hirdetés
hirdetés

Hajdúszoboszló: fürdőnyitás, új beruházások

Új szabadtéri fürdővel, színes kulturális programokkal és jelentős beruházásokkal várja vendégeit a fürdőváros.

hirdetés

A város vezetése bizakodó: a tavaly nyárinál is több vendéget várnak. Az állami forrásokból megvalósuló új beruházások pedig hosszú távon is növekedési pályára állíthatják a várost, és jelentősen növelik Hajdúszoboszló turisztikai vonzerejét.

2020 nekik sem kerül be a csúcsévek közé

Megtörte a koronavírus-járvány az addig szárnyaló turizmus lendületét: a KSH adatai szerint 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyeken éves szinten 58 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek pedig 39 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el.

A járvány jelentős visszaesést hozott Hajdúszoboszlón is, pedig a város az elmúlt években az egyik legnépszerűbb desztináció volt. A hivatalos adatok szerint – a vendégéjszakákat nézve – Budapest után 2019-ben a második helyet foglalta el a legnépszerűbb belföldi települések között, köszönhetően többek között az egész évben igénybe vehető gyógy- és egészségturisztikai szolgáltatásoknak.

2019: topév volt

Ráadásul a rendszerváltás óta soha annyi vendégéjszakát (1 354 603 éj) és annyi vendéget (412 590 fő) nem regisztráltak az Önkormányzati Adóhatóság adatai szerint, mint 2019-ben. „A 2019-es kiemelkedő eredmények után 2020-ra további növekedést vártunk, azonban a járványhelyzet teljesen átírta a forgatókönyvet.

Ugyan a belföldi turizmus nyáron egy időre elindulhatott, és a július-augusztusi adatok megközelítették az előző év nyári szezonjának vendégszámait, azonban a külföldről – elősorban Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Németországból, Oroszországból érkező - vendégek elmaradtak. Ez komoly kiesést jelentett éves szinten, hiszen korábban ők jelentették a vendégszám 40 százalékát”, mondta Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere.

Vízesés és vízibár: nő a fürdőkomplexum

Az idei nyári szezonra Hajdúszoboszló városa több újdonsággal is készült: az egyik legfontosabb a Hungarospa Prémium Zónája. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, mely eddig összesen 19.479,52 négyzetméteres vízfelülettel büszkélkedhetett, idén még nagyobb lesz: június közepére elkészül az ország legújabb szabadtéri wellnessfürdője.

A Prémium Zónában 2500 négyzetméteres vízfelület várja a látogatókat. Az ezer fő befogadására alkalmas új részleg egyben egy világkörüli utazásra is hív: a Plitvicei-tavak inspirálta medencében vízesés, az Amazonas hangulatát felidéző részen galériákon elhelyezett jakuzzik, a Tahiti-medencében pedig vízibár is helyett kapott. De lesz még sodrófolyosós medence, pezsgőágy, és gyerekmedence is.

A beruházás közel 3,5 milliárd forintból valósult meg, ebből a magyar állam másfél milliárddal támogatta a projektet. A beruházás jelentősen növeli Hajdúszoboszló turisztikai vonzerejét, az új részlegen évente több mint 30 ezer látogatóra számítanak.

Jutott bőven a Kisfaludy-programból

Hajdúszoboszlón a pandémia miatti leállás időszaka nem telt tétlenül, a szolgáltatók a megújulásra, a szolgáltatások bővítésére törekedtek, a magánszálláshelyek jelentős arányban éltek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramjával.

A Kisfaludy program keretében ugyanis összesen 734 hajdúszoboszlói magánszemély vagy cég pályázata nyert 1-8 millió forint közötti állami támogatást, a támogatást igénybe vevő települések között így Hajdúszoboszló az első helyen végzett.

Kultúra és üzleti turizmus

A városban nyáron a fürdő mellett számos programmal várják a látogatókat. Június végén átadják a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstár nevű új épületét, ahol a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának a nemes és hiteles másolatait lehet többek között megnézni.

Az egészségturizmus mellett az üzleti turizmusban is erősítene a város: az önkormányzat ezért egy megújuló és az alternatív energiaforrásokat is használó rendezvényközpont tervezésére írt ki pályázatot, amely lehetővé tenné, hogy a Hajdúszoboszlón nagyobb létszámú konferenciákat, kulturális-, és a sportrendezvényeket lehessen megtartani. 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai