hirdetés
hirdetés

Ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni

Ezt Parragh Lászlótól, az MKIK elnökétől hallhattuk egy tévéinterjú során. És bár később elnézést kért az éppen csődbe ment, vagy a túlélésért küzdő kamarai tagoktól, azonban másért is illene bocsánatot kérnie, illetve elszámolnia a tagság felé.

hirdetés

Közérdekű adatigényléssel sikerült hozzájutnian a hvg.hu szerkesztőségének a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012 óta megkötött, 2 millió forint feletti szerződéseinek listáihoz, amelyekből kiderül, mire megy el az MKIK pénze, közte az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulások 10 százaléka. Van itt minden: repülőjegyek Sao Paulóba, infografikák 30 millió forintért, egy kis apró a felcsúti gimnáziumnak.

A területi kamarák különben az évi 5 ezer forintos kötelező kamarai hozzájárulás 10 százalékát utalják el az MKIK-nak – 2012 óta eddig összesen 3 milliárd forint folyt be ily módon az ernyőszervezethez.

Az MKIK azt nem tudta megmondani, hogy kifejezetten az 5 ezer forintok rájuk eső részét mire költik, mivel azt egyben kezelik a hozzájuk befolyó más összegekkel, csütörtökön ugyanakkor elküldték lapunknak a 2012 óta megkötött, 2 millió forint feletti szerződéseik listáját. Ezt eddig még egyszer sem hozták nyilvánosságra. A szerződéseket erről a linkről tölthetik le.

A hvg.hu cikkéből kiderül, például “mentális felkészítésre” elég nagyvonalúan költött el a kamara. E célra többször szerződtek, jórészt ugyanazokkal, sokmilliós forint összeget tartalmazó szerződésekkel.

A kamara azonban nemcsak erre költött el tízmilliókat, infografikákra is. Mint a listából kiderül, az “alapszakmákhoz tartozó életpályamodelleket felvázoló” dinamikus és statikus infografikák elkészítésére két összegben, összesen 32,7 millió forintot fizetett ki egy cégnek. Hogy ezért pontosan milyen infografikákat kaptak, az nem derült ki. Ugyanez a cég további 7,1 millió forintot kapott szakmai tartalomfejlesztési feladatokra.

Egy igaz kamarai tag viszont nemcsak az íróasztal mögött üldögél és 30 milliós infografikákat nézeget, utazik a nagyvilágba is. A lista szerint az MKIK-sok egyenesen Sao Paulóig mentek, többször is. Az utakra összesen 18,5 millió forintot költöttek:

  • IBUSZ Kft., MKIK-VIP repülőjegy Sao Paulo, 2014.12.01.-2015.08.18., 3 millió forint
  • IBUSZ Kft., VIP-NGM repülőjegyek Sao Paulo, 2014.12.01.-2015.08.18., 2,6 millió forint
  • IBUSZ Kft., Repülőjegyek beszerzése Helsinkibe (3 fő), és Sao Paulóba (56 fő), 2015.04.13.-2015.08.18., 9,2 milló forint
  • IBUSZ Kft., Tanulmányút résztvevőinek repülőjegye Sao Paulo, 2014.12.01.-2015.08.18., 3,73 millió forint

A szerződéseket 2015-ben kötötték, ugyanebben az évben rendezték meg Sao Paulóban a WorldSkills (szakmák olimpiája) nevű versenyt, elképzelhető, hogy az utazások ezzel függnek össze, de ez a listából nem derül ki. Két tételnél egyébként szerepel a VIP megjegyzés is, ez valószínűleg első osztályú repülőjegyet takarhat.

A teljes cikk megtalálható, és elolvasható: ITT

 

 

 

 

 

(forrás: HVG)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés