Sok programmal indul a szüret Tokaj-Hegyalján

Nem mutatkozik egyelőre a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, azonban a következő néhány hétben még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra ahhoz, hogy igazán édes, jóminőségű szemekből készülhessen idén a tokaji aszú. A szüretet kulturális programokkal, zenei eseményekkel egészíti ki a régió, mely idén 90. alkalommal forr össze Tokaj-Hegyalján a szőlő ünnepével.

Nem okozott nagy kárt a szárazság

Az idei nyár szárazságot hozott, kevés csapadékot és gyakran 30-35 fok feletti kitartó hőséget. Szeptember elején elindult a szüret a száraz borok alapjául szolgáló szőlő szedésével, az erjedő borok a nehéz év ellenére gazdag ízeket és egyensúlyt mutatnak. Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója hozzátette: “A borvidék szőlőültevényei az aszályt, a nehéz körülmények ellenére jól viselték. Mennyiségileg kevesebb ugyan a termés, de jó szüretnek nézünk elébe, az első tapasztalataink bíztatóak”.

Megkezdődött az aszúsodás

Az aszúszemek szedése is az őszi időszakban indul, azonban az időjáráson még sok múlik. Ilyenkor szükség van a reggeli párás időre, amelyet a Bodrog és a Tisza közelsége biztosít, a későnyári napsugarakra, továbbá enyhén szeles időre, ahhoz, hogy igazán jó ízű aszúszemekből készülhessen az idei tokaji aszú.

Szüreti mulatság kíséri a szőlőfürtöket

Idén 90. alkalommal rendezik meg hazánk egyik legrégebbi szüreti eseményét Tokaj-Hegyalján szeptember 30-október 2. között, amely a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében zajlik majd. Tavaly közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és minden bizonnyal idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat a szervezők, mint például a látványos szüreti felvonulás, szőlő-összeadási ceremónia (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével), hagyományőrző csoportok előadásai. A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi (gyerek) programok (népi játékok, kézműves foglalkozások, fotószínház) is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tokaj-hegyaljai Nyár

Idén először alakult át a Tokaj-Zemplén régió kora nyártól a szüreti időszak végéig tartó rendezvénysorozatok otthonává, ahol a könnyűzenei és kulturális események mellett, a  gasztronómia és a természetjárás is fókuszba került. Ezzel a térség az eddig megszokott és új, későőszig tartó rendezvények központjává nőtte ki magát, rögtön az első évben. A számtalan lehetőséget a szervezők az eseménysorozat honlapján tették elérhetővé (https://tokajhegyaljainyar.hu), így az érdeklődők egy helyen tájékozódhatnak a sokszínű programok között.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?