hirdetés
hirdetés

Idén is a vár marad a fő sláger Kisnánán

Tavaly növekvő pályára került a turizmus Kisnánán. Az alig több mint ezer lakosú kis mátrai falu fő nevezetessége a vár, ahol 2016-ben több mint 37 ezer vendéget fogadtak. Ugyanakkor nőtt az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Az idén újabb fejlesztéseket valósítanak meg és sokszínű programokkal várják a látogatókat.

hirdetés

Paulenka László polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy négy nagyobb szálláshelyen fogadják a vendégeket, ahol egyszerre 40-50 turistát tudnak elhelyezni. Igény szerint az érdeklődőknek két vállalkozó meleg ételt is biztosít, amelyet a várban szolgálnak fel és fogyaszthatnak el.

Állatsimogatás, élmények a kovácsműhelyben

A vár közelében találni a Bari-tanyát, amely egy vállalkozó tulajdona, itt a szálláshely mellett háziállatokat is simogathatnak az érdeklődők. Emellett a vendéglátó nyári táborokat is szervez gyerekeknek. A fő nevezetességnek számító vár egyébként önkormányzati tulajdonban van és a testület kezelésében működik. 2013-ban újult meg, viszont szeretnék folytatni ezt a munkát, de a polgármester elmondása szerint jelenleg nincs lehetőség arra, hogy támogatásért pályázzanak. A kisnánai vár ugyanis nem szerepel az országos vár- és kastélyfejlesztési programban.

A vár bejáratánál levő szlovák tájház is népszerű, amely a várbelépővel együtt látogatható. Ez egy olyan régi ház, amelyet felújítottak és a szlovák nemzetiségű lakók életét, bútorait, eszközeit mutatja be. Az elmúlt évben a Tájházak Napján nyitották meg a szintén megújult egykori kovácsműhelyt, amelyet az 1930-as években építettek. Az első tulajdonosa a kisnánai, idős Szőke Lajos volt és a feljegyzések szerint az utolsó kovácsolást 1975-ben végezték itt. A műhelyben a mester fényképe és szemüvege mellett az eredeti szerszámai és kisebb gépei láthatók.

Kisnána turisztikai látványosságaihoz tartozik a falu legrégibb háza, amely az 1800-as évek első feléből maradt fenn. Jelenleg a község könyvtára működik benne, amely egyben közösségi tér és információs pont is. Itt a könyvek mellett a helyben használt régi eszközöket is bemutatják. Idén az épület új kerítést kap, megújul a nyitott folyosó – az ámbitus – és a járda is.

A Bari-tanya szálláshellyel és fészerrel (Fotó: Mentusz Károly)
A Bari-tanya szálláshellyel és fészerrel (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított kovácsműhely kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított kovácsműhely kívülről (Fotó: Mentusz Károly)


A kisnánai szlovák tájház kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A kisnánai szlovák tájház kívülről (Fotó: Mentusz Károly)


A vár hídja, amelyet idén felújítanak (Fotó: Mentusz Károly)
A vár hídja, amelyet idén felújítanak (Fotó: Mentusz Károly)


Kisnána vára, télen (Fotó: Mentusz Károly)
Kisnána vára, télen (Fotó: Mentusz Károly)

Soproni vendégek is töltötték a hurkát

Tavaly adták át a kisnánai emlékparkot, ahol azóta is sokan megfordultak és láthatták a közelében levő római katolikus templomot is. A múlt évben több sikeres rendezvény tartottak a faluban. Ezeket különböző cégek, alapítványok, egyesületek és magánszemélyek is támogattak. Paulenka László arra is utalt, hogy különösen népszerűek a várjátékok, a barack-, illetve a népi íz-őrző nap, amelyekre sok vendég érkezett. A várjátékokon például közel ezren vettek részt, de sikeres volt az András-havi disznótoros is, melynek során négyféle ételt és ezekhez jó minőségű vörös-, fehér- és rozéborokat kínáltak. A tavalyi disznótoroson soproni vendégek is töltötték a hurkát.

Kemence és bútorok a tisztaszobában (Fotó: Mentusz Károly)
Kemence és bútorok a tisztaszobában (Fotó: Mentusz Károly)


Kisnána legrégibb épületében van a  könyvtár (Fotó: Mentusz Károly)
Kisnána legrégibb épületében van a könyvtár (Fotó: Mentusz Károly)

Szőttesekkel készülnek a Tájházak Napjára

Idén is kiemelkedő rendezvényekre készülnek a kisnánaiak. Például áprilisban a várban tartják a Húsvétolást. Azután lesz Orbán-napi borünnep, pünkösdi program, de megtartják a várjátékokat, a baracknapot és a falunapot is. Erre a Kisnánáról elszármazott családtagokat is várják. A szlovákok immár hagyományos napjára is sor kerül októberben. Ebben az évben a várban lévő faszerkezetes hidat újítják fel és befejezik a Domoszló irányában épített új buszmegállót, valamint két utca új burkolatot kap.

Zvara Gréta, a Kisnánai Vár és Népi Műemlék Gondnokságának vezetője elmondta, hogy készülnek az áprilisi Tájházak Napjára. Ezúttal szőttesekből és viseletekből rendeznek kiállítást a várban. Emellett a kovácsműhelyt is szabadon látogathatják majd a vendégek. Bíznak abban, hogy 2017-ben is nagyszámú turistát fogadhatnak, sőt szeretnék túlszárnyalni a tavalyi eredményeket.

Könyvek és régiségek a könyvtárban (Fotó: Mentusz Károly)
Könyvek és régiségek a könyvtárban (Fotó: Mentusz Károly)


Megőrzött régi szerszámok a kovácsműhelyben (Fotó: Mentusz Károly)
Megőrzött régi szerszámok a kovácsműhelyben (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai