hirdetés
hirdetés

Ha jön a hideg és a hó, kezdődhet a hazai síszezon

Bár még nincs hó, de a síelést szeretők már készülnek, átmosták a ruhákat, kiglancolták a cipőket, és azon morfondíroznak, jó-e még a tavalyi léc, vagy béreljenek majd. „Síelj itthon!”címmel rendeztek sajtótájékoztatót hazánk síturizmusának helyzetéről és a lehetséges fejlesztési irányokról.

hirdetés

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára több számadattal támasztotta alá, hogy a hazai turizmus jó irányba halad, az idei lehet Magyarországon minden idők legsikeresebb éve a turizmusban. 2015-ben, az első háromnegyed évben 8,16 millió vendég 20,75 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,4%-kal, a vendégéjszaka-szám 6,4%-kal haladta meg a tavalyi értéket. Ezen belül az összes vendégéjszakák közel felét kitevő belföldi vendégforgalom emelkedése is 6,3%-os volt.

Jótékonyan járulna hozzá a belföldi turizmus teljesítményének további erősödéséhez a hagyományosan holtszezoni időszaknak számító téli hónapokban, ha az ötszázezer hazai síelő csak néhány százalékát sikerülne hazai síterepeinken tartani, és rávenni őket, hogy akár csak egy éjszakát hazai tájakon töltsenek. Ez akár több tízezres nagyságrendben bővíthetné a belföldi vendégforgalmat - mondta.

Nagycsaládos apaként kiemelte, hogy aki kisebb gyerekeit szeretné síelésre oktatni, annak nagyon szerencsés, hogy itthon is rendelkezésre állnak a szükséges feltételek.

Glázer Tamás, Ruszinkó Ádám, Fehér Gyula és Vetter Szilvia
Glázer Tamás, Ruszinkó Ádám, Fehér Gyula és Vetter Szilvia

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai sípályák és a kapcsolódó szálláshelyek, vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a hazai turizmus motorját, a SZÉP kártyát is. A hazai szolgáltatások minősége eljutott arra a szintre, hogy kezdőtől a profikig mindenki jól érezheti magát a különböző pályákon - mondta.

A Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a turisztikai szolgáltatókkal együttműködésben 10. alkalommal hirdette meg Budapest Winter Invitation promóciós kampány is, mely a főváros téli szolgáltatásait népszerűsíti.

A sajtótájékoztatón Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: a Klaszter célja változatlanul a sport- és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának, a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése, sípályák biztosítása, vagyis a síélet fejlesztése Magyarországon. Egyre többen utaznak téli helyekre üdülni, „nézni” a síző családtagokat. Az elmúlt évek általános tendenciáját a rövidebb (3 napos) síprogramok iránti igény növekedése (többször, rövidebb időtartam) jelentette. Ez a három tényező jelentősen segítheti a hazai síturizmus fejlődését – mondta Fehér Gyula.

A tájékoztatóban elhangzott, hogy hazánkban jelenleg huszonhét síiskola működik. Magyarországon 14 db működő sípálya van sílifttel, összesen 46 sílift üzemel havas pályán, éjszakai kivilágítása kilencnek van, 11 helyen 20 ratrak (hótaposó munkagép) üzemel.

Hogy állunk a környező országokhoz viszonyítva? Ausztriában a lakosság 36%-a sízik, Szlovákiában, Csehországban és Németországban 18-20 %, Szlovéniában 15%, Lengyelországban 13%, hazánkban 5%, Románia, Szerbia 3%. Lesz-e hó a szezonban? Erre a kérdésre Fehér Gyula azt mondta, nem is a hó a legfontosabb, hanem a hideg, és azt az időjósok megígérték.

Bővebb információ: http://sieljitthon.hu/

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk