Hamarosan vízisportolásra is lehetőség lesz a nógrádi faluban

Szerencsés földrajzi környezetben, Heves, Pest és Nógrád megye határán találni Héhalmot, azt a régi kis települést, amelynek lakói között egyre több a fiatal. Az önkormányzat abban közvetít, hogy a régi, elhagyott ingatlanokat elsősorban az ifjak számára értékesítsék. Emellett a képviselőtestület is vásárol házakat, amelyeket felújítanak és kedvező áron albérletként igyekeznek hasznosítani, hogy ezzel is gyorsítsák a fiatal lakosok letelepedését.

A dél-nógrádi falu életében fontos szerepet kap a turizmus, különösen a jövő építése miatt – tudta meg lapunk Bakos József polgármestertől. Ennek alapjai elsősorban a látványosságok, a szálláshelyek és a programok. De Héhalom ma egészségügyi mikrocentrumként is ismert, mentőállomással és tíz településre szóló orvosi ügyelettel működik, amely szükség esetén a turistákat is ellátja.

Helytörténet, népviselet és a szokások

A falun érdemes végigsétálni, mert hamar előtűnnek a héhalmi nevezetességek. Így rögtön a településre vezető út mentén látható az a három lyukú műemlék híd, amelyet 1833-ban építettek. Előtte pihenőhelyet alakítottak ki a turistáknak. A Bér-patak fölött átívelő hidat jövőre felújítják és az építményt az önkormányzat veszi tulajdonába. Mellette pedig közösségi tér fogadja majd a vendégeket.

A falu a nevét az egykor létezett lakóhalomról kapta, ahol bronzkori település állt, itt jelenleg is régészeti feltárásokat végeznek. Az egykori településnek a templom is része volt, amelynek hamarosan fából készítik el a másolatát, a tornyát pedig kilátóként használják majd. Az új turisztikai attrakciót 2017 végéig, több mint száz millió forintos költséggel valósítják meg.

A községháza mellett az elmúlt időszakban parkot alakítottak ki kisebb közösségi térrel és Petőfi Sándor szobrával. A szomszédságában pedig a falumúzeumot találni, amely egy felújított épületben kapott helyet. Az épület jól tükrözi a régi héhalmi építkezés jegyeit. Itt az érdeklődők megismerhetik a falu történetét és a helyi szokásokat és természetesen a népviseletet is bemutatják. Ezt egyébként a héhalmi Rózsafa Hagyományőrző és Néptánc Együttes tagjai – akik főleg fiatalok – rendszeresen magukra öltik és bemutatják. Sportegyesület is működik Héhalmon, ahol kilenc korosztályos csapatot edzenek. Ezek különlegessége, hogy női foci-, illetve strandfocicsapattal is büszkélkedhetnek. Ők immár hat éve őrzik a bajnoki címüket.

Tízezren a böllérfesztiválon

A községházától nem messze magasodik a barokk stílusban épített római katolikus templom, amelyet 2012-ben újítottak fel. Itt találni néhány sárga színű, úgynevezett rópatéglás házat is, amely Héhalom valamikori módosabb lakóinak egyik jellegzetessége volt. A falu biztonságos hely, hiszen teljes kamerarendszer szolgálja a lakókat és az érkező vendégeket.

Héhalmon évről évre több rendezvényt is tartanak. Ezek közül kiemelkedik az idén is április harmadik hétvégéjén rendezett Böllérfesztivál, amelyet a több mint tíz hektáros rendezvénytéren tartottak, harmincöt csapat részvételével. Ennek keretében harmincöt sertést vágtak le és dolgoztak fel a szakavatott kezek. A húsokból pedig ínyenc falatokat készítettek, amelyeket a tízezer látogató közül sokan meg is kóstoltak. Ez a fesztivál ma már Nógrád megye egyik legnagyobb turisztikai eseménye.

A rendezvénytérnek a Palotás felé vezető út menti részén látható Szent István király fából faragott szobra, amely egy későbbi szoborpark első alkotása, melyet Koltai László püspökhatvani művész készített. A következő években újabbakat avatnak majd fel ezen a helyen.

Jövőre a kálvária is elkészül

Ebben az évben összefogással, a hívek adományaiból valósult meg a keresztút, amely stációival a temetőhöz vezető utat díszíti. Jövőre pedig ennek folytatásaként a kálváriát is átadják. A következő időszakban egy öt hektáros területen mesterséges tavat szeretnének létrehozni úgy, hogy a Bér- és a Buják-patak vizét felduzzasztják. Ez egyben árvízvédelmi célokat is szolgál majd. Ennek megvalósítására az önkormányzat pályázatot nyújtott be támogatásért. Ezt a fejlesztést a vizes sportok hódolóinak, illetve a szabadidejük kellemes eltöltésére érkező turistáknak szánják a vendégszerető héhalmiak.

Az ide látogatók túrázhatnak a szomszédos Palotásra, ahol a tavon horgászhatnak, de a közeli sziráki kastélyt, a bujáki várat vagy a béri fogadót is útba ejthetik.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?