hirdetés
hirdetés

Jelentősen csökkent a hazai utazási irodák száma

Már az idei évet is a szokásosnál kevesebb, Magyarországon bejegyzett utazási vállalkozás köszönthette, január és április között azonban még tovább esett a számuk. A csökkenés több okra is visszavezethető.

hirdetés

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) aktuális adataiból kiderül, hogy 2016. január 1-jén összesen 1288 bejegyzett utazási vállalkozás (utazásszervező és utazásközvetítő) volt Magyarországon, számuk április 1-jére 1202-re csökkent. A vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozások száma 2016. január 1-jén 646, míg április 1-jén már csak 622 volt.

A csökkenést részben az eredményezte, hogy sok kisebb cég még az év vége előtt visszaadta a tevékenységi engedélyét. Ez ilyenkor nem szokatlan, számuk azonban több volt a megszokottnál: míg 2012 utolsó negyedévében 21, 2013 ugyanezen időszakában 8, 2014 utolsó három hónapjában pedig 16 törlési kérelem érkezett be az MKEH-hoz, addig 2015 utolsó negyedévében 34 törlési kérelmet kapott a hivatal. Bár a kérelmet nem kell indokolniuk a cégeknek, vélhetően a tevékenységért felelős személy vonatkozásában szeptember 2-től hatályba lépett változások miatt alakult így. Eszerint többek között egy személy egyszerre csak egy helyen lehet tevékenységért felelős személy.

Ugyanakkor tavaly az utolsó negyedévben 19 új cég kért tevékenységi engedélyt, tehát a nyilvántartott vállalkozások száma bár csökkent, az még nem tekinthető jelentősnek. A drasztikusabb változást 2016 első negyedéve jelentette. A bejegyzett utazási vállalkozások számának január és április közötti jelentős csökkenését az magyarázza, hogy az MKEH január közepétől ellenőrizte az engedéllyel rendelkező vállalkozások cégadatait, mely során több, évekkel ezelőtt engedélyt szerzett cégről derült ki, hogy korábban már törölték, vagy épp felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, illetve kényszertörlés van folyamatban. A még jelenleg is zajló ellenőrzések miatt pedig további törlések is várhatók.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk