hirdetés
hirdetés

Kács, a bakancsos turisták bükki gyöngyszeme

A falu jövőjét alapvetően az idegenforgalom további fejlesztése jelenti – mondta a Turizmus Online-nak Balog János, Kács alpolgármestere. Az alig több mint félezer lakosú bükki település ma sokak szeretett üdülőfaluja, ahol hazai és külföldi vendégek is megfordulnak.

hirdetés

Kács olyan, mint egy liget, körös-körül erdők szegélyezik. Egy honfoglalás kori település, amely a fennmaradt régi térképeken is szerepel. Egykor várőrtorony állt itt, de mára már nem maradt belőle semmi, csak egy fakereszt őrzi az emlékét, amelyet dr. Koleszár Lajos és barátai állítottak. A falu központjában látványos, 10-12 méter magas szikla tetején emelkedik a római katolikus Szent Háromság templom, amely híres búcsújáróhely és a Mária út része.

A katolikus templom, amely búcsújáró hely (Fotó: Mentusz Károly)
A katolikus templom, amely búcsújáró hely (Fotó: Mentusz Károly)


A Mária-forrás Kácson (Fotó: Mentusz Károly)
A Mária-forrás Kácson (Fotó: Mentusz Károly)

Barlangok, víznyelők, szurdokszerű völgyek között

Kács északi határában pedig azt a karsztvízforrást találni, amely néhány környező községet és Mezőkövesd egy részét is jó minőségű ivóvízzel látja el. Emellett a falu, valamint a szomszédos Tiboldaróc közötti területen egy magántulajdonban levő arborétum különleges növényeiben gyönyörködhetnek az érdeklődők. Kács határában több tanösvényen is túrázhatnak a bakancsosok. Megismerhetik a barlangokat, a víznyelőket – a dolinákat – és a szurdokszerű völgyeket is bebarangolhatják.

A falutól kissé távolabb találhatók azok az úgynevezett kőhodályok, amelyeket tufába vájtak és valamikor az állatok elhelyezésére használták őket. Ma holland tulajdonban vannak. Kács déli végén, a Kecskekő-majorban pedig szintén érdekességgel találkozhatnak a turisták. Ezen a helyen a közmunkaprogram keretében állattenyésztéssel kezdtek foglalkozni. Sertéseket, birkákat, kecskéket, baromfikat tartanak bemutató jelleggel. A falu ipartörténeti különlegessége az egykori Bodnár-malom, amelyet a Kácsi-patak vizével működtettek valamikor. Fafeldolgozásra is használták, emellett gabonát is őröltek benne. Jelenleg a nyilvánosság számára sajnos nem látogatható.

Balog János munkatársunk kérdésére arra is kitért, hogy az elmúlt évben a falu három utcáját felújították és szilárd burkolattal látták el, emellett a vízelvezetőket is rendezték. Ezekre több mint százmillió forintot költöttek. Kács központi terén a Belügyminisztérium támogatásával díszburkolatot alakítottak ki, amely piachelyként is szolgál majd. A téren a helyi önkéntes tűzoltók által a XX. században használt vízszivattyúgépet, mint turisztikai látványosságot állítottak ki.

Vendégeket vár az erdei iskola (Fotó: Mentusz Károly)
Vendégeket vár az erdei iskola (Fotó: Mentusz Károly)


Az egykori Bodnár-malom, ma ipartörténeti emlék (Fotó: Mentusz Károly)
Az egykori Bodnár-malom, ma ipartörténeti emlék (Fotó: Mentusz Károly)


Hangulatos a Kácsi-patak partja (Fotó: Mentusz Károly)
Hangulatos a Kácsi-patak partja (Fotó: Mentusz Károly)


Egy múlt századi vízszivattyú Kács főterén (Fotó: Mentusz Károly)
Egy múlt századi vízszivattyú Kács főterén (Fotó: Mentusz Károly)

Egész évben vendégeket vár az erdei iskola

A templom közelében, a volt általános iskola épületében immár nyolc éve erdei iskolát találni, amelyet az önkormányzat működtet. A fejlesztés eredményeként egyszerre negyven iskolás korú gyermeket szállásolnak el az intézményben. Különböző foglalkozásokat tartanak nekik, például korongozásra, íjászatra tanítják őket. Ezek mellett tantúrákat és ismeretterjesztő előadásokat is szerveznek az érkező fiataloknak, igény szerint pedig lovaglásra is van lehetőség. Az iskola egész évben működik és fogadja a vendégeket, akik között kirándulók is helyet kaphatnak. A polgármesteri hivatal mögött, a Petőfi Sándor szobrával fémjelzett szabadidőparkban pedig játszótér várja a gyerekeket hintákkal. Ennek szomszédságában hamarosan tollaslabdapályát alakítanak ki a sportolni vágyók örömére.

Kácson a turizmus fejlesztését szolgáló további tervek között szerepel a Kecskekő-majorban lévő egykori magtár teljes felújítása. Szeretnék az épületet eredeti állapotában visszaállítani, ehhez európai uniós támogatásért pályáznak.

Régi pincék Kácson (Fotó: Mentusz Károly)
Régi pincék Kácson (Fotó: Mentusz Károly)


Szabadidőközpont a községháza mögött (Fotó: Mentusz Károly)
Szabadidőközpont a községháza mögött (Fotó: Mentusz Károly)


Pihenőpadok a főtéren (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpadok a főtéren (Fotó: Mentusz Károly)

Idén is lesz vadételfőző-verseny

„Nálunk a turizmus éves fő rendezvénye a ma már nemzetközi hírű vadételfőző-verseny – emelte ki a programok közül Bene László falugondok. – Ezt az idén, június 13-án, immár 16. alkalommal rendezzük meg a sportpályán. Az érdeklődést jelzi, hogy tavaly nyolcszázan vettek részt az egész napos találkozón, amelyet zenei és kulturális programokkal egészítünk ki. Este pedig utcabállal zárjuk a műsorsorozatot."

Ilyenkor az ország különböző részeiből, sőt, Romániából és Szlovákiából is érkeznek versenyzők, akik különböző finom falatokat főznek és kóstoltatnak a vendégekkel. Azt is megtudtuk, hogy a nemzetközi vadételfőző-versenyen kívül a Falunap is kiemelkedő esemény, amelyet augusztus 20-án tartanak. Ez igazi családi ünnep, amikor a helybelieket és az elszármazott rokonaikat látják vendégül Kács vezetői.

Az elmúlt időszakban ezen a településen sokan vásároltak házakat, főleg alföldi lakosok, de német, holland, belga és svéd családok is, akik gondozzák, ápolják a portáikat. Tehát élettel teli ez a falu, ahol számos szálláshelyen várják a turistákat.

Egy felújított vendégház (Fotó: Mentusz Károly)
Egy felújított vendégház (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!