hirdetés
hirdetés

Kikötő, hotel, étterem: új szintre emelkedik a balatoni vitorlázás Alsóörsön

Javában zajlik a Balaton északi partjára, Alsóörsre tervezett „új típusú” kikötő építése. 395 millió forint európai uniós támogatás segítségével több mint 200 hajóhelyes vitorlás kikötő, professzionális hajószerviz, hotel és minőségi étterem fog megvalósulni. A korszerű, minden igényt kielégítő Alsóörs Marina kikötő kapcsolódó szolgáltatásaival új szintre emeli a balatoni vitorlázást és ezáltal erősíti Alsóörs turisztikai vonzerejét.

hirdetés

A Balaton északi parti kikötőinek telítettsége, a jól felszerelt, komplex szolgáltatásokat nyújtó vízi létesítmények és a sokszínű hajótípusok befogadására alkalmas, korszerű kikötő hiánya hívta életre a jövőre nyíló Alsóörs Marina kikötőt. Alsóörs hajós múltja, elhelyezkedése és élénk turistaforgalma miatt a megvalósult beruházás meghatározó pontja lehet a Balaton északi régiójának.

A fejlesztések eredményeként jelentősen növekszik Alsóörs kikötői kapacitása, ami közvetlen hatást gyakorol a község idegenforgalmára és egyúttal számos munkahelyet is teremt. Az eddig nem használt kikötői technológiáknak köszönhetően nagyobb számú hajó és így vendég látogathatja majd a települést, ami várhatóan újabb beruházásokat fog generálni.„Településünk régi álma teljesül az új vitorláskikötő létrejöttével - mondta Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere. - Lakosságunkat folyamatosan tájékoztatva, a visszajelzések alapján kijelenthetem, nagy örömmel várjuk a megvalósulást, amely jelentős mértékben hozzájárul Alsóörs fejlődéséhez.”

“A több mint 200 hajó befogadására alkalmas kikötő a telepített infrastruktúrájával, hajószervizével és kapcsolódó szolgáltatásaival új perspektívába helyezi a balatoni hajózást” - jellemezte a beruházást Bartos Csaba, az Alsóörs Marina vezetője, és hozzátette, hogy a kikötő mellett 12 szobás szálloda és minőségi gasztronómiai élvezeteket nyújtó étterem teszi még kényelmesebbé a kikötőbe érkező hajósokat.

A jövőre nyíló Alsóörs Marina szakmai körökben is egyedi újítással szolgál. A kikötőben a hajók mozgatása egy, a Balatonon jelenleg még nem alkalmazott hidraulikus sólya kocsival történik majd. A kikötőben lehetőség lesz arra is, hogy a hajók egész évben, minden kockázat nélkül a vízen maradjanak, amit a tavon ritkaságnak számító, jelenleg kevés kikötőben alkalmazott vízforgató rendszer garantál, ami biztosítja a befagyott Balaton esetén is a jégmentes vízfelületet a hajók körül. Az egész éves igénybevételt szem előtt tartva a tervezett kikötő vizének tisztán tartása is kiemelt fontosságú lesz, melyről nagyteljesítményű vízcserélő fog gondoskodni. Ez lehetővé teszi a kikötő teljes vízmennyiségének 48-72 óra alatti teljes cseréjét.

A tervek szerint a kikötő part menti sávja megnyitásra kerül a közforgalom számára az újonnan épülő hullámvédő mólóval együtt, ily módon a bejárható part menti sétány hossza többszörösére növekszik. A kikötő kialakításával és az élményt adó parti sétánnyal jelentősen emelkedhet Alsóörs turisztikai vonzereje a Balaton-menti települések között.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai