terveiről és a nyári szezonban megnövekedett forgalom kezelésének érdekében meghozott intézkedésekről. Kezdeményezték új szolgáltatások bevezetését annak érdekében, hogy az utazási irodák csoportjainak utasait gördülékenyebben tudják kezelni a reptéren. Ennek eredményeként történt információs pultok felállítása és az utazási irodák utasai részére létrehozott találkozási pontok kialakítása, és komoly helykapacitást is biztosít a légikikötő a turistabuszok számára, ahol felvehetik és letehetik az utasokat a terminálon.

Molnár Judit arról is beszámolt, hogy a COVID 19 világjárvány rámutatott jogszabályi hiányosságokra, így az ECTAA szorgalmazza az utazási csomagokról szóló irányelv (PTD (EU) 2015/2302) felülvizsgálatát. Hozzátette, hogy a MUISZ figyelemmel kíséri és véleményezi az EU héa (ÁFA) irányelv alkalmazásának és tervezett felülvizsgálatának folyamatait együttműködve az ECTAA-val.

A marketingről és kommunikációról szólva az elnök megemlítette 2022-es online kampányukat, melynek üzenete az utazási irodával szervezett utak biztonsága volt. Az év utolsó negyedében az Utazási Irodával Utazók Facebook oldalának népszerűsítésére és az utazási szokások felmérésére online kérdőívet állított össze a Marketing és Kommunikációs Bizottság, amelyre a várakozásokon felüli számú válaszadás érkezett. A felmérés eredményeiről hamarosan részletesen beszámolunk.

Az elnök szólt a szövetség közelmúltban lezajlott bel- és külföldi tanulmányútjairól is, amelyek célja, hogy az utaztatók minél jobban megismerjék az értékesítésre érdemes, színvonalas turisztikai termékeket. Áprilisban a Csallóközbe, májusban Andalúziában látogathatnak velük a tagok tanulmányútra. A tisztújító közgyűlésre ősszel kerül sor.

A közgyűlés keretei között az új rendkívüli tagok is lehetőséget kaptak a bemutatkozása: a Novopayment, a Budget Hungary, a Ratehawk, és az egy hónap múlva nyíló budapesti Madame Tussauds.

Forrás: NÖF
Forrás: NÖF

Forrás: NÖF

A közgyűlésnek a 2018–2020-ban felújított, műemlékileg teljes körűen helyreállított tatai Esterházy-kastély adott otthont, amelyet a résztvevők tárlatvezetés során is megismerhettek.

 Turizmus Online

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk